Ειδήσεις

Το αβοκάντο με το γεύμα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους Έρευνα

Mισό φρέσκο αβοκάντο με το γεύμα  ικανοποιεί την πείνα σε υπέρβαρους.

 

 

Έρευνα


Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλή τον Δρ. Joan Sabate, πρόεδρο του Τμήματος Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Loma Linda στην Καλιφόρνια, λέει ότι η μελέτη τους επίσης δείχνει ότι τα αβοκάντο μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα – ένα εύρημα που θα μπορούσε να έχει σημαντικές εφαρμογές για τους πάσχοντες με διαβήτη.

Σύμφωνα με το Hass Avocado Board (HAB), που χρηματοδότησε τη μελέτη, ένα ολόκληρο φρέσκο αβοκάντο περιέχει περίπου 250 θερμίδες και 23γρ. λίπους.

Αν και η περιεκτικότητα των αβοκάντο σε λιπαρά είναι υψηλή, περιέχουν φυσικά καλά λιπαρά, ειδικά τα μονοακόρεστα λιπαρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το είδος λίπους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα, καθώς επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου.

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές ήθελαν να δουν πως η κατανάλωση του αβοκάντο επηρέασε τον κορεσμό ενός ατόμου, το σάκχαρο στο αίμα και την ανταπόκριση στην ινσουλίνη και την κατανάλωση τροφής μετά από ένα γεύμα.

Οι ερευνητές συνέλεξαν 26 νέους υγιείς υπέρβαρους ενήλικες. Για πάνω από πέντε συνεδρίες, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να καταναλώσουν το κανονικό τους πρωινό ακολουθώντας το με ένα από τα τρία γεύματα της δοκιμασίας.

Αυτά ήταν:

  • Ένα κανονικό γεύμα χωρίς αβοκάντο.
  • Ένα γεύμα που περιέχει αβοκάντο (το αβοκάντο αντικατέστησε άλλες τροφές), ή
  • Ένα κανονικό γεύμα με την προσθήκη μισού φρέσκου αβοκάντου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν μισό φρέσκο αβοκάντο με το γεύμα τους ανέφεραν 40% μειωμένη επιθυμία να φάνε κατά τη διάρκεια 3 ωρών μετά το γεύμα τους και το 28% μειωμένη επιθυμία να φάει 5 ώρες αργότερα, σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωσαν ένα κανονικό γεύμα χωρίς αβοκάντο.

Η ομάδα που κατανάλωσε μισό φρέσκο αβοκάντο ανέφερε επίσης ότι αισθάνθηκε 26% περισσότερη ικανοποίηση μετά το γεύμα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωσαν αβοκάντο.

Επιπλέον, οι ερευνητές σημειώνουν ότι αν και η προσθήκη αβοκάντου στο γεύμα αύξησε την πρόσληψη θερμίδων και υδατανθράκων στους συμμετέχοντες, δεν εμφάνισαν αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωσαν ένα καθιερωμένο γεύμα χωρίς αβοκάντο.

Ο Δρ. Sabate είπε, ότι "αυτό μας οδηγεί να πιστέψουμε ότι ο δυνητικός ρόλος των αβοκάντο στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα αξίζει περαιτέρω έρευνα".

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι παρόλο που η μελέτη τους παρέχει θετικά αποτελέσματα για την κατανάλωση του αβοκάντο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί αν τα ευρήματά τους ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό.

 

Επιμέλεια Μετάφρασης

Μαίρη Παπαδάκη
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

 

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία