Θερμιδομέτρηση τροφών για ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο Συμβουλές & Tips

 Η κλασική μέθοδος αυξομείωσης βάρους είναι το θερμιδικό ισοζύγιο.

 

Αν θέλει κάποιος να χάσει βάρος θα πρέπει να έχει αρνητικό ισοζύγιο, που σημαίνει ότι θα πρέπει να λαμβάνει λιγότερες θερμίδες από όσες καταναλώνει.

Για να διατηρήσει σταθερό βάρος θα πρέπει να παίρνει ακριβώς όσες θερμίδες καταναλώνει στη καθημερινότητα.

Τέλος για αύξηση βάρους θα πρέπει να πετύχει θετικό ισοζύγιο. Δηλαδή να προσλαμβάνει θερμίδες περισσότερες από αυτές που καταναλώνει.

Είναι επαρκής η θερμιδομέτρηση; Βέβαια δεν φτάνει μόνο αυτό. Πρέπει να σημειώσουμε, αρχικά, ότι για να διαχειριστούμε το βάρος μας, η θερμιδομέτρηση είναι σημαντική αλλά όχι αποκλειστική μέθοδος για τον στόχο μας. Οι θερμίδες που πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως πρέπει να ταξινομούνται σωστά μέσα στην ημέρα χωρίς να τις καταναλώνουμε όλες μαζί σε λίγα γεύματα. Πρέπει να μοιράζονται σε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε να πετυχαίνουμε τις καύσεις του μεταβολισμού. Επιπλέον, πέρα από το πώς θα ταξινομούνται, δίνουμε βάση και στην ποιότητα των τροφίμων από τις οποίες θα προέρχονται. Για παράδειγμα αν θέλουμε σε ένα γεύμα να προσλάβουμε 200 θερμίδες, διαφορετική θα είναι η πρόσληψη από μια σαλάτα λαχανικών και διαφορετική από ένα κομμάτι γλυκό. Έτσι λοιπόν πρέπει να προσέχουμε και από πού προέρχονται οι θερμίδες που καταναλώνουμε.

Αναφορικά, για μια ισορροπημένη διατροφή συνιστάται η κατανάλωση υδατανθράκων σε ποσοστό 45-65% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων, για τα λιπαρά το ποσοστό είναι 20-35%, ενώ για τις πρωτεΐνες 10-35%.

 

Βασικοί κανόνες ισορροπημένου διαιτολογίου

Μπαίνοντας, όμως, στη διαδικασία αυτή να μετράμε τις θερμίδες καθημερινά και σε κάθε γεύμα είναι χρονοβόρο και πολλές φορές κουραστικό για το ίδιο το άτομο. Γι' αυτό λοιπόν, αν ακολουθήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες θα μπορέσουμε έτσι να διαμορφώσουμε το διατροφικό μας μενού καθημερινά.

Αναλυτικότερα, ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω:

  • 8 μερίδες αμυλούχων. 1 μερίδα αντιστοιχεί σε: 1 φέτα ψωμι = 2 φρυγανιες = 2 κρακερ = 1/2 κουλούρι θες/νικης =1 μπάρα δημητριακων = 1/2 φλ ρύζι ή μακαρόνια.
  • 3-4 μερίδες λαχανικών. 1 μερίδα αντιστοιχεί σε: 1 φλιτζάνι ώμου λαχανικού ή ½ φλ βραστού λαχανικού
  • 3-4 μερίδες φρούτων. 1 μερίδα είναι: 1 φλιτζάνι φρούτου ή ½ φλ χυμό
  • 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών. 1 μερίδα είναι: 1 φλιτζάνι γάλα ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή 30γρ τυρί.
  • 2-3 μερίδες πρωτεϊνούχου τροφής. 1 μερίδα αντιστοιχεί σε: 30γρ μερίδες κόκκινο κρέας ή κοτόπουλο ή ψάρι ή 1 αυγό.

Αθηνά Ρούντου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Bsc
Επιστημονική υπεύθυνη διαιτολογικής μονάδας Λόγω διατροφής, Κατερίνη-Λάρισα
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
r_athina @ yahoo.gr

To παρών άρθρο αρχικά δημοσιεύθηκε στο flowmagazine.gr

Δείτε επίσης

Κρητικά παξιμάδια | Ιδανικά για κάθε ώρα της ημέρας

Κρητικά παξιμάδια | Ιδανικά για κάθε ώρα της ημέρας

Η αναγνώριση  της  υψηλής θρεπτικής αξίας των κρητικών παξιμαδιών είναι αποδεκτή, μιας και όπως το ψωμί βρίσκονται στη βάση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, γεγονός που συνιστά την καθημερινή κατανάλωσή τους.!

Πως να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά!

Πως να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά!

Η επίπεδη κοιλιά είναι ένα θέμα που αφορά πολύ κόσμο καθώς ποιος δεν θα ήθελε να έχει επίπεδη κοιλιά έτσι ώστε να δείχνει υπέροχα σε ένα στενό φόρεμα ή έτσι ώστε να μην ρουφάει την κοιλιά του. !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία