Ειδήσεις

Τα καλυτερα μπαχαρικα για την απωλεια ΛΙΠΟΥΣ Τροφογνωσία

Πως μπορούν τα μπαχαρικά να προάγουν την απώλεια λίπους; 

 

Μια πρόσφατη συμπεριφορική μελέτη που δίδαξε στους ενήλικες να αναμιγνύουν τα γεύματά τους με βότανα και μπαχαρικά αντί να βάζουν αλάτι, οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης νατρίου περίπου 1000 mg την ημέρα (που είναι περισσότερο αλάτι από αυτό που βρίσκεται σε 5 σακούλες πατατάκια).

Ακόμα κι αν δεν έχετε πειστεί ότι με αυτόν τον τρόπο τα αιμοφόρα αγγεία σας δεν θα επιβαρύνονται πλέον, μια άλλη πρόσφατη έρευνα δείχνει επίσης ότι ορισμένα καρυκεύματα μπορούν να στοχεύσουν στο σπλαχνικό λίπος της κοιλιάς, να μειώσουν το πρήξιμο και γενικά να βελτιώσουν τις ζωές του πληθυσμού με «σχήμα μήλου» κατά 110%. Αφεθείτε λοιπόν από σήμερα στα μπαχαρικά για την απώλεια λίπους!

Η ινδική αγορά είναι «φορτωμένη» με δεκάδες βότανα και μπαχαρικά – από το πολύ κοινό μαύρο πιπέρι μέχρι τον εξωτικό κουρκουμά. Μαζί με τα καταπληκτικά οφέλη για την υγεία που προσφέρουν, τα βότανα και τα μπαχαρικά προσθέτουν επίσης γεύση και άρωμα σε όλα τα πιάτα μας. Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι τα βότανα και τα μπαχαρικά έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν το μεταβολισμό, να προάγουν τον κορεσμό, να βοηθήσουν στη διαχείριση βάρους και να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα μιας διατροφής.

Γκουαρανά: Το γκουαρανά έχει διουρητικές ιδιότητες. Έτσι, βοηθάει στην απώλεια βάρους, προάγει τη διέγερση του νευρικού συστήματος και επίσης βοηθά στο να αποφύγετε το επονομαζόμενο «συναισθηματικό φαγητό», το οποίο συμβαίνει σε κατάσταση στρες και ψυχολογικής πίεσης.

Πικραλίδες: Αυτά τα λουλούδια βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης. Οι πικραλίδες λοιπόν, ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, ξεκινήστε άμεσα να τρώτε αυτό το λουλούδι και σύντομα θα φορέσετε και πάλι το αγαπημένο σας στενό τζιν..!

Λιναρόσπορος: Ο λιναρόσπορος δρα ως παράγοντας πληρότητας και έτσι σας δίνει ένα αίσθημα κορεσμού. Με αυτόν τον τρόπο, σας αποτρέπει από την υπερκατανάλωση τροφής και προάγει την απώλεια βάρους.

Πιπερόριζα (τζίντζερ):Το μόνο γεγονός που επιβεβαιώνεται ιστορικά, είναι ότι οι Κινέζοι φιλόσοφοι χρησιμοποιούσαν σε κάθε τους γεύμα το τζίντζερ και αυτό δημιούργησε ερωτηματικά ως προς τους λόγους που συνέβαινε αυτό. Έτσι λοιπόν, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το τζίντζερ μπορεί να βελτιώσει πολλά από διάφορα γαστρεντερολογικά συμπτώματα (όπως κοιλιακό άλγος,ναυτία κ.ά). Επιπρόσθετα, μελέτες έδειξαν ότι έχει μια μοναδική ικανότητα να προάγει τη γαστρική εκκένωση. Δεν μένει τίποτε άλλο λοιπόν από το να το χρησιμοποιήσουμε άφοβα όταν μαρινάρουμε το φαγητό μας, σε σαλάτες ή σαν χαλαρωτικό ρόφημα. Η ρίζα του φρέσκου τζίντζερ πρέπει να πλένεται σε κρύο τρεχούμενο νερό ώστε να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα από άμμο, ή χώμα. Η φρέσκια ρίζα έχει πικάντικη και πιπεράτη γεύση, που γίνεται αισθητή στον ουρανίσκο και στη μύτη. Προκειμένου να διατηρηθούν το άρωμα και η γεύση άθικτα, το τζίντζερ προστίθεται συνήθως την τελευταία στιγμή στις συνταγές μαγειρικής, γιατί το  παρατεταμένο μαγείρεμα έχει σαν  αποτέλεσμα την εξάτμιση των αιθέριων ελαίων. 

Μαύρο πιπέρι: Η πιπερίνη είναι ένα ισχυρό συστατικό που δίνει στο μαύρο πιπέρι τη χαρακτηριστική του γεύση και χρησιμοποιήθηκε πριν πολλούς αιώνες στην Ανατολική Ιατρική για να θεραπεύσει πολλές καταστάσεις όπως φλεγμονές και οιδήματα στην κοιλιά. Πρόσφατες μελέτες λοιπόν έδειξαν ότι η πιπερίνη έχει και μια μοναδική ικανότητα να παρεμβαίνει στη δημιουργία των λιποκυττάρων – μια αντίδραση γνωστή και ως λιπογένεση, οδηγώντας έτσι στη μείωση της περιφέρειας, του κοιλιακού λίπους και των επιπέδων χοληστερόλης. Ρίξτε λοιπόν άφοβα πιπέρι στα φαγητά σας και θα ικανοποιηθείτε από τα αποτελέσματα! 

Κανέλα: Η κανέλα περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία καλούνται πολυφαινόλες και έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη απώλεια βάρους και βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η κανέλα μείωσε τη συσσώρευση του κοιλιακού λίπους. Επίσης, φάνηκε ότι τοποθετώντας ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε ένα τρόφιμο πλούσιο σε υδατάνθρακες  (π.χ. φρούτα) βοηθάει στη σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα και προλαμβάνει στην υπερέκκριση ινσουλίνης. Τέλος, προάγει τον κορεσμό και τον έλεγχο της όρεξης.

Πιπέρι Καγιέν: Η «καψαϊκίνη» που είναι το συστατικό που δίνει στο πιπέρι καγιέν τη χαρακτηριστική του γεύση, αποδείχθηκε ότι μειώνει το κοιλιακό λίπος, καταστέλλει την όρεξη και ενισχύει τη θερμογένεση- δηλαδή την ικανότητα του σώματος να «καίει» τα τρόφιμα για να παράγει ενέργεια. Σύμφωνα με μελέτες, η καθημερινή κατανάλωση καψαϊκίνης προάγει την απώλεια κοιλιακού λίπους. Ακόμη, βρέθηκε ότι οι άνθρωποι που τρέφονταν με πικάντικα φαγητά, κατανάλωναν συνολικά 200 θερμίδες λιγότερες σε επόμενά τους γεύματα από αυτούς που δεν έτρωγαν καθόλου από αυτά. Την καψαϊκίνη μπορείτε να την βρείτε στις «καυτερές» σάλτσες, και μάλιστα και μόνο λίγες κουταλιές μπορούν να παρέχουν το 20% του ημερήσιου ορίου του νατρίου. Για μικρότερη πρόσληψη νατρίου δοκιμάστε σάλτσες χωρίς αλάτι και ρίξτε λίγες σταγόνες από τσίλι σε ψητά ψάρια, κρέατα και αυγά.

Σινάπι / Σιναπόσπορος: Προσθέστε μουστάρδα στο γεύμα σας, και αισθανθείτε ένα αίσθημα καύσου στην κυριολεξία! Πολλοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι με την κατανάλωση 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα (που έχει περίπου 5 θερμίδες) μπορεί να αυξηθεί ο μεταβολισμός μέχρι και 25% για αρκετές ώρες μετά το φαγητό. Επιπλέον, μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε αρουραίους που τρέφονταν με λαρδί, διαπίστωσε ότι ο σπλαχνικός λιπώδης ιστός τους μειώθηκε όταν στη διατροφή τους προστέθηκε λάδι μουστάρδας. Τα οφέλη αποδίδονται στις αλληλοισοθειοκυανάτες, δηλαδή στα φυτοχημικά που δίνουν στη μουστάρδα το χαρακτηριστικό της άρωμα. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ολόκληρους τους σπόρους μουστάρδας και το ξύδι, ώστε να κάνετε μια διατροφή με «καθαρές» και «χαμηλές» θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε τις συσκευασμένες μουστάρδες με ζάχαρη ή τα μίγματα αυτών που έχουν ως βάση το μέλι.

Σκόρδο και κρεμμύδι: Αυτά τα νόστιμα τρόφιμα περιέχουν φυτοχημικά τα οποία διασπούν τις λιποαποθήκες του σώματος ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Ακόμη, είναι γνωστά για την αντιμικροβιακή,αντιική και αντιμυκητιακή τους δράση. Τέλος, έχει βρεθεί ότι προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Κουρκουμάς: Αυτό το πικάντικο μπαχαρικό το οποίο αρχικά χρησιμοποιήθηκε από την Ινδική κουζίνα, αποτελεί πλούσια πηγή β-καροτένιου, ενός αντιοξειδωτικού που προστατεύει το συκώτι από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Η «κουρκουμίνη» ως ουσία εκτός από τη θεραπεία του ήπατος, προάγει το μεταβολισμό των λιπών μειώνοντας το ποσοστό αποθήκευσης λίπους στα ηπατικά κύτταρα. Επιπρόσθετα, εξακολουθεί να προκαλεί το επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς φαίνεται να προστατεύει τον εγκέφαλο από πολλές νόσους, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Κόλιαντρο: Προέρχεται από τους σπόρους του κόλιανδρου και περιέχει ένα μοναδικό μίγμα ελαίων (συγκεκριμένα, λιναλοόλη και οξικός γερανυλεστέρας) που λειτουργεί σαν καταπραϋντικό φάρμακο του πεπτικού συστήματος και μπορεί να ανακουφίσει ένα υπερδραστήριο έντερο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ωφελήθηκαν από τη λήψη κόλιαντρου για 8 εβδομάδες, σε αντίθεση με το placebo/ψευδοφάρμακο. Δεν θα πρέπει βέβαια να παραληφθεί ότι διάφορες συνταγές στις οποίες χρησιμοποιείται μεγάλη ποσότητα κόλιανδρου μπορεί να επιδεινώσουν τα γαστρεντερικά προβλήματα, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να μετριαστεί, κάνοντας χρήση του μπαχαρικού αυτού σε μαρινάδες, σάλτσα για σαλάτες και σούπες.

Κάρδαμο: Μελέτες έχουν δείξει ότι το κάρδαμο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ρυθμίζοντας την έκκριση ινσουλίνης κατ’επέκταση. Τέλος, μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL).

Γαρίφαλο: Όπως και όλα τα άλλα μπαχαρικά που βρίσκονται σε αυτή τη λίστα, το γαρίφαλο βοηθάει στην απώλεια βάρους επιταχύνοντας το μεταβολισμό και βοηθώντας τον οργανισμό να «κάψει» περισσότερες θερμίδες.

Μέντα και ΔυόσμοςΜια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2009 έδειξε ότι η «διαπεραστική» μυρωδιά των δύο αυτών αρωματικών φυτών προάγει τη μείωση της όρεξης. Σε αυτή τη μελέτη, οι συμμετέχοντες που έπρεπε για μια βδομάδα να μυρίζουν τα φυτά αυτά πριν το φαγητό, φάνηκε ότι κατανάλωσαν συνολικά 1800 λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας σε αντίθεση με αυτούς που δεν έκαναν αυτή τη δοκιμή.

Tips για να εντάξετε τα μπαχαρικά στην καθημερινή διατροφή σας και να χάσετε περισσότερα κιλά

  • Προσθέστε κανέλα στα φρούτα, στα ροφήματα και στο γιαούρτι.
  • Ραντίστε με πιπέρι όλα τα φαγητά.
  • Πίνετε καθημερινά 1 ρόφημα μέντας ή δυόσμου. Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα μέντας ή δυόσμου στη σαλάτα.
  • Φρέσκια ή αποξηραμένη η ρίζα του τζίντζερ, μαζί με σκόρδο, κόλιανδρο, κρεμμύδι, ντομάτα, κύμινο και σπόρους μουστάρδας, δίνει ένα αρωματικό και γευστικό μίγμα, κατάλληλο να προστεθεί σε διάφορα φαγητά ώστε να προσφέρει ιδιαίτερη γεύση. Η νωπή ρίζα μπορεί  να χρησιμοποιηθεί  σε πολλά πικάντικα σνακ, σε γλυκά, στο ψωμί πιπερόριζας και στη βιομηχανία τροφίμων. Το ρόφημα από εκχύλισμα Τζίντζερ (τσάι Τζίντζερ) είναι ένα δημοφιλές ρόφημα, σε πολλές ασιατικές χώρες.
  • Προσθέστε σε όλα τα κοκκινιστά φαγητά, γαρίφαλλο.

2 ωραίες σάλτσες για τη σαλάτα και το μαρινάρισμα του κρέατος είναι οι:

  • Ελαιόλαδο, λεμόνι, σπόροι σιναπιού
  • Γιαούρτι, ελαιόλαδο, κόλιανδρο

Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας
kapoli@logodiatrofis.gr


Επιμέλεια κειμένου

Έλενα Φαφούτη
Φοιτ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

elena.fafouti@gmail.com

Δείτε επίσης

Απολαύστε την αγαπημένη σας μπύρα χωρίς θερμίδες

Απολαύστε την αγαπημένη σας μπύρα χωρίς θερμίδες

Η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί συνήθως απαγορευμένο καρπό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους και την υγεία τους. Ωστόσο, η επιλογή του κατάλληλου ποτού, όπως η μπύρα, μπορεί να προσφέρει το «τερπνόν μετά του ωφελίμου».!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία