Logodiatrofis.gr

Τι μας χορταίνει τελικά;

Κάθε φορά που ξεκινάς δίαιτα σκέφτεσαι αν κάνεις σωστούς συνδυασμούς τροφίμων; 

 

Η σύσταση των τροφίμων επηρεάζει το αίσθημα πείνας και κορεσμού, γεγονός που συνδέεται με την ποσότητα που καταναλώνουμε, καθώς επίσης και την ικανότητα του οργανισμού να αποθηκεύει λίπος. Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, το στομάχι εκτείνεται και λειτουργούν οι εσωτερικοί νευρικοί δέκτες με τέτοιο τρόπο που να γίνει αντιληπτός ο όγκος των τροφίμων και η πίεση στο τοίχωμα του στομαχιού. Αυτοί οι δέκτες στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, προκαλώντας την αίσθηση της πληρότητας. Όταν το στομάχι κάνει τις περισταλτικές του κινήσεις και αδειάζει, εμφανίζεται πάλι η επιθυμία να φάμε.

Τα συστατικά του γεύματος και η θερμοκρασία των τροφίμων μπορούν επίσης να επηρεάσουν το πόσο γρήγορα αδειάζει το στομάχι και επομένως επηρεάζουν το αίσθημα κορεσμού. Χαρακτηριστικές ουσίες που συμβάλλουν θετικά στον έλεγχο της όρεξης είναι οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες.

Αυτό συμβαίνει διότι οι πρωτεΐνες δεν προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου και έχει ως αποτέλεσμα να μειώνουν την πιθανότητα υπογλυκαιμίας, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον κορεσμό. Επιπρόσθετα, οι φυτικές ίνες μόλις εισέλθουν στο έντερο απορροφούν μεγάλη ποσότητα νερού και διογκώνονται, με αποτέλεσμα να προκαλούν γρήγορα αίσθημα κορεσμού και να μας κρατούν πολλή ώρα χορτάτους, αφού μένουν για αρκετό χρόνο στο έντερό μας. Ταυτόχρονα, οι φυτικές ίνες καθυστερούν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων και έτσι ρυθμίζουν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μειώνοντας την επιθυμία για λιπαρά και γλυκά τρόφιμα.

Συνεπώς είναι σημαντικό να καταναλώνονται τρόφιμα, που να εφοδιάζουν ταυτόχρονα το σώμα με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Μία πολύ καλή εναλλακτική είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως που περιέχουν πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης από βρώμη και σόγια, που αποτελούν 2 φυτικές πηγές με καλό προφίλ αμινοξέων.

Ιδιαίτερα, όταν αυτά καταναλώνονται στο πρωινό γεύμα, έχουν πρόσθετο όφελος στη ρύθμιση του κορεσμού, μιας και πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι προσλάμβαναν πρωινό απέφευγαν τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα και την κατανάλωση λιπαρών τροφών κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας.

Τσαμπίκα Κοντόγιαννου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ρόδος
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kontogiannou(a)logodiatrofis.gr