Logodiatrofis.gr

Ταχίνι

Γνωρίστε τις ευεργετικές ιδιότητες και επιδράσεις του ταχινιού στην υγεία μας. 

 

 

Θρεπτικά συστατικά

Ανά 100g

Νερό

3,05 g

Ενέργεια

595 kcal

Πρωτεΐνη

17 g

Ολικά λιπίδια

53,76 g

Υδατάνθρακες

21,19 g

Φυτικές ίνες

9,3 g

Ολικά σάκχαρα

0,49 g

Αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ιδιαιτέρα σε περιόδους νηστείας, αφού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών υψηλής όμως βιολογικής αξίας, που δρουν αναζωογονητικά και αντιγηραντικά για τον οργανισμό. Είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από σπέρματα διαλεγμένων σπόρων του σουσαμιού, περνώντας από τη διαδικασία της αποφλοίωσης και της ξήρανσης.
Το ταχίνι αν και αποδίδει υψηλά ποσοστά θερμίδων (τα 100γρ έχουν 663 θερμίδες), παράλληλα, όμως, μας δίνει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αποτελεί σημαντική πρωτεϊνική πηγή σε περιόδους νηστείας, που ωστόσο από μόνη της δεν έχει υψηλή βιολογική αξία. Συνδυαζόμενο με ψωμί ή με όσπρια, η βιολογική του αξία αναβαθμίζεται, συμβάλλοντας σημαντικά στην κάλυψη των πρωτεϊνικών μας αναγκών. Παράλληλα, το ταχίνι αποτελεί ένα ιδανικό σύμμαχο για την καλή υγεία των οστών. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο που μαζί συμμετέχουν στη ισχυρή δομή των οστών. Ειδικότερα στην περίοδο της νηστείας, που λείπουν οι βασικές πηγές ασβεστίου, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ταχίνι μαζί με τους ξηρούς καρπούς αποτελούν τις ιδανικές εναλλακτικές λύσεις. Επιπλέον, μας δίνει και βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος. Οι βιταμίνες αυτές είναι απαραίτητες στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών. Παράλληλα το ταχίνι μας δίνει και ένα άλλο πολύτιμο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας συστατικό, το σίδηρο. Μάλιστα, στην περίοδο της νηστείας που απουσιάζουν τα κρέατα, η επαρκής πρόσληψη σιδήρου από άλλα τρόφιμα είναι πολύ σημαντική. Έλλειψη σιδήρου σημαίνει ότι οι μύες δεν θα έχουν καύσιμο για να παράγουν έργο και συνεπώς επέρχεται γρήγορα η κόπωση. Το ταχίνι μαζί με τα όσπρια σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C μπορούν με σωστή προσαρμογή να καλύψουν το κενό σιδήρου από τη βασική πηγή πρόσληψης του που είναι το κρέας. Τέλος, τα λιπαρά του, είναι κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, ενώ τα επικίνδυνα κορεσμένα είναι ελάχιστα. Επιπρόσθετα, το ταχίνι περιέχει και μικρές ποσότητες φυτοστερόλης και όπως έχει αποδειχθεί πλέον σήμερα μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Συνεπώς η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών τους θεωρείται σημαντική για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και του οργανισμού μας.

Αθηνά Ρούντου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,Bsc
Επιστημονική υπεύθυνη διαιτολογικής μονάδας Λόγω διατροφής, Κατερίνη
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας