Ειδήσεις

Βιταμίνη D και καρδιακός κίνδυνος Έρευνα

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένο καρδιακό κίνδυνο

 
 

Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο  εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Στην παρόν ερευνητικό έργο, μελετήθηκαν 18. 225 άντρες χωρίς καμία καρδιαγγειακή ασθένεια για 6 χρόνια (1993 – 1999). Οι ερευνητές αξιολόγησαν την κατάσταση της βιταμίνης D, μετρώντας την ποσότητα του προδρόμου της δραστικής μορφής βιταμίνης D, 25 – υδροξυβιταμίνης D (25 ΟΗ D) κατόπιν αιμοληψίας όλων των συμμετεχόντων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άντρες που θεωρήθηκαν ανεπαρκείς στη βιταμίνη D (25 OH D ≤15 ng/ml) είχαν έως και 2, 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σύγκριση με τους άντρες που είχαν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D  (25 OH D ≥30 ng/ml). Μάλιστα, τα ενδιάμεσα επίπεδα βιταμίνης D (25 OH D 15.0 – 29,9 ng/ml) συνδέθηκαν με 1, 5 φορά αυξημένο κίνδυνο. Παρά το γεγονός ότι τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D παρουσίαζαν άλλους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου, τα επίπεδα της βιταμίνης D εμφανίστηκαν ως ανεξάρτητος παράγοντας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο γεγονός ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνες απαιτούνται για την επιβεβαίωση ή την απόρριψη των παραπάνω ευρημάτων.  

Αστέριος Ματσούκας
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
email : 
astmatsoukas @ gmail.com

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία