Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Τα φιστίκια μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Οι ευεργετικές επιδράσεις της κατανάλωσης φιστικιών στην μείωση καρδιαγγειακών νοσημάτων. 

 

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine δείχνει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών, κυρίως τα φιστίκια, μπορεί να μειώσουν την καρδιαγγειακή αλλά και τη συνολική θνησιμότητα μεταξύ των διαφόρων εθνικών ομάδων και μεταξύ των ατόμων χαμηλής κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει υψηλή πρόσληψη ξηρών καρπών για τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας, αλλά κυρίως ατόμων υψηλής κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τρεις μεγάλες ομάδες για τη μελέτη. Μία ομάδα περιελάμβανε 71.764 κατοίκους των ΗΠΑ από Αφρικανικής και Ευρωπαικής καταγωγής, κυρίως από τα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, οι οποίοι συμμετείχαν στη μελέτη Southern Community Cohort Study (SCCS) στις Ηνωμένες Πολιτείες (Μάρτιος 2002-Σεπτέμβριος 2009).

Οι άλλες δύο ομάδες που περιλαμβάναν 134.265 συμμετέχοντες στη μελέτη Shanghai Women’s Health Study (SWHS) (Δεκέμβρης 1996 – Μάιος 2000) και στη Shanghai Men’s Health Study(SMHS) (Ιανουάριος 2002 – Σεπτέμβριος 2006) στη Σαγκάη της Κίνας. Η αυτοαναφορά κατανάλωσης ξηρών καρπών στη μελέτη SCCS(περίπου το 50% αυτών ήταν φιστίκια) και η κατανάλωση μόνο φιστικίων στις μελέτες SMHS / SWHS αξιολογήθηκαν με τη χρήση επικυρωμένων ερωτηματολογίων συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων.

Με μια μέση παρακολούθηση για 5,4 χρόνιαστη μελέτη SCCS, 6,5 χρόνια στην SMHS, και 12,2 χρόνια στην SWHS, εντοπίστηκαν 14.440 θανάτοι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίστηκε αντίστροφα με τον κίνδυνο της ολικής θνησιμότητας σε όλες τις τρεις ομάδες (μείωση 17-21% της συνολικής θνησιμότητας). Αυτή η αντίστροφη συσχέτιση κυρίως καθοδηγείται από τη καρδιαγγειακή θνησιμότητα της νόσου (μείωση 23-38% στην καρδιαγγειακή θνησιμότητα). Όταν εξετάστηκαν συγκεκριμένοι τύποι καρδιαγγειακής νόσου, παρατηρήθηκε μια συνεπήςσημαντικήαρνητική συσχέτιση για την ισχαιμική καρδιακή νόσο σε όλες τις εθνοτικές ομάδες. Οι συσχατίσεις για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν σημαντική μόνο στους Ασιάτες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η κατανάλωση ξηρών καρπών, ιδιαίτερα φιστικιών λαμβάνοντας υπόψη την γενική οικονομική προσιτότητα τους, μπορεί να θεωρηθεί ως οικονομικά αποδοτικό μέτρο για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.»

 
Σοφία Λάκκα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ