Logodiatrofis.gr
Εποχιακά Θέματα

Τι να τρώω & τι να αποφεύγω το καλοκαίρι για να μη φουσκώνω

Μετά από ένα υπέροχο γεύμα, είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε και να συνεχίσετε την ημέρα σας. Στη συνέχεια, όμως συμβαίνει αυτό: το παντελόνι σας γίνεται πιο σφιχτό και αισθάνεστε το στομάχι σας φουσκωμένο.

Αυτό είναι ένα συχνό φαινόμενο που μπορεί να διορθωθεί με τις αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουν να αποφύγετε αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα.

  1. Παρακολουθήστε την πρόσληψη φυτικών ινών:
    Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι πολύ θρεπτικά και υγιεινά , αλλά η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικό μέρος μιας σωστής διατροφής και γι’αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε αυτή . Καλό θα ήταν να μην κάνετε απότομη μετάβαση από τα λευκά προϊόντα στα προϊόντα ολικής άλεσης, δοκιμάστε να τα αντικαταστήσετε σιγά σιγά για να παρατηρήσετε πώς αντιδρά το σώμα σας.
  2. Απομακρύνετε το αλάτι:
    Οι περισσότεροι ενήλικες ηλικίας κάτω των 51 δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 2.300 mg νατρίου ανά ημέρα – περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ενήλικες άνω των 51 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν κάτω από 1.500 mg.
    Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μακροχρόνιων προβλήματων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής πίεσης του αίματος. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ένα επιπλέον αλμυρό γεύμα μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νερού, το οποίο προκαλεί φούσκωμα.
    Μπορείτε να αποφύγετε το υπερβάλλον αλάτι στη διατροφή σας, χρησιμοποιώντας γευστικά βότανα, μυρωδικά, μπαχαρικά, λεμόνι, ξύδι αντί για αλάτι.
  3. Αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα: 
    Εδώ είναι μια άλλη παγίδα της κατανάλωσης γευμάτων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά: το στομάχι σας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να τα πέψει. Το λίπος κινείται αργά μέσα στον πεπτικό σωλήνα και αυτό προκαλεί πρήξιμο. Αν το φούσκωμα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο μετά από γεύματα υψηλά σε λιπαρά , θα πρέπει να τα αποφύγετε.
  4. Τρώτε αργά: 
    Μπορεί να έχετε μια συνήθεια τρώτε γρήγορα το φαγητό σας, αν δεν έχετε χρόνο και βιάζεστε , όταν το κάνετε αυτό καταπίνετε μαζί και αέρα , πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα. Όταν τρώτε πιο αργά μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη συνολική πρόσληψη της τροφής σας και να χάσετε και βάρος!
  5. Πηγαίνετε μια βόλτα: 
    Δεν υπάρχει αμφιβολία για τα οφέλη της άσκησης στην υγεία και την ευημερία σας . Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, μπορεί επίσης να μειώσει τη συσσώρευση του αέρα στο έντερο που συμβάλλει στο φούσκωμα.

Ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι δώστε έμφαση στα ακόλουθα:

Αγγούρι: Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα αγγούρια να μειώσουν το πρήξιμο κάτω από τα μάτια τους, έτσι και εσείς μπορείτε να τα φάτε για να μειώσετε το πρήξιμο στην κοιλιά σας. Το αγγούρι περιέχει κερσετίνη, ένα φλαβονοειδές αντιοξειδωτικό που βοηθά στη μείωση του οιδήματος. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι αναστέλλουν την δραστικότητα των προ-φλεγμονωδών ενζύμων.

Μπανάνες, αβοκάντο, ακτινίδια, πορτοκάλια: όντας πλούσια σε κάλιο εμποδίζουν την κατακράτηση νερού με τη ρύθμιση των επιπέδων νατρίου στο σώμα και μπορούν να μειώσουν έτσι το αλάτι που προκαλεί το φούσκωμα. Ταυτόχρονα, τα παραπάνω τρόφιμα έχουν διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να ανακουφίσουν ή να αποτρέψουν τη δυσκοιλιότητα, η οποία προκαλεί πρήξιμο και φούσκωμα στην κοιλιά.

Παπάγια: Το ένζυμο που περιέχεται στην παπάγια (παπαΐνη) βοηθά να σπάσει τις πρωτεΐνες στο γαστρεντερικό σας σύστημα, γεγονός που καθιστά την πέψη ευκολότερη. Ο τροπικός αυτός καρπός έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς και φυτικές ίνες που ενισχύουν την κινητικότητα του εντέρου.

Σπαράγγι: Τα σπαράγγια είναι μια υπερτροφή που καταπολεμάει το φούσκωμα. Προκαλεί διούρηση βοηθώντας σας να αποβάλετε όλη αυτήν την περίσσεια του νερού, ανακουφίζοντας έτσι από οποιαδήποτε δυσφορία και φούσκωμα.
Επίσης περιέχει πρεβιοτικά, τα οποία συμβάλουν στη στήριξη της ανάπτυξης των «καλών» βακτηρίων του εντέρου. Αυτό βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας του πεπτικού συστήματος για την πρόληψη ή/και τη μείωση των αερίων.
Τέλος, το λαχανικό αυτό περιέχει διαλυτές και αδιάλυτες ίνες, που βοηθούν την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Καρπούζι: Το καρπούζι έχει 90% περιεκτικότητα σε νερό, για το λόγο αυτόν θεωρείται φυσικό διουρητικό και συμβάλει στη νεφρική λειτουργία. Αρκετοί επιστήμονες της υγείας και της διατροφής συνιστούν την κατανάλωση του πριν το γεύμα με άδειο στομάχι για να καθαρίζει οργανισμός από τις τοξίνες. Ενυδατώνει επίσης τον οργανισμό και προσφέρει το αίσθημα του κορεσμού ενώ η χαμηλή θερμιδική του αξία (30 θερμίδες στα 100 γραμμάρια) μας βοηθά να χάσουμε βάρος.

Όταν οι αλλαγές του τρόπου ζωής δεν βοηθούν
Το φούσκωμα είναι συνήθως φυσική απάντηση του σώματός σας σε ορισμένα τρόφιμα ή συνήθειες. Αλλά όταν το φούσκωμα δεν μειώνεται με διατροφικές αλλαγές, μπορεί να είναι κάποιο άλλο πρόβλημα το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσετε με το γιατρό σας , ειδικότερα εάν το φούσκωμα συνοδεύεται με σοβαρές κράμπες και μη φυσιολογικές κινήσεις του εντέρου.

Πιθανά υποκείμενα προβλήματα υγείας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη)
  • νόσος Crohn
  • τροφικές αλλεργίες
  • σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
  • δυσανεξία στη λακτόζη

Δεν χρειάζεται να υποφέρετε από τον τυμπανισμό για πάντα. Να θυμάστε ότι ο καθορισμός της αιτίας θα βοηθήσει τελικά να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ