Logodiatrofis.gr
Ειδικα ΘεματαΨυχολογία

Τι είναι η εποχιακή κατάθλιψη;

Οι κλιματολογικές συνθήκες αναπόφευκτα επηρεάζουν τη διάθεση μας.

Παρόλο που όλων μας η διάθεση επηρεάζεται λιγότερο ή περισσότερο από τις εποχιακές αλλαγές δεν επηρεάζεται και η ικανότητά μας να εκπληρώνουμε τις καθημερινές μας ασχολίες.

Υπάρχουν όμως άνθρωποι, ευάλωτοι στην κατάθλιψη, για τους οποίους η καθημερινότητα αλλάζει καθώς το τέλος του Φθινοπώρου αποτελεί την έναρξη μιας κλινικής κατάθλιψης η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι την Άνοιξη.

Ο τύπος αυτής της κατάθλιψης δεν διαφέρει πολύ από την συνηθισμένη καταθλιπτική διαταραχή παρά μόνο στο ότι παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με τις εποχές και γι’ αυτό ονομάζεται Εποχιακή Κατάθλιψη (Seasonable Affective Disorder /SAD).

Εμφανίζεται στο 20% του πληθυσμού, συχνότερα σε γυναίκες, σε ηλικίες 20-35 και παρουσιάζεται συνήθως στις βορειότερες χώρες από την Ελλάδα καθώς συνδέεται με την μειωμένη ηλιοφάνεια που φαίνεται να αποσυντονίζει το ανθρώπινο βιολογικό ρολόι και να επηρεάζει συγκεκριμένα ορμονικά επίπεδα στον οργανισμό.

Τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, κορυφώνονται τους χειμερινούς όπου η έκθεση στον ήλιο είναι χαμηλότερη και το κρύο συχνότερο και υποχωρούν την άνοιξη μένοντας σε ύφεση καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Συμπεριλαμβάνουν αλλαγές στην ρουτίνα ύπνου και διατροφής, μείωση της ενεργητικότητας, κούραση,άγχος, αδιαφορία για τις συνήθεις δραστηριότητες,κοινωνική αποξένωση.

Μπορεί κάποιος να έχει πολλά ή μερικά συμπτώματα σε ελαφριά ή πιο βαριά μορφή, με την συνύπαρξη ή μη κάποιας άλλης διαταραχής ή προβλήματος.

Γι΄ αυτό όταν κάποιος βιώνει τα παραπάνω για μεγάλες περιόδους και για τουλάχιστον δυο εποχιακούς κύκλους στη σειρά, πρέπει να ζητά τη βοήθεια ψυχολόγου ή ψυχίατρου ο οποίος θα τον/την κατευθύνει ανάλογα.

Παράλληλα, το άτομο μπορεί να:

  • εκθέτεται περισσότερο στον ήλιο καθημερινά
  • διαρρυθμίζει τους χώρους του ώστε να βρίσκεται πιο κοντά σε παράθυρα και να αυξήσει τις λάμπες
  • επιλέγει διακοπές σε ηλιόλουστα μέρη
  • αυξάνει την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους ώστε παράλληλα να εκτονώνονται η ένταση και το στρες
  • προσέχει την διατροφή του ζητώντας τη συμβουλή κάποιου διατροφολόγου που θα του/της προτείνει τροφές που ενδείκνυνται για την ομαλότερη έκβαση της διαταραχή αυτής.

Ίντα Ελιάου
Συμβουλευτική Ψυχολόγος / Chartered Counselling Psychologist (Bsc, Msc, PGDip.)
Εκπαιδευθείσα και ειδικευθείσα στην Αγγλία
Μέλος Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρίας (BPS) και Συλλόγου Ελλήνων ψυχολόγων (ΣΕΨ)


Είσαι Ψυχίατρος, Ψυχολόγος, Διαιτολόγος, Νευρολόγος ή Κοινωνικός Λειτουργός; Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης στην Επιστήμη της Ψυχολογίας και Διατροφής (Ψυχο-διαιτολογία): «NUTRITION PROFESSIONAL in PSYCHOLOGY» (N.P.Psy) από τον Κλάδο Σπουδών της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας σε ενδιαφέρει!

Μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις των σημείων επαφής των δύο επιστημόνων (Ψυχολογία και Διατροφή) με αποτέλεσμα να δημιουργεί τις προδιαγραφές για την ολιστική αναβάθμιση του επιστημονικού τους αντικειμένου.

Οδηγός Σπουδών: https://bit.ly/spoudes-NPPsy

Πληροφορίες & Εγγραφές: https://elde.gr/programma-epimorfosis-psychologia-diatrofi/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ