Ειδήσεις

Το κολλαγόνο στον οργανισμό μας Τροφογνωσία

 

Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη στα οστά, στους τένοντες και στο δέρμα.

Κολλαγόνο

Το κολλαγόνο ισοδυναμεί με το ¼ της συνολικής πρωτεΐνης που υπάρχει στο σώμα μας και είναι υπεύθυνο για το σφιχτό δέρμα, την ελαστικότητα, την σωστή υγρασία και την συνεχή ανανέωση των κυττάρων του δέρματος. Από την ηλικία των 25 και μετά τα επίπεδα του κολλαγόνου μειώνονται φυσιολογικά, με τις γυναίκες να χάνουν κολλαγόνο με γρηγορότερο ρυθμό από τους άνδρες, κατά τη διαδικασία της ωρίμανσης και αργότερα της γήρανσης. Η μείωση της ποσότητας του διαθέσιμου κολλαγόνου έχει έντονα αρνητικό αντίκτυπο στο σώμα και τη φυσική μας κατάσταση. Οι ελεύθερες ρίζες και οι τοξίνες του περιβάλλοντος (ο σύγχρονος τρόπος διατροφής, κάπνισμα και άγχος) καταστρέφουν τις ίνες κολλαγόνου και μειώνουν τα επίπεδα χαλκού, βιταμίνης A, C και E στο σώμα μας, πράγμα, που μειώνει ακόμη περισσότερο την παραγωγή κολλαγόνου. Πολλές ασθένειες χαρακτηριστικές του γήρατος, όπως η οστεοαρθρίτιδα, είναι στενά συνδεδεμένες με την ποσότητα του διαθέσιμου κολλαγόνου που υπάρχει στον οργανισμό. Με το πέρασμα του χρόνου το δέρμα μας εμφανίζει ρυτίδες, ξηρότητα, χαλάρωση, θαμπάδα κ.α.

Το κολλαγόνο δεν το προσλαμβάνουμε από τις τροφές. Βρίσκεται σε δυο μορφές προς κατανάλωση. Σε υγρό και σε κάψουλες. Μέσω της υδρόλυσης το κολλαγόνο, το οποίο είναι μία από τις πιο γνωστές επιμήκεις πρωτεΐνες, κόβεται σε πολλά μικρότερα κομμάτια (υδατοδιαλυτά βιοδραστικά πεπτίδια) τα οποία όλα μαζί αποτελούν το υδρολυμένο κολλαγόνο. Με αυτή τη μορφή είναι πολύ πιο εύκολα απορροφήσιμο από τον οργανισμό και περιέχει 3 φορές περισσότερη ποσότητα προλίνης και γλυκίνης. Αυτά τα αμινοξέα είναι απαραίτητα για τη σύνθεση νέου κολλαγόνου από τον οργανισμό και ενισχύουν τη σταθερότητα της δομής του κολλαγόνου στο χόνδρο και τις αρθρώσεις. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως η υγρή μορφή απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε ποσοστό πάνω από 90%, κάτι που αδυνατούν οι ταμπλέτες όσο και οι κάψουλες. Επιπλέον οι στερεές μορφές συμπληρωμάτων διατροφής επιβαρύνουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος σε αντίθεση με την υγρή, πόσιμη μορφή που είναι εύληπτη, εύπεπτη και με ταχεία απορρόφηση.

Συμβάλλει:

  1. στους συνδέσμους & χόνδρους των αρθρώσεων αλλά και στην υγεία των οστών. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του υδρολυμένου κολλαγόνου σε πυρίτιο και μαγνήσιο, τα οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της φυσιολογικής οστικής δομής. Κι αυτό επειδή διευκολύνει τον εμπλουτισμό τους με ασβέστιο και μέταλλα. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μας αδυνατεί να χρησιμοποιήσει και να αφομοιώσει το ασβέστιο χωρίς την παρουσία του πυριτίου. Αυτή του η ιδιότητα το κάνει και άκρως απαραίτητο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Επίσης είναι απαραίτητο για την καλύτερη και γρηγορότερη επούλωση καταγμάτων, θλάσεων και τραυματισμένων τενόντων και συνδέσμων ενώ προλαμβάνει τον εκφυλισμό των μεσοσπονδύλιων δίσκων.
  2. στη βελτίωση υφής και εμφάνισης του δέρματος & της επιδερμίδας (μείωση ρυτίδων στο πρόσωπο, μείωση της κυτταρίτιδας) 
    > Με την πάροδο του χρόνου τα ποσοστά κολλαγόνου στον οργανισμό μειώνονται. Το πόσιμο υδρολυμένο κολλαγόνο αυξάνει την πυκνότητα των ινιδίων κολλαγόνου και την πυκνότητα των ινοβλαστών (που είναι τα κύρια κύτταρα του δέρματος και εκείνα που παράγουν κολλαγόνο), με αποτέλεσμα να ενισχύεται η σφριγηλότητα της επιδερμίδας. Μια συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 8 mg.
  3. στα μαλλιά & νύχια, καθώς τα δυναμώνει και τους δίνει λάμψη.
    > Το πόσιμο υδρολυμένο κολλαγόνο παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα δομικά στοιχεία για την ανάπτυξη του συνδετικού ιστού των νυχιών, με αποτέλεσμα να τα δυναμώνει και να τα κάνει λιγότερο εύθραυστα. Επίσης, βοηθά τα μαλλιά στο να μακραίνουν και αυξάνει την δόμηση μιας γερής τρίχας. Επιπλέον, υπάρχουν (όχι ακόμα επιβεβαιωμένες έρευνες) πως εάν εφαρμοστεί στο τριχωτό της κεφαλής, μπορεί να μειώσει την εμφάνιση και την ξηρότητα των γκρίζων μαλλιών.
  4. στον έλεγχο του σωματικού βάρους
    > Η σύνθεση νέου κολλαγόνου από τους ινοβλάστες του δέρματος συνήθως πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου, από τις 1.00 π.μ. περίπου μέχρι τις 4.οο π.μ. τα χαράματα. Εν συνεχεία, το νέο κολλαγόνο χρησιμοποιείται σε διάφορες λειτουργίες του σώματος. Για τη μετατροπή που υφίσταται το κολλαγόνο, το σώμα χρειάζεται ενέργεια και λόγω της απουσίας σακχάρων και υδατανθράκων, την ενέργεια αυτή την παίρνει από το σωματικό λίπος. ΄Οσο μεγαλύτερη ποσότητα κολλαγόνου διαθέτει ο οργανισμός, τόση μεγαλύτερη ενέργεια καταναλώνει στη μετατροπή του και άρα τόσες περισσότερες θερμίδες καίει. Το σώμα παράγει κολλαγόνο κάθε μέρα, αλλά η παραγωγή του μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου και η διαθέσιμη ποσότητά του γρήγορα γίνεται ανεπαρκής. Συνεπώς, η ανάγκη για τη συμπληρωματική του χορήγηση αυξάνεται. Επιπρόσθετα, το συμπλήρωμα υδρολυμένου κολλαγόνου περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β5 και Β6), που τονώνουν το μεταβολισμό
  5. στις αθλητικές επιδόσεις καθώς προσφέρει άμεση αναπλήρωση & ανάπλαση του μυϊκού ιστού: Μέσω του υδρολυμένου κολλαγόνου επιτυγχάνεται λήψη πρωτεΐνης έως και 97%, καθώς περιέχει οκτώ από τα εννέα βασικά αμινοξέα.. Το κολλαγόνο περιέχει, επίσης, γλυκίνη και αργινίνη. Πρόκειται για δύο από τα τρία βασικά της κρεατίνης, ενός μορίου του οποίου η παρουσία στον οργανισμό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της άσκησης. Παρέχει στον οργανισμό ενέργεια και βελτιώνει την αθλητική απόδοση.

Για καλύτερα αποτελέσματα στην απορρόφηση του κολλαγόνου από τον οργανισμό, συνιστάται να λαμβάνεται ημερησίως στην υδρολυμένη μορφή του, χωρίς προσθήκη υαλουρονικού οξέος, σε ποσότητα 20ml, 1-2 ώρες μετά την λήψη τροφής, έτσι ώστε να μην διασπάται από τα ισχυρά στοματικά ένζυμα. Για τον ίδιο λόγο, καλό είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση τροφών και 2-3 ώρες μετά την πρόσληψη του κολλαγόνου.

kontogiannou-tsampika-75x100Τσαμπίκα Κοντόγιαννου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ρόδος
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kontogiannou @ logodiatrofis.gr

Δείτε επίσης

Απολαύστε την αγαπημένη σας μπύρα χωρίς θερμίδες

Απολαύστε την αγαπημένη σας μπύρα χωρίς θερμίδες

Η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί συνήθως απαγορευμένο καρπό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους και την υγεία τους. Ωστόσο, η επιλογή του κατάλληλου ποτού, όπως η μπύρα, μπορεί να προσφέρει το «τερπνόν μετά του ωφελίμου».!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία