Ειδήσεις

Τα ω-3 λιπαρά οξέα πιθανώς ενισχύουν την απόδοση στους ποδηλάτες Έρευνα

Τα συμπληρώματα με ω-3 πιθανώς ενισχύουν την ροή του αίματος.

 

Επιστήμονες από την ακαδημία φυσικής αγωγής και το τμήμα ιατρικής του πανεπιστημίου της Πολωνίας αναφέρουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση ω-3 ενισχύουν τη συγκέντρωση του νιτρικού οξέος κατά μέσο όρο 8 micromoles ανά λίτρο σε σχέση με το placebo και αυξάνουν την αιματική ροή κατά 5,25% σε σύγκριση με placebo.

Αυτές οι αυξήσεις στην αιματική ροή συσχετίστηκαν με σημαντική αύξηση στην μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου σε σύγκριση με το placebo, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό European Journal of Sport Science.

Tον προηγούμενο χρόνο, Ιάπωνες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο αναφέρουν ότι η ημερήσια κατανάλωση ιχθυελαίων πλούσιων σε ΕPA πιθανώς ενισχύουν την οικονομία κατά τη διάρκεια της άσκησης, προγνωστικός παράγοντας της αντοχής κατά την άσκηση.

Σε αυτή την περίπτωση, μια ημερήσια δόση 3.6 g ιχθυελαίων για 8 εβδομάδες συσχετίστηκε με αύξηση των επιπέδων EPA και DHA στα ερυθροκύτταρα και με μείωση της πρόσληψης οξυγόνου κατά τη διάρκεια σταθερής υπομέγιστης φυσικής δραστηριότητας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 13 εκλεκτοί ποδηλάτες στους οποίους χορηγήθηκαν τυχαία καθημερινά 1.3 g ω-3 λιπαρών οξέων ή placebo για 3 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των επιπέδων νιτρικού οξέος πριν και μετά τη χορήγηση , με τα επίπεδα να αυξάνονται κατά μέσο όρο από 13.9 έως 23.5 micromoles ανά λίτρο, ενώ μετά τη χορήγηση του placebo η αύξηση που παρατηρήθηκε ήταν της τάξης των 15.3 micromoles ανά λίτρο.

«Αυτά τα ευρήματα προτείνουν ότι η αύξηση στην απελευθέρωση νιτρικού οξέος ως απάντηση στη χορήγηση ω-3 λιπαρών οξέων πιθανώς διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στους προσαρμοστικούς μηχανισμούς της καρδιαγγειακής λειτουργίας και ενισχύουν την απόδοση των ποδηλατών» καταλήγουν ο ερευνητές.

Source: European Journal of Sport Science
"Omega- 3 fatty acids supplementation improves endothelial function and maximal oxygen uptake in endurance- trained athletes"
Authors: A. Zebrowska, K.Mizia-Stec, M.Mizia, Z. Gasior, S. Poprzecki

 

Επιμέλεια κειμένου
Σοφία Λάκκα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

 

Δείτε επίσης

Καυτερές πιπεριές για μείωση της θνησιμότητας

Καυτερές πιπεριές για μείωση της θνησιμότητας

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE δείχνει ότι η κατανάλωση των κόκκινων καυτερών τσίλι πιπεριών σχετίζεται με μείωση της συνολικής θνησιμότητας, κυρίως από θανάτους που οφείλονται σε καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία