Ειδήσεις

Τί είναι τροφική αλλεργία; Παθήσεις

Ως τροφική αλλεργία νοείται η ανεπιθύμητη αντίδραση σε κάποιο τρόφιμο.

Αυτές είναι γνωστές ως «δυσανεξίες» σε κάποιο τρόφιμο και περιλαμβάνουν αντιδράσεις λόγω τροφικών δηλητηριάσεων και ενζυμικές ανεπάρκειες που αποτρέπουν τη σωστή πέψη ορισμένων ουσιών, όπως η δυσανεξία στην λακτόζη, ή δυσανεξία στις πρόσθετες ουσίες όπως τα ενισχυτικά γεύσης (MSG) ή τα συντηρητικά (θειώδες άλας), καθώς και άλλες.

ΣΤΑΔΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ

Μια πραγματική αλλεργική αντίδραση περιλαμβάνει τρία βασικά στάδια. Στο πρώτο στάδιο έχουμε την επαφή με την αλλεργιογόνο ουσία του τροφίμου (κάποια ουσία που προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, συνήθως μια πρωτεΐνη). Στο δεύτερο στάδιο παρουσιάζεται μια αύξηση της ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE - αντίσωμα του ανοσοποιητικού συστήματος που δραστηριοποιείται παρουσία αλλεργιογόνου). Ενώ στο τρίτο και τελευταίο στάδιο τα κύτταρα των ιστών και τα βασεόφιλα κύτταρα (κύτταρα του αίματος) έρχονται σε επαφή με τα αντισώματα ΙgE και απελευθερώνουν ισταμίνη ή άλλες ουσίες που προκαλούν αλλεργικά συμπτώματα.

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίσει κάποιο αλλεργιογόνο στην τροφή, παράγει αντισώματα για να επιτεθεί κατά του εισβολέα. Ταυτόχρονα, το σώμα εκδηλώνει συμπτώματα όπως πρήξιμο των χειλιών, στομαχικές κράμπες, έμετο, διάρροια, εξανθήματα ή εκζέματα, καταρροή και αναπνευστικά προβλήματα. Πιο σπάνια αλλά συνάμα και πιο επικίνδυνη αντίδραση είναι το αναφυλακτικό σοκ, που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στις τροφές είναι σπάνιες, αλλά μπορεί να προκληθούν από οποιαδήποτε σχεδόν τροφή, όπως τα φιστίκια, τα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη (βρώμη, σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη), τα οστρακοειδή (εκτός των μαλακίων), τα αυγά, τα ψάρια, τη σόγια, τους ξηρούς καρπούς, τα κουκιά και άλλα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΑΝ ΥΠΟΨΙΑΖΕΣΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ;

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε κάποια τροφική αλλεργία, είναι καλύτερο να αποφύγετε την κατανάλωση της ύποπτης τροφής μέχρι να γίνει προσδιορισμός της αιτίας των συμπτωμάτων σας, καθώς αυτά ενδέχεται να οφείλονται σε κάποια άλλη πάθηση. Ο μόνος τρόπος για να αποδειχθεί ότι πάσχετε από κάποια αλλεργία είναι να υποβληθείτε σε σειρά δερματικών δοκιμών (με εφαρμογή της ύποπτης τροφής απευθείας στο δέρμα) και σε διπλά τυφλές δοκιμές από του στόματος (λήψη της ύποπτης τροφής ή ενός εικονικού φαρμάκου -placebo- σε μορφή κάψουλας, χωρίς να γνωρίζετε ούτε εσείς ούτε ο γιατρός το περιεχόμενο της κάψουλας).

Η ΖΩΗ ΜΕ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία που να απαλλάσσει μονίμως από τις τροφικές αλλεργίες. Μετά τη διάγνωση, η μόνη λύση είναι αυτή της «αποφυγής» μέσω του αποκλεισμού των ένοχων τροφών από το διαιτολόγιο του πάσχοντος. Επισημαίνεται ότι η κατάργηση ορισμένων τροφών, προϋποθέτει την γνώμη του κλινικού διαιτολόγου ώστε να αποφευχθούν τυχόν διατροφικές ελλείψεις και ιδίως στα παιδιά.

Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
grigorakis@logodiatrofis.gr

 

Δείτε επίσης

12 Σημάδια που δείχνουν ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη

12 Σημάδια που δείχνουν ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη

Ο όρος  ευαισθησία στη γλουτένη έχει επινοηθεί  για να περιγράψει τα άτομα που δεν μπορούν να διασπάσουν τη γλουτένη και τα συμπτώματα τους είναι  παρόμοια με εκείνα της κοιλιοκάκης , αλλά δεν έχουν τα ίδια αντισώματα και την ίδια εντερική βλάβη, όπως στην κοιλιοκάκη. !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία