Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΣυμβουλες & Tips

Προσοχή στο κρυφό αλάτι!

Έχεις υψηλή πίεση; Μην βάζεις αλάτι! 

Θες να χάσεις κιλά; Κόψε το ψωμί…Αυτοί είναι λίγοι από τους πολλούς αφοριστικούς διατροφικούς ισχυρισμούς, όταν κάποιος έχει υπέρταση ή κάνει δίαιτα. Ωστόσο, οι περισσότεροι δυσκολεύονται να μειώσουν την κατανάλωση του αλατιού και των σταρένιων/λευκών αρτοσκευασμάτων (ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδια), μιας και αποτελούν χαρακτηριστικές γεύσεις της ελληνικής διατροφής.

Αυτή η αλλαγή είναι επιτακτική μιας και μελέτη του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχει δείξει πως στην Ελλάδα το 40% του αλατιού που καθημερινά τρώμε προέρχεται από το ψωμί που αγοράζουμε.

Ειδικότερα, οι περισσότεροι Έλληνες προσλαμβάνουν καθημερινά 9 γραμμάρια αλατιού, όταν η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ανέρχεται στα 6γρ (σχεδόν 1 κουταλάκι του γλυκού).

Η περίσσεια αλατιού στον οργανισμό επιβαρύνει τη νεφρική λειτουργία και αυξάνει τον όγκο αίματος, ο οποίος με τη σειρά του απαιτεί από την καρδιά να δουλέψει περισσότερο, με αποτέλεσμα να ασκείται μεγαλύτερη περισσότερη πίεση στα αιμοφόρα αγγεία, η οποία σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πρόβλημα υπέρτασης. 

Επιπλέον, η μεγάλη κατανάλωση αλατιού αυξάνει την συγκέντρωση των κορτικοειδών στον λιπώδη ιστό με αποτέλεσμα αυτά με την σειρά τους να ενισχύουν την αύξηση και ανάπτυξη των λιποκυττάρων. 

Πέρα από την επίδραση που έχει όλη αυτή η διαδικασία στο βάρος μας, φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλει και στην ανάπτυξη ινσουλινοαντίστασης σε περιπτώσεις μεγάλης ευαισθησίας στο αλάτι. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα στον τομέα αυτό είναι ξεκάθαρο ότι το αλάτι επηρεάζει σημαντικά το νούμερο που εμφανίζεται στην ζυγαριά.

Έτσι, τα αυξημένα ποσοστά υπέρτασης και παχυσαρκίας στην Ελλάδα, κάνουν επιτακτική τη σωστή επιλογή τροφίμων, τόσο στην κατηγορία του αλατιού όσο και των αρτοσκευασμάτων.

Μια καλή διατροφική επιλογή προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελούν τα σταρένια ή κριθαρένια και παξιμάδια ολικής αλέσεως, χωρίς πρόσθετο αλάτι, τα οποία έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, που συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του σωματικού βάρους.

Συγκεκριμένα είναι πλούσια σε:

  • Σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο) και φυτικές ίνες: Το υψηλό περιεχόμενο των κρίθινων παξιμαδιών σε φυτικές ίνες μειώνει τόσο την απορρόφηση διαιτητικού λίπους όσο και το αίσθημα πείνας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται. Επιπρόσθετα, ο συνδυασμός των σύνθετων υδατανθράκων με τις φυτικές ίνες διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειώνει το ρυθμό της λιπογένεσης.
  • Βιταμίνες της Ομάδας Β (κυρίως βιταμίνη Β1, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6). Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στη μετατροπή των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα σε ενέργεια που είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, ρυθμίζουν την όρεξη (βιταμίνη Β1), διατηρούν υγιές το δέρμα και το νευρικό σύστημα (φυλλικό οξύ), και βοηθούν στη παραγωγή υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων(βιταμίνη Β6).
  • Χρώμιο για το οποίο έχει βρεθεί ότι η επαρκής πρόσληψή του σχετίζεται με καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στους διαβητικούς. 
  • Μαγνήσιο και φώσφορο που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού.

Τα σταρένια ή κριθαρένια παξιμάδια ολικής αλέσεως χωρίς αλάτι μπορούν να καταναλωθούν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας με πολλούς γευστικούς και υγιεινούς τρόπους σε συνδυασμό:

  • Με ταχίνι ολικής αλέσεως και μέλι
  • Με ημίπαχο γάλα ή γιαούρτι ή τυρί
  • Συνοδευτικά με τη σαλάτα
  • Με αυγό βραστό και ανθότυρο

Έτσι, απολαμβάνετε το αγαπημένο σας αρτοσκεύασμα χωρίς το φόβο της υπέρτασης και της ζυγαριάς!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Usukura M, Zhu A, Yoneda T, Karashima S, Yagi K, Yamagishi M, Takeda Y. Effects of a high-salt diet on adipocyte glucocorticoid receptor and 11-beta hydroxysteroid dehydrogenase 1 in salt-sensitive hypertensive rats. 2009 Nov;74(12):978-82. Epub 2009 Jul 29
  2. Federal Government’s National High Blood Pressure Education Program NHBPEP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ