Ειδήσεις

Η βρώμη μπορεί να μειώσει τρεις δείκτες καρδιαγγειακής νόσου Έρευνα

Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η κατανάλωση βρώμης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και έτσι να μειωθεί ο κίνδυνος για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition δείχνει ότι εκτός από την μείωση της LDL χοληστερόλης, η κατανάλωση ινών βρώμης μπορούν να μειώσουν την ολική χοληστερόλη και την απολιποπρωτεΐνη Β, μια λιποπρωτεΐνη που μεταφέρει τη χοληστερόλη LDL μέσω του αίματος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πρόσθετοι αυτοί δείκτες μπορεί να παρέχουν ακόμα πιο ακριβή εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, ειδικά για τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη τύπου 2, δεδομένου ότι συνήθως δεν έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης LDL.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 58 κλινικών μελετών στις οποίες συμμετείχαν περίπου 4.000 άτομα από όλο τον κόσμο και αξιολόγησαν την επίδραση της διατροφής εμπλουτισμένης με βρώμη με β-γλυκάνη σε σύγκριση με ελεγχόμενη διατροφή σε LDL χοληστερόλη και για πρώτη φορά, για ολική χοληστερόλη και αποπρωτεϊνη Β. Η βρώμη είναι μια πλούσια πηγή βήτα-γλυκάνης, μιας παχύρρευστης διαλυτής ίνας, η οποία φαίνεται να έχει ευεργετικές επιδράσεις.

«Οι δίαιτες εμπλουτισμένες με περίπου 3,5 γραμμάρια την ημέρα βήτα-γλυκάνη από βρώμη βρέθηκε ότι μπορούν να βελτιώσουν ελαφρώς την LDL χοληστερόλη, αλλά και την ολική χοληστερόλη και την apoB σε σύγκριση με τις ελεγχόμενες δίαιτες," δήλωσε ο Vuksan, ερευνητής και αναπληρωτής διευθυντής του Νοσοκομείου Αγίου Μιχαήλ στο Τορόντο. Η εξέταση διαπιστώθηκε ότι, συνολικά, η LDL χοληστερόλη μειώθηκε κατά 4,2%, η ολική χοληστερόλη κατά 4,8% και η apoB κατά 2,3%.

Αλεξιάννα Τριανταφύλλου
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, ΒSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Χολαργός

tria.ale7 @ gmail.com

Δείτε επίσης

Καυτερές πιπεριές για μείωση της θνησιμότητας

Καυτερές πιπεριές για μείωση της θνησιμότητας

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE δείχνει ότι η κατανάλωση των κόκκινων καυτερών τσίλι πιπεριών σχετίζεται με μείωση της συνολικής θνησιμότητας, κυρίως από θανάτους που οφείλονται σε καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία