Ειδήσεις

Οι τροφογενείς μολύνσεις χρειάζονται ΠΡΟΣΟΧΗ! Ασφάλεια τροφίμων

Οι τροφογενείς μολύνσεις χρειάζονται προσοχή. Όλοι είμαστε επιρρεπείς σε τροφογενείς μολύνσεις. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο στην ανάπτυξη τροφικής ασθένειας.

Τέσσερα βήματα για την ασφάλεια των τροφίμων:


1. Καθάρισμα: Πλύνετε τα χέρια και τις επιφάνειες συχνά.
Τα βακτήρια μπορεί να έχουν εξαπλωθεί σε όλη την κουζίνα και πάνω στα χέρια, σε σανίδες κοπής, σκεύη, πάγκους και τρόφιμα. Για να εξασφαλίσετε ότι τα χέρια και οι επιφάνειες είναι καθαρές:

  • Πλύνετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά τον χειρισμό των τροφίμων, μετά τη χρήση της τουαλέτας, αφού αλλάξετε πάνες ή πιάσετε κατοικίδια ζώα.
  • Πλύνετε τις σανίδες κοπής, τα πιάτα, τα σκεύη σας και τους πάγκους με ζεστό νερό και σαπούνι μετά από την προετοιμασία κάθε τροφής και πριν πάτε στο επόμενο φαγητό.
  • Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτοπετσέτες για να καθαρίσετε τις επιφάνειες της κουζίνας. Εάν χρησιμοποιείτε πάνινες πετσέτες να τις πλένετε συχνά στο πλυντήριο.
  • Ξεπλύνετε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων οι φλούδες δεν τρώγονται.
  • Τρίψτε τα φρούτα και τα λαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης ή τρίψτε με ένα καθαρό ειδικό σφουγγάρι κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης.
  • Με τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα θυμηθείτε να καθαρίσετε τα καπάκια εξωτερικά πριν από το άνοιγμα.

2. Ξεχωρίστε: Ξεχωρίστε τα ωμά κρέατα από άλλα τρόφιμα
Οι τροφογενείς μολύνσεις χρειάζονται προσοχήΗ διασταυρούμενη μόλυνση μπορεί να συμβεί όταν τα βακτήρια εξαπλώνονται από το ένα προϊόν στο άλλο. Αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό κατά τον χειρισμό ωμού κρέατος, πουλερικών, θαλασσινών και αυγών. Το κλειδί είναι να κρατήσετε αυτά τα τρόφιμα και τους χυμούς μακριά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.
Για να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση θυμηθείτε να:

  • Ξεχωρίσετε το ωμό κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα αυγά από άλλα τρόφιμα στο καλάθι αγορών, στις σακούλες των supermarket και στο ψυγείο σας.
  • Χρησιμοποιήστε ένα ξύλο κοπής για τα φρέσκα προϊόντα και ένα ξεχωριστό για το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά.
  • Ποτέ μην τοποθετείτε μαγειρεμένα τρόφιμα σε ένα πιάτο που είχε προηγουμένως ωμό κρέας, πουλερικά, θαλασσινά ή αυγά.
  • Μην χρησιμοποιείτε ξανά μαρινάδες που χρησιμοποιήθηκαν σε ωμά τρόφιμα αν δεν τις αφήσετε να πάρουν πρώτα μια βράση.

3. Μαγείρεμα: Μαγειρέψτε στη σωστή θερμοκρασία
Το φαγητό είναι μαγειρεμένο με ασφάλεια όταν φτάσει σε αρκετά υψηλή εσωτερική θερμοκρασία ώστε να σκοτώσει τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Ανατρέξτε στο διάγραμμα με την ασφαλή θερμοκρασία μαγειρέματος με βάση την εσωτερική θερμοκρασία.
Για να εξασφαλιστεί ότι τα τρόφιμά σας μαγειρεύονται με ασφάλεια πάντα:

  • Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο τροφίμων για τη μέτρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας μαγειρεμένων φαγητών. Ελέγξτε την εσωτερική θερμοκρασία σε διάφορα σημεία για να βεβαιωθείτε ότι τα κρέατα, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα αυγά ή φαγητά που περιέχουν αυγά μαγειρεύονται στις ασφαλείς εσωτερικές θερμοκρασίες, όπως φαίνεται στο διάγραμμα.
  • Μαγειρέψτε κιμά ή πουλερικά μέχρι να φτάσουν στην ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία. Το χρώμα δεν είναι αξιόπιστος δείκτης του ψησίματος.
  • Όσον αφορά τα αυγά τα μαγειρεύουμε μέχρι ο κρόκος και το ασπράδι να είναι σταθερά. Χρησιμοποιείτε μόνο συνταγές στις οποίες τα αυγά είναι μαγειρεμένα ή έχουν τη σωστή θερμοκρασία.
  • Κατά το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων σκεπάζετε το φαγητό, ανακατεύετε και περιστρέφετε κατά το μαγείρεμα. Εάν δεν υπάρχει δίσκος περιστροφής εσωτερικά στο φούρνο μικροκυμάτων, περιστρέψτε το πιάτο με το χέρι μία φορά ή δύο φορές κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Πρέπει να τηρείτε πάντα τον χρόνο παραμονής, ο οποίος ολοκληρώνει το μαγείρεμα, πριν από τον έλεγχο της εσωτερικής θερμοκρασίας με ένα θερμόμετρο τροφίμων. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν φτάσει η ασφαλής ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία.
  • Αφήστε τις σάλτσες και τις σούπες να πάρουν μια βράση, όταν τις αναθερμαίνετε.

4. Θερμοκρασία: Σωστή ψύξη
Οι τροφογενείς μολύνσεις χρειάζονται προσοχήΨύχετε τα τρόφιμα γρήγορα επειδή χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων. Μην γεμίζετε πολύ το ψυγείο. Ο ψυχρός αέρας πρέπει να κυκλοφορεί ώστε να κρατήσει τα τρόφιμα ασφαλή. Διατηρώντας μια σταθερή θερμοκρασία ψυγείου της τάξης των 4οC και κάτω είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος τροφικής ασθένειας. Χρησιμοποιήστε το θερμόμετρο της συσκευής για να βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία είναι σταθερά κάτω από 4οC και η θερμοκρασία του καταψύκτη είναι κάτω από 17 οC .
Για να ψύξετε τα τρόφιμα σωστά:

  • Ψύχετε ή καταψύχετε το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, τα θαλασσινά και άλλα ευαίσθητα είδη εντός 2 ωρών από το μαγείρεμα ή την αγορά τους. Τοποθετήστε τα στο ψυγείο μέσα σε 1 ώρα και αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από 30 οC.
  • Ποτέ μην ξεπαγώσετε τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου, όπως στην επιφάνεια του πάγκου. Τα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται σε μια ασφαλή θερμοκρασία κατά την απόψυξη. Υπάρχουν τρεις ασφαλείς τρόποι απόψυξης τροφίμων: στο ψυγείο, σε κρύο νερό και στον φούρνο μικροκυμάτων. Τρόφιμα τα οποία αποψύχονται σε κρύο νερό ή στο φούρνο μικροκυμάτων πρέπει να μαγειρεύονται αμέσως.
  • Πάντα να μαρινάρετε τα τρόφιμα στο ψυγείο.
  • Μοιράστε τις μεγάλες ποσότητες των υπολειμμάτων φαγητού σε ρηχά δοχεία για τη γρηγορότερη ψύξη στο ψυγείο.

Διάγραμμα ασφαλής εσωτερικής θερμοκρασίας
Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο φαγητού για να είστε πιο ακριβείς.

Τύπος φαγητού

Εσωτερική θερμοκρασία

Κιμάς

 

Μοσχάρι, χοιρινό, αρνί

71οC

Γαλοπούλα, κοτόπουλο

74 οC

Φρέσκα κρέατα (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί)

63 οC

Πουλερικά

 

Ολόκληρο κοτόπουλο, γαλοπούλα

74 οC

Τμήματα κοτόπουλου (στήθος, μπούτι)

74 οC

Πάπια, χήνα

74 οC

Γέμιση

74 οC

Ζαμπόν

 

Φρέσκο (ωμό)

63 οC

Προμαγειρεμένο (για επαναθέρμανση)

60 οC

Αυγά

 

Αυγά

Μέχρι ο κρόκος και το ασπράδι σφίξουν

Φαγητά στα οποία περιέχονται αυγά

72 οC

Θαλασσινά

 

Ψάρια

63 οC ή μέχρι να κόβεται εύκολα με πιρούνι

Γαρίδες, αστακοί

Σάρκα γυαλιστερή και αδιαφανής

Μύδια, στρείδια

Τα καβούκια να ανοίξουν κατά το μαγείρεμα

Χτένια

Γαλακτώδη λευκά ή αδιαφανή σφιχτά

Απομεινάρια, μαγειρευτά

74 οC

Δεδομένου ότι οι ημερομηνίες προϊόντος δεν αποτελούν οδηγό για την ασφαλή χρήση του προϊόντος, συμβουλευτείτε τον κάτωθι πίνακα και ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές. Αυτά τα μικρά αλλά ασφαλή χρονικά όρια θα βοηθήσουν στη διατήρηση των τροφίμων που έχετε τοποθετήσει στο ψυγείο (4 °C), ώστε να μην αλλοιωθούν ή γίνουν επικίνδυνα.

  • Αγοράστε το προϊόν πριν από την ημερομηνία λήξης.
  • Ακολουθήστε τις συστάσεις σχετικά με το προϊόν.
  • Κρατήστε το κρέας και τα πουλερικά στη συσκευασία τους μέχρι λίγο πριν από τη χρήση τους.
  • Αν καταψύξετε το κρέας και τα πουλερικά στην αρχική τους συσκευασία για περισσότερο από 2 μήνες, επικαλύψτε τα αεροστεγώς με αλουμινόχαρτο, πλαστικό περιτύλιγμα ή χαρτί κατάψυξης ή τοποθετήστε τα μέσα σε μια πλαστική σακούλα.
  • Επειδή η κατάψυξη (-18 °C) διατηρεί τα τρόφιμα ασφαλή επ' αόριστον, οι ακόλουθοι συνιστάμενοι χρόνοι αποθήκευσης αφορούν μόνο την ποιότητα.

ΠΡΟΪΟΝ

ΨΥΓΕΙΟ

ΚΑΤΑΨΥΞΗ

Αυγά

   

Φρέσκα με κέλυφος

4 έως 5 εβδομάδες

Μην καταψύχετε

Ακατέργαστοι κρόκοι, ασπράδια

2 έως 4 ημέρες

1 χρόνος

Σφιχτά μαγειρεμένα

1 εβδομάδα

Μην καταψύχετε

Παστεριωμένα σε υγρή κατάσταση αυγά ή υποκατάστατα αυγών, που έχουν ανοιχθεί

3 ημέρες

Μην καταψύχετε

Χωρίς να έχουν ανοιχθεί

10 ημέρες

1 χρόνος

Εμπορικές μαγιονέζες

2 μήνες

Μην καταψύχετε

     

Έτοιμο γεύμα, κατεψυγμένα μαγειρευτά

   

Διατηρήστε τα κατεψυγμένα μέχρι να είστε έτοιμοι να τα θερμάνετε

 

3 έως 4 μήνες

     

Delicatessen & συσκευασμένα σε κενό αέρος προϊόντα

   

Φύλαξη επεξεργασμένων (ή σπιτικών), αυγό, κοτόπουλο, τόνος, ζαμπόν, μακαρόνια σαλάτες

3 έως 5 ημέρες

Μην καταψύχετε

Χοιρινό χωρίς γέμιση & αρνίσια παϊδάκια, στήθη κοτόπουλου γεμιστά, χωρίς dressing

1 ημέρα

Μην καταψύχετε

Έτοιμα μαγειρεμένα γεύματα

3 έως 4 ημέρες

Μην καταψύχετε

Του εμπορίου γεύματα συσκευασμένα σε κενό αέρος με τη σφραγίδα του USDA, χωρίς να έχουν ανοιχθεί

2 εβδομάδες

Μην καταψύχετε

     

Άψητο χάμπουργκερ, αλεσμένο & βρασμένο κρέας

   

Χάμπουργκερ & βρασμένα κρέατα

1 έως 2 ημέρες

3 έως 4 μήνες

Αλεσμένη γαλοπούλα, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί

1 έως 2 ημέρες

3 έως 4 μήνες

     

Ζαμπόν & παστό βοδινό

   

Παστό βοδινό συσκευασμένο με χυμό τουρσί

Δείτε επίσης

Ασφάλεια τροφίμων το καλοκαίρι

Ασφάλεια τροφίμων το καλοκαίρι

Μαθαίνουμε βασικές οδηγίες υγιεινής στην κουζίνα, ενώ ο Διαιτολόγος -Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης λύνει όλες τις απορίες μας για τη σωστή συντήρηση και κατανάλωση των τροφίμων το καλοκαίρι.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία