Ειδήσεις

Τα τρόφιμα σε ορατό σημείο και η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορούν να προβλέψουν την παχυσαρκία! Έρευνα

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity.

 

Όσοι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση που σχετίζεται με το βάρος τους και διατηρούν τα τρόφιμα σε εμφανή διαθέσιμα σημεία γύρω από το σπίτι και έξω από την κουζίνα μπορεί να αποτελούν προγνωστικοί παράγοντες παχυσαρκίας.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Οχάιο επικεντρώθηκε κυρίως στον καθορισμό κατά πόσο το οικιακό περιβάλλον, τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και η αποθήκευση τροφίμων και η διαθεσιμότητα συνδέονται με την παχυσαρκία, αλλά μέτρησαν και μια σειρά από ψυχολογικούς παράγοντες. Ενώ τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά δεν είχαν καμία σχέση με την παχυσαρκία, διάφορα ευρήματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα είχαν.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 100 συμμετέχοντες, ηλικίας 20-78. Οι πενήντα δεν ήταν παχύσαρκοι, και οι 50 παχύσαρκοι συμμετέχοντες είχαν κατά μέσο όρο δείκτη μάζας σώματος 36,80 (ΔΜΣ ≥ 30 δείχνει παχυσαρκία). Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια δίωρη επίσκεψη στο σπίτι των συμμετεχόντων, τους πήραν συνέντευξη σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων, αξιολόγησαν τη διάταξη και την αποθήκευση των τροφίμων στα σπίτια και συμπλήρωσαν ψυχολογικά ερωτηματολόγια πλήρης αυτο-έκθεσης. Μετά από δύο εβδομάδες αξιολογήθηκαν οι αγορές τροφίμων των συμμετεχόντων και η σωματική τους δραστηριότητα.

Στην αρχιτεκτονική αξιολόγηση τεκμηριώθηκαν λεπτομέρειες όπως η απόσταση μεταξύ ευνοημένων θέσεων στο σπίτι και η αποθήκευση των τροφίμων, καθώς και σκάλες και πόρτες που θα μπορούσαν να είναι εμπόδια για την πρόσβαση στο φαγητό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες ανέφεραν μεγαλύτερη ανησυχία από τους μη-παχύσαρκους συμμετέχοντες για να έχουν πρόσβαση σε επαρκή τροφή, αλλά όχι για οικονομικούς λόγους. Οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης ότι ήταν λιγότερο ικανοί να αποφύγουν την κατανάλωση τροφής, ανεξάρτητα αν ήταν πεινασμένοι ή όχι, όταν ήταν στεναχωρημένοι ή όταν βρίσκονταν σε περιβάλλον όπου το φαγητό είναι κοινωνικά αποδεκτό.

Οι άνθρωποι στη μελέτη που ήταν παχύσαρκοι κράτησαν περισσότερο φαγητό ορατό σε όλο το σπίτι και γενικά έτρωγαν λιγότερό υγιεινά τρόφιμα, όπως γλυκά, σε σχέση με τους μη-παχύσαρκους συμμετέχοντες στην έρευνα. Οι δύο ομάδες δαπάνησαν περίπου το ίδιο ποσό χρημάτων για τα τρόφιμα και ανέφεραν ότι έτρωγαν όμοιες ποσότητες συνολικών θερμίδων, αλλά οι μη-παχύσαρκοι συμμετέχοντες ξόδεψαν λιγότερα χρήματα σε fast food από ό, τι τα παχύσαρκα άτομα.

"Το ποσό των τροφίμων στα σπίτια ήταν παρόμοιο, αλλά στα σπίτια των παχύσαρκων ατόμων, τα τρόφιμα διανεμήθηκαν σε περισσότερα σημεία έξω από την κουζίνα," δήλωσε ο Charles Emery, καθηγητής ψυχολογίας στο Ohio State και ο κύριος συγγραφέας της μελέτης. "Αυτό οφείλεται στο περιβάλλον που είναι τοποθετημένο με τέτοιο τρόπο και γίνεται δυσκολότερη η αποφυγή φαγητού. Αυτό δεν είχε τεκμηριωθεί με σαφήνεια πριν. "Επιπλέον, οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερη αυτοεκτίμηση που σχετίζεται με το σωματικό τους βάρος από ό, τι τα μη-παχύσαρκα άτομα. Οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης.

Αν και με τη στατιστική μοντελοποίηση εντοπίστηκαν προγνωστικοί παράγοντες παχυσαρκίας, οι προγνωστικοί παράγοντες δεν θα πρέπει να θεωρούνται αιτίες των προβλημάτων βάρους, δήλωσε ο Emery. "Ζωγραφίσαμε μια λεπτομερή εικόνα του οικιακού περιβάλλοντος που έχουν δημιουργήσει δύο διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Κατά πόσο το περιβάλλον συνέβαλε στην παχυσαρκία ή η παχυσαρκία οδήγησε στο συγκεκριμένο περιβάλλον, δεν το γνωρίζουμε. "

Τίνα Καραΐσκου
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
tinakaraiskou(a)gmail.com

Read this article in english
Visible food, low self-esteem may predict obesity

 

 

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία