Ειδήσεις

Συμβουλές για καλύτερο και πιο ασφαλές μαγείρεμα Ασφάλεια τροφίμων

Το μαγείρεμα είναι πολύ σημαντικό στάδιο, γιατί καθορίζει την ασφάλεια των τροφίμων, αφού η θερμική επεξεργασία καταστρέφει τους μικροοργανισμούς. 

Για το καλύτερο και πιο ασφαλές μαγείρεμα, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας τα εξής:

Οδηγίες για σωστό μαγείρεμα:

  • Σκεπάζουμε τις κατσαρόλες με καθαρά καπάκια.
  • Χρησιμοποιούμε πάντα καθαρά σκεύη και εργαλεία.
  • Χρησιμοποιούμε καθαρά λάδια.
  • Εφαρμόζουμε τη σωστή θερμοκρασία και χρόνο, 75οC ή 70οC για 2 λεπτά και για χοιρινό ή μπιφτέκια 68.3οC για 15 δευτερόλεπτα (στο εσωτερικό του τροφίμου).
  • Σε περίπτωση γεμιστών φαγητών πρέπει να γίνεται επαρκές μαγείρεμα των υλικών γέμισης.
  • Ανακατεύουμε το φαγητό τακτικά (πχ σούπες, κρέμες, σάλτσες κτλ).
  • Τα μαγειρευμένα τρόφιμα, πρέπει να καταναλώνονται την ίδια ημέρα. Σε αντίθετη περίπτωση θα απορρίπτονται, εκτός αν μπουν μετά το μαγείρεμα σε ψυγείο μέσα σε 2 ώρες το πολύ και αφού πρώτα κρυώσουν.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΦΑΓΗΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ

Τα μαγειρεμένα φαγητά, θα πρέπει να τοποθετούνται στην σωστή θερμοκρασία, ανάλογα με το σκοπό που αυτά προορίζονται:

  1. Σε θέρμανση, για ζεστό σερβίρισμα
  2. Σε ψύξη, για βραχεία παραμονή
  3. Σε κατάψυξη, για μακρά παραμονή
    • Για την περίπτωση α, τα ζεστά φαγητά, θα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60 οC
    • Για τις περιπτώσεις β και γ, τα φαγητά, θα πρέπει να κρυώσουν γρήγορα και να μην τοποθετούνται ζεστά στο ψυγείο

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για τους φούρνους μικροκυμάτων:

  • Εξασφαλίζουν αποτελεσματική θερμική επεξεργασία
  • Απαιτείται σωστή χρήση σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Απαιτείται τακτικό & σχολαστικό καθάρισμα
  • Χρησιμοποιούμε συσκευασίες και υλικά τα οποία είναι κατάλληλα για φούρνους μικροκυμάτων (η εκτεταμένη χρήση υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να προκαλέσει τη "μετανάστευση" χαρτιού, κολλητικών ουσιών και πολυμερών από συσκευασίες στα τρόφιμα)
  • Μη χρησιμοποιείτε χάρτινα δοχεία (εκτός αν προτείνεται από τον κατασκευαστή)

Νικόλαος Θυμιανίδης,
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΒSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πειραιά & Μεγάρων
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
nikolaos.thymianidis@gmail.com

Δείτε επίσης

Ασφάλεια τροφίμων το καλοκαίρι

Ασφάλεια τροφίμων το καλοκαίρι

Μαθαίνουμε βασικές οδηγίες υγιεινής στην κουζίνα, ενώ ο Διαιτολόγος -Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης λύνει όλες τις απορίες μας για τη σωστή συντήρηση και κατανάλωση των τροφίμων το καλοκαίρι.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία