Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Θέλετε να χάσετε βάρος? Δοκιμάστε να φάτε τυρί και σοκολάτα!

Οι επιδημιολόγοι λένε όχι στο μέτρημα θερμίδων και πως η κατανάλωση τυριού και σοκολάτας μπορεί να αποτελέσει τη λύση για την απώλεια βάρους.

Πολλές και διαφορετικές απόψεις ακούγονται , επιβάλλοντας τη μείωση του λίπους, τη ζάχαρη και των υδατανθράκων, ή την υιοθέτηση αφύσικων συμπεριφορών όπως τη νηστεία για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ή τη κατανάλωση 6 γευμάτων την ημέρα.

Κάθε αφύσικη δίαιτα υπόσχεται πως θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αλλά οι έρευνες δείχνουν πως παρότι τα τρία τέταρτα του πληθυσμού ακολουθούν μία δίαιτα σχεδόν συνέχεια, οι βρετανοί είναι 3 φορές πιο παχιοί απ’ότι ήταν το  1980.

Ο Tim Spector, καθηγητής  γενετικής  επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου και συγγραφέας του βιβλίου «Ο μύθος της Δίατας : η αληθινή επιστήμη πίσω από αυτά που τρώμε» , υποστηρίζει πως η έλλειψη της επιτυχίας απώλειας βάρους οφείλεται στο ότι αγνοούμε ένα σημαντικό παράγοντα: τα μικρόβια στα έντερά μας.

Σε μία ομιλία του, ο καθηγητής Spector είπε ότι  γύρω στα 2 κιλά μικρόβια κατά μέσο όρο αποτελούν τη μικροχλωρίδα του εντέρου,  και ότι τα μικρόβια στο σώμα μας υπερέχουν αριθμητικά από τα ίδια μας τα κύτταρα, κατά 10 προς 1.

Τι  πρέπει λοιπόν να τρώει κάποιος που θέλει να χάσει βάρος?

Ο καθηγητής Spector προτείνει σοκολάτα, κρασί, καφέ και τυρί.

Υποστηρίζει  πως ο καθένας από  εμάς έχει και διαφορετικούς συνδυασμούς μικροβίων στο πεπτικό του σύστημα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά κάποιες διεργασίες στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου και το πόσο ζυγίζουμε.

Οι ακραίες δίαιτες, οι περισσότερες από τις οποίες απαιτούν σχολαστική μέτρηση και διαχείριση θερμίδων ή τον απόλυτο αποκλεισμό ενός ή και περισσότερων ομάδων τροφίμων, έχουν αποτύχει να βοηθήσουν τους Βρετανούς να χάσουν βάρος. Ο καθηγητής Spector ισχυρίζεται ότι αυτό συμβαίνει επειδή περιφρονούν τη  ζωτικής σημασίας ρόλο που παίζουν τα μικρόβια του εντέρου.

Η διαχείριση θερμίδων, από μόνη της, είναι απίθανο να δουλέψει, λέει ο καθηγητής Spector, γιατί έρευνες δείχνουν ότι οι θερμίδες από ένα είδος φαγητού θα έχουν μία εντελώς διαφορετική επίδραση στο βάρος απ’ότι οι θερμίδες ενός άλλου φαγητού.

Ο καθηγητής Spector αναφέρει μία έρευνα που κράτησε για 6 χρόνια και  έγινε σε πιθήκους, μερικοί εκ των οποίων κατανάλωναν θερμίδες από υγιή φυτικό λάδι ενώ άλλοι έπαιρναν θερμίδες από τεχνητά τρανς λιπαρά . Και οι δύο ομάδες κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα ενέργειας, με τη διαφορά πως η δεύτερη ομάδα πήρε βάρος ενώ η πρώτη όχι.

Στο βιβλίο του, ο καθηγητής λέει «Η άκαμπτη άποψη ότι η διατροφή και το βάρος είναι απλά ένα φαινόμενο εισαγωγής και εξαγωγής ενέργειας , και η ανικανότητά μας να λάβουμε υπ’ όψιν το ρόλο των μικροβίων μας, έχουν αποτελέσει τις κύριες αιτίες της παταγώδης αποτυχίας των διαιτών και των διατροφικών συμβουλών.»

Μέρος κάποιων διαιτών είναι ο αποκλεισμός συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων, όπως οι υδατάνθρακες, τα λίπη ή οτιδήποτε άλλο εκτός από λαχανόσουπα. Ο καθηγητής Spector ισχυρίζεται ότι τέτοιου είδους δίαιτες μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους και ότι  προωθούν ένα ανθυγιεινό τρόπο ζωής, καθώς η έλλειψη ποικιλίας τροφίμων μειώνει αντίστοιχα τη ποικιλία της μικροχλωρίδας του εντέρου.

«Η αυξανόμενη προώθηση και χρήση περιοριστικών διαιτών που βασίζονται σε μερικά μόνο συστατικά»,  λέει ο καθηγητής  Spector , «Θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στη περεταίρω μείωση της ποικιλίας των μικροβίων του εντέρου και αργά ή γρήγορα στη κακή υγεία.»

Για να μείνουμε υγιείς και σε φόρμα, ο καθηγητής Spector λέει ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταναλώνουμε τροφές που προωθούν την αναπαραγωγή και ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου.

Πιστεύει πως οι άνθρωποι με πιό ποικίλα μικροχλωρίδα του εντέρου είναι πιο αδύνατοι και πιο υγιής σύμφωνα με χρόνια ερευνών που διεξήγε σε δίδυμα.

Τα καλά νέα είναι πως ο Δρ. Spector λέει ότι η σοκολάτα, το κρασί και ο καφές συμπεριλαμβάνονται σίγουρα στο μενού κάποιου που θέλει να  αυξήσει τη διαφορετικότητα της  μικροχλωρίδας του εντέρου του.

Και τα τρία από αυτά συμπεριλαμβάνουν πολυφαινόλες: αντιοξειδωτικά τα οποία τρέφουν τα μικρόβια του εντέρου και προάγουν την αύξησή τους.

Το κρασί και η σοκολάτα περιέχουν ένα είδος πολυφαινόλης που υπάγεται στα φλαβονοειδή, τα οποία κατά τον Δρ. Spector έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς επηρεάζουν σημαντικά και τη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Τα φλαβονοειδή βρίσκονται επίσης και στις ελιές και τους ξηρούς καρπούς αλλά το κακάο έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πολυφαινόληςκαι φλαβονοειδή από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο.

Σε μία έρευνα στην οποία συμμετείχαν 2,000 δίδυμα στη Βρετανία, ο καθηγητής Spector και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι τα δίδυμα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση φλαβονοειδών στο αίμα τους από σοκολάτα και κρασί είχαν λιγότερο βάρος, καλύτερες αρτηρίες, χαμηλότερη πίεση, πιο δυνατά κόκκαλα και χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη.

Είναι σημαντικό όμως να θυμόμαστε ότι το κακάο στη σοκολάτα έχει αποδειχτεί πως ωφελεί το πεπτικό σύστημα, όχι το γάλα και η ζάχαρη, από τα οποία είναι γεμάτες οι σοκολάτες του εμπορίου.

Τα τυριά αποτελούν επίσης μία καλή επιλογή, και συγκεκριμένα αυτά που είναι μη παστεριωμένα. Περιέχουν μια μεγάλη ποικιλία μικροβίων, συμεριλαμβανομένων και βακτηρίων, ζυμομυκήτων και μυκήτων, αλλά και χιλιάδες είδη γνωστών και άγνωστων στελεχών.

Όλα αυτά συμβάλλουν στην αύξηση της ποικιλίας των εντερικών μικροβίων, τα οποία υποστηρίζει ότι μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην μείωση του βάρους και στη μακροζωία, καθώς και στη μείωση του κινδύνου  ασθενειών.

Δυστυχώς, ένα ποτήρι κρασί, ένα κομμάτι καμαμπέρ και μία ολόκληρη οικογενειακού μεγέθους σοκολάτα για βραδυνό καθημερινά, δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημά μας.

Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσουμε τη ποικιλία των εντερικών μικροβίων μας είναι να αυξήσουμε τη ποικιλία των τροφών που καταναλώνουμε. Ο λόγος για τον οποίο οι δίαιτες γεμάτες με έτοιμο φαγητό τείνουν να οδηγούν στην αύξηση του βάρους δεν είναι αναγκαία το ότι περιέχουν λίπος και ζάχαρη, αλλά επειδή, στα πολύ επεξεργασμένα αυτά τρόφιμα,  έχουν απομείνει πολύ λίγα ωφέλημα  συστατικά.

Μαριλίζα Μυλωνάκη
Τελειοφ. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
mariliza.mylonaki @ gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ