Ειδήσεις

Υψηλή Χοληστερόλη και διατροφή! Μπορούμε να την μειώσουμε; Παθήσεις

Η χοληστερόλη είναι συστατικό ζωτικής σημασίας για το κύτταρο.

Όμως παρά το γεγονός ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα ζωής, η εναπόθεση της στα αγγεία θεωρείται ως η αιτία της αθηροσκλήρωσης. Η χοληστερόλη του οργανισμού, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό παράγεται στο ήπαρ, ενώ σε μικρότερο ποσοστό είναι εξωγενούς προέλευσης και προέρχεται από τη διατροφή. Η κακή λειτουργία των αγγείων της καρδιάς προκαλεί τις καρδιαγγειακές παθήσεις , οι οποίες αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου σε πολλές κοινωνίες. Σε έναν υγιή οργανισμό , διατηρείται ισορροπία μεταξύ της σύνθεσης και της χρησιμοποίησης της έτσι ώστε η συγκέντρωση της στο αίμα διατηρεί την απόθεση στα αγγεία σε χαμηλά επίπεδα χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα.

Πως μεταφέρεται η χοληστερόλη στο αίμα;

Οι λιποπρωτεϊνες του πλάσματος είναι τα μέσα μεταφοράς της χοληστερόλης.
Βασικές λιποπρωτεϊνες είναι η λιποπρωτεϊνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), γνωστή και ως «κακή χοληστερόλη» και η λιποπρωτεϊνη υψηλής πυκνότητας (HDL), γνωστή και ως «καλή χοληστερόλη». Η λιποπρωτεϊνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), μεταφέρει χοληστερόλη από το ήπαρ στους ιστούς , ενώ αντίθετα η λιποπρωτεϊνη υψηλής πυκνότητας (HDL), μεταφέρει τη χοληστερόλη από τους ιστούς στο ήπαρ ξανά για αποβολή. Εάν τα επίπεδα της χοληστερόλης είναι υψηλά , διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης και στεφανιαίας νόσου.

Επιθυμητά επίπεδα χοληστερόλη στο αίμα:

Ολική χοληστερόλη:

  • <200mg/dl επιθυμητή
  • 200-239 mg/dl οριακά υψηλή
  • >240 mg/dl αρκετά υψηλή
  • 100-129 mg/dl: οριακή
  • 130-159 mg/dl: ελαφρώς υψηλή
  • 160-189 mg/dl : πολύ υψηλή

HDL χοληστερόλη :

  • 40mg/dl : αρκετά χαμηλή
  • >45 mg/dl : επιθυμητή


Ωστόσο, εκτός της υψηλής χοληστερόλης πρέπει να συνυπολογίζονται και κάποιοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και αυτοί είναι :

  1. Κάπνισμα
  2. Αρτηριακή υπέρταση (Τιμές πάνω από 140/90 mmHg)
  3. Αυξημένο σωματικό βάρος
  4. Κληρονομικότητα
  5. Χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας
  6. Σακχαρώδης Διαβήτης

Επίσης, θα πρέπει να υπολογίζεται κάθε φορά και ο αθηρωματικός δείκτης.

 

Για να υπολογιστεί ο αθηρωματικός δείκτης αρκεί μια απλή διαίρεση...

  • Ολική χοληστερόλη / HDL = θα πρέπει να είναι κάτω από 5 &
  • LDL / HDL = θα πρέπει να είναι κάτω από 4

Αν οι δείκτες αυτοί βγαίνουν πάνω από 5 και 4 αντίστοιχα και συνεκτιμώντας όλες τις παραπάνω παραμέτρους (ολική χοληστερόλη και παράγοντες κινδύνου) θα χρειαστεί άμεση διαιτητική παρέμβαση, απώλεια βάρους αν κρίνεται απαραίτητο και σε κάποιες περιπτώσεις όπου η υπερλιπιδαιμία είναι γενετικής αιτιολογίας (πρωτοπαθής υπερλιπιδαιμία) ίσως χρειαστεί και φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό πάντα με την διαιτολογική υποστήριξη.

 

Ποιες τροφές πρέπει να προτιμώνται και ποιες να αποφεύγονται;

ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ/ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ
ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΑ Ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο Βούτυρο, βοδινό και χοιρινό λίπος, φοινικέλαιο, μαργαρίνη
ΚΡΕΑΣ Κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι, κυνήγι άπαχα και χωρίς πέτσα, μοσχάρι Τα λιπαρά μέρη και η πέτσα, αρνί, χοιρινό, αλλαντικά, εντόσθια, χοιρινά λουκάνικα
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ Γάλα άπαχο, γιαούρτι άπαχο, τυριά άπαχα (ανθότυρο, μυζήθρα) Πλήρες γάλα, πλήρες γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, τυριά (φέτα και κίτρινα τυριά), παγωτά
ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ Ψάρι κάθε είδους Τηγανητά ψάρια, παστά, οστρακοειδή (μύδια, στρείδια), γαρίδες, αυγοτάραχο
ΑΥΓΑ Το ασπράδι του αυγού Οι κρόκοι των αυγών
ΛΑΧΑΝΙΚΑ Όλα τα λαχανικά αρκεί να μην είναι τηγανισμένα Τηγανητά λαχανικά (πατάτες, πιπεριές)
ΟΣΠΡΙΑ Επιτρέπονται όλα τα όσπρια Κανένα
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Ψωμί,ζυμαρικά,ρύζι χωρίς ζωικό βούτυρο Ψωμιά που έχουν σαν κύριο συστατικό τους το αυγό (κρουασάν κ.α.)
ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ Κρασί και μπύρα 1-2 μέχρι 1-2 ποτήρια την ημέρα Οινοπνευματώδη ποτά (ουίσκι, βότκα κτλ.), σοκολάτα ρόφημα, αεριούχα αναψυκτικά
ΔΙΑΦΟΡΑ Αρωματικά: Κρεμμύδι, μαϊντανός, βασιλικός, ρίγανη, σκόρδο Καρυκεύματα: πιπέρι, μουστάρδα, μοσχοκάρυδο, ξύδι, τσάι Μαγιονέζα, κέικ, σάλτσες με κρέμα γάλακτος, σαντιγί, σοκολάτες σε υπερβολικές ποσότητες

Γενικά, τρώγοντας πιο ισορροπημένα και ιδιαίτερα ακολουθώντας το Μεσογειακό πλάνο διατροφής, μπορούμε να μειώσουμε έως και 10% τη χοληστερόλη.

Βαλασία Τοκμακίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Θεσσαλονίκη
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

Δείτε επίσης

12 Σημάδια που δείχνουν ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη

12 Σημάδια που δείχνουν ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη

Ο όρος  ευαισθησία στη γλουτένη έχει επινοηθεί  για να περιγράψει τα άτομα που δεν μπορούν να διασπάσουν τη γλουτένη και τα συμπτώματα τους είναι  παρόμοια με εκείνα της κοιλιοκάκης , αλλά δεν έχουν τα ίδια αντισώματα και την ίδια εντερική βλάβη, όπως στην κοιλιοκάκη. !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία