Ειδήσεις

Tα φλαβονοειδή προστατεύουν από τον καρκίνο των ωοθηκών Έρευνα

Tα φλαβονοειδή πιθανώς μειώνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών.

 

Έρευνα

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 171,940 συμμετέχουσες στις μελέτες Nurses’ Health Study and Nurses’ Health Study II ώστε να εξετάσουν τη συσχέτιση μεταξύ της συνολικής κατανάλωσης φλαβονοειδών και των υποκαταστάτων τους (φλαβανόνες, φλαβονόλες, ανθοκυανίνες, φλαβαν-3-όλες, φλαβόνες και πολυμερή φλαβονοειδών) και του κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών χρησιμοποιώντας μοντέλα αναλογικών κινδύνων Cox.

Κατά τη διάρκεια των 16-22 χρόνων παρακολούθησης, 723 περιπτώσεις καρκίνου των ωοθηκών επιβεβαιώθηκαν μέσα από τα ιατρικά αρχεία. Στις συγκεντρωτικές αναλύσεις για πολλαπλές μεταβλητές, δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ολικής κατανάλωσης φλαβονοειδών  και του κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών. Ωστόσο οι συμμετέχουσες με την υψηλότερη κατανάλωση φλαβονόλης και φλαβονόνης είχαν μέτρια χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών σε σχέση με  εκείνες με τη χαμηλότερη κατανάλωση. Δύο φλιτζάνια μαύρο τσάι την ημέρα, για παράδειγμα, μείωσε τον κίνδυνο μιας γυναίκας κατά μέσο όρο 31%.

Οι φλαβονόλες βρίσκονται στα σταυρανθή λαχανικά  όπως το μπρόκολο και το λάχανο, σε ποτά οπως το τσάι και το κόκκινο κρασί και στα φρούτα όπως τα μήλα και τα σταφύλια. Οι φλαβόνες  βρίσκονται πιο συχνά στα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το γκρέιπφρουτ.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι υψηλότερες προσλήψεις των φλαβονόλων και φλαβονόνων καθώς και η κατανάλωση μαύρου τσαγιού πιθανώς συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών.» Δεν ανέφεραν ότι απαιτούνται πρόσθετες προοπτικές μελέτες για να επιβαιβαιώσουν αυτά τα αποτελέσματα.

Σοφία Λάκκα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

 

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία