Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Η τακτική κατανάλωση βρώμης με β – γλυκάνη βοηθά στη διατήρηση της χοληστερόλης στα φυσιολογικά

Η β–γλυκάνη βοηθά στη διατήρηση της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα

 
 

Με δεδομένη την αύξηση του επιπολασμού των καρδιαγγειακών παθήσεων, ο προσδιορισμός των λειτουργικών τροφίμων που μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου στα καρδιαγγειακά νοσήματα (συμπεριλαμβανομένης της υψηλής χοληστερόλης στο αίμα) αποτελεί ένα σημαντικό τομέα της έρευνας. Στηριζόμενοι στην παραπάνω διαπίστωση, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα (Καναδάς) πραγματοποίησαν μια ανασκόπηση με σκοπό την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης βρώμης με β-γλυκάνη και της μείωσης της χοληστερόλης του αίματος.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις μελέτες, οι οποίες διερεύνησαν τις επιδράσεις της βρώμης με β-γλυκάνη στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, σε ένα διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων. Στις πηγές της β-γλυκάνης περιλαμβάνονται το πίτουρο βρώμης, το γεύμα βρώμης και οι νιφάδες βρώμης, τα οποία καταναλώνονται ως δημητριακά πρωινού, σε μπισκότα, ψωμί, muesli, muffins  και αλεύρι. Οι επιλεγμένες μελέτες δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1997 και 2010: 22 μελέτες πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης (20 κλινικές δοκιμές, 1 συστηματική ανασκόπηση και 1 μετα-ανάλυση)

Η β-γλυκάνη, ένα είδος διαιτητικών ινών, που βρίσκεται σε αφθονία στη βρώμη, έχει αναγνωρισθεί με ιδιότητες μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης του αίματος. Ένας βασικός προτεινόμενος μηχανισμός είναι ότι οι διαιτητικές ίνες της βρώμης σε μορφή β-γλυκάνης, δημιουργούν ένα παχύρευστο στρώμα στο λεπτό έντερο. Το παχύρευστο αυτό στρώμα εξασθενεί την εντερική απορρόφηση της διαιτητικής χοληστερόλης, καθώς και την εκ νέου απορρόφηση των χολικών οξέων (τα οποία συνθέτει ο οργανισμός από χοληστερόλη). Ως αντίδραση, το σώμα αντλεί από τη δεξαμενή της κυκλοφορούσας χοληστερόλης για την εκ νέου παραγωγή χολικών οξέων. Η μείωση της πρόσληψης χοληστερόλης από το έντερο, σε συνδυασμό με το ότι περισσότερη χοληστερόλη χρησιμοποιείται για την παραγωγή χολικών οξέων, έχουν ως αποτέλεσμα τα μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος.

Συνολικά, η πλειονότητα των μελετών παρατήρησης που έχουν δημοσιευτεί από το 1997, υποστηρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της διαιτητικής πρόσληψης β-γλυκάνης  και της μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης στο σώμα. Ημερήσιες δόσεις που υπερβαίνουν τα 3 γραμμάρια μπορούν να μειώσουν τις τιμές ολικής και HDL χοληστερόλης του πλάσματος κατά 5% και 10% αντίστοιχα. Η κατανάλωση αυτής της ποσότητας μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση 2-4 μερίδων προϊόντων με βάση τη βρώμη (π.χ. δημητριακά πρωινού, ψωμί και κράκερ) καθημερινά.

Είναι ενδιαφέρον ότι, ο τρόπος χορήγησης, η βάση των τροφίμων, καθώς και η μέθοδος επεξεργασίας των προϊόντων βρώμης μπορούν επηρεάσουν τις ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης. Όταν η β-γλυκάνη προστίθεται σε υγρά τρόφιμα, όπως το γάλα ή ο χυμός φρούτων, φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με στερεάς βάσης τρόφιμα, όπως το ψωμί ή τα μπισκότα, τα οποία έχουν δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Επιπλέον, το μοριακό βάρος και το ιξώδες της βρώμης με β-γλυκάνη μπορούν εύκολα να υποστούν βλάβη κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και του μαγειρέματος της βρώμης, τα οποία μειώνουν το μοριακό βάρος και το ιξώδες της. Ωστόσο, αυτό αποτελεί ένα τομέα που απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η σχέση αιτίου και αποτελέσματος έχει καθιερωθεί μεταξύ της κατανάλωσης της β-γλυκάνης και της μείωσης της συγκέντρωσης χοληστερόλης στο αίμα. Ως εκ τούτου, οι ακόλουθοι ισχυρισμοί υγείας έχουν εγκριθεί από την EFSA. ‘’ Η τακτική κατανάλωση β-γλυκάνης συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών συγκεντρώσεων χοληστερόλης στο αίμα.’’ Για να μπορούν να επιλεχθούν για αυτόν τον ισχυρισμό, τα τρόφιμα θα πρέπει να παρέχουν τουλάχιστον 3 γραμμάρια β-γλυκάνης τη μέρα.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της EFSA, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ημερήσια κατανάλωση τουλάχιστον 3 γραμμαρίων β-γλυκάνης βρώμης, ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής σε κορεσμένο λίπος και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μπορεί να προάγει την καρδιαγγειακή υγεία.

Πηγή: Othman RA et al. (2011). Cholesterol-lowering effects of oat beta-glucan. Nutr Rev 69 (6):299-309.

Παναγιώτης Περεντής
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
panagiotis.pere @ gmail.com

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ