Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Το χρώμα του μαρουλιού καθορίζει την ταχύτητα του στην αντιοξειδωτική του δράση

Το μαρούλι, ένα από τα απαραίτητα λαχανικά στη μεσογειακή διατροφή.

 Επίσης είναι ένα τρόφιμο που ωφελεί σημαντικά την υγεία, κυρίως επειδή είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Αλλά δεν έχουν όλες οι ποικιλίες μαρουλιού την ίδια αντιοξειδωτική δράση.

Σύμφωνα με μια μελέτη με επικεφαλής τον ερευνητή Usue Pérez-López του Τμήματος Βιολογίας Φυτών και Οικολογίας του UPV / EHU της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, το χρώμα των φύλλων αυτών των λαχανικών καθορίζει την ταχύτητα που έχουν αυτές οι ενώσεις.

Έτσι, τα μαρούλια με πράσινα φύλλα έχουν αντιοξειδωτικά που αντιδρούν πιο αργά, ενώ αυτά με τα κόκκινα φύλλα έχουν ταχύτερο αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ορίζονται σε ένα χαρτί “φαινολικών ενώσεων και Συναφών αντιοξειδωτικών ιδιότητων σε Διαφορετικά Χρωματιστά Μαρούλια.

Τα αντιοξειδωτικά παρέχουν μακροπρόθεσμη προστασία έναντι των αλυσιδωτών αντιδράσεων των ελευθέρων ριζών, τα οποία είναι με άλλα λόγια, τα μόρια που είναι ικανά να προκαλέσουν βλάβη των κυττάρων και τη δημιουργία διαφόρων ασθενειών.

Οι Ελεύθερες ρίζες βλάπτουν το σώμα μας προκαλώντας, στην καλύτερη των περιπτώσεων, η γήρανση και, στη χειρότερη, σοβαρές ασθένειες.

Το Μαρούλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, καθώς περιέχει ενώσεις όπως φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες και βιταμίνες Α και C, μεταξύ άλλων.

Πράσινα, ημι-κόκκινα και κόκκινα φύλλα

Για τη διεξαγωγή της έρευνας αυτής, η οποία ξεκίνησε το 2011 και στην οποία οι ερευνητές του UPV / EHU και το Πανεπιστήμιο της Πίζας (Ιταλία) συμμετείχαν, οι ενώσεις των τριών ποικιλιών μαρουλιού αναλύθηκαν: το πράσινο φύλλο »Batavia», το ημι- κόκκινα φύλλα »της Marvel του Four Seasons», και το κόκκινο-φύλλο »φύλλα βελανιδιάς».

Χρησιμοποιώντας τεχνικές Electron Παραμαγνητικού Συντονισμού (EPR), παρατηρήθηκε η συμπεριφορά της κινητικής των ενώσεων κάθε ποικιλίας.

Και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το μαρούλι με πράσινο φύλλο περιέχει υδατο-διαλυτά, αντιοξειδωτικές ενώσεις που δρουν σε μια αργή και ενδιάμεση ταχύτητα, το κόκκινο-φύλλο έχει ενώσεις με ενδιάμεσες και ταχεία κινητική, και το ημι-κόκκινο-φύλλο έχει τρία είδη ενώσεων με ταχεία, ενδιάμεση και χαμηλή ταχύτητα.

Όπως ο Δρ Pérez-López τόνισε, «το γεγονός ότι υπάρχουν ενώσεις που δρουν σε διαφορετικές ταχύτητες, δεν σημαίνει ότι κάποιες είναι καλύτερα ή χειρότερα από ό, τι άλλες.

Αν τρώμε τροφές που μπορούν να δημιουργήσουν τη δράση ελευθέρων ριζών , θα υπάρξουν κάποιες ενώσεις που δρουν για την εξάλειψή τους πιο γρήγορα.

Αλλά την ίδια στιγμή, είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι το σώμα μας θα πρέπει να αποκτήσει τα τρόφιμα με αντιοξειδωτικά που έχουν πιο αργή κινητική, έτσι ώστε θα συνεχίσει να ενεργεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι λένε ότι Είναι πολύ ενδιαφέρον να αναμιγνύονται διαφορετικά είδη μαρουλιού, επειδή έχουν διαφορετικά, συμπληρωματικά χαρακτηριστικά. ”

Ενίσχυση των ιδιοτήτων

Αφού καθοριστεί η κινητική των αντιοξειδωτικών, η έρευνα σήμερα συνεχίζεται με στόχο την επίτευξη μιας βελτίωσης αυτών των τριών ποικιλιών μαρουλιού.

Η ερευνητική ομάδα προσπαθεί τώρα να ενισχύσει την επίδραση των ειδικών ενώσεων σε κάθε ποικιλία υποβάλλοντας τα φυτά σε σύντομες καταπονήσεις.

Οι ενώσεις αυτές εκτελούν λειτουργίες άμυνας σε φυτά. Έτσι, αν οι συνθήκες που δεν είναι οι κανονικές τιμές εφαρμόζονται σε αυτούς (όπως το πότισμα τους με αλμυρό νερό, την υποβολή τους σε υψηλή ένταση φωτισμού ή αυξημένες συγκεντρώσεις CO2), οι άμυνες θα ενταθούν και, ως αποτέλεσμα, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των φυτών θα πρέπει να ενισχυθούν…

Αυτό που έχει σημασία σε αυτή τη διαδικασία είναι να μην χάσουν την παραγωγικότητα, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εφαρμόζεται μικρής έντασης.

Ο στόχος είναι να διατηρήσουν την παραγωγή και την επίτευξη καλύτερης ποιότητας στην παραγωγή αυτή.

Επιμέλεια Κειμένου
Άννα Βεσέλη
Οικ.Οικονομίας και Οικολογίας
annabeseli@gmail.com
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ