Ειδήσεις

Συμβουλές για καλύτερο και πιο ασφαλές μαγείρεμα Ασφάλεια τροφίμων

Το μαγείρεμα είναι πολύ σημαντικό στάδιο, γιατί καθορίζει την ασφάλεια των τροφίμων, αφού η θερμική επεξεργασία καταστρέφει τους μικροοργανισμούς. 

Για το καλύτερο και πιο ασφαλές μαγείρεμα, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας τα εξής:

Οδηγίες για σωστό μαγείρεμα:

  • Σκεπάζουμε τις κατσαρόλες με καθαρά καπάκια.
  • Χρησιμοποιούμε πάντα καθαρά σκεύη και εργαλεία.
  • Χρησιμοποιούμε καθαρά λάδια.
  • Εφαρμόζουμε τη σωστή θερμοκρασία και χρόνο, 75οC ή 70οC για 2 λεπτά και για χοιρινό ή μπιφτέκια 68.3οC για 15 δευτερόλεπτα (στο εσωτερικό του τροφίμου).
  • Σε περίπτωση γεμιστών φαγητών πρέπει να γίνεται επαρκές μαγείρεμα των υλικών γέμισης.
  • Ανακατεύουμε το φαγητό τακτικά (πχ σούπες, κρέμες, σάλτσες κτλ).
  • Τα μαγειρευμένα τρόφιμα, πρέπει να καταναλώνονται την ίδια ημέρα. Σε αντίθετη περίπτωση θα απορρίπτονται, εκτός αν μπουν μετά το μαγείρεμα σε ψυγείο μέσα σε 2 ώρες το πολύ και αφού πρώτα κρυώσουν.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΦΑΓΗΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ

Τα μαγειρεμένα φαγητά, θα πρέπει να τοποθετούνται στην σωστή θερμοκρασία, ανάλογα με το σκοπό που αυτά προορίζονται:

  1. Σε θέρμανση, για ζεστό σερβίρισμα
  2. Σε ψύξη, για βραχεία παραμονή
  3. Σε κατάψυξη, για μακρά παραμονή
    • Για την περίπτωση α, τα ζεστά φαγητά, θα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60 οC
    • Για τις περιπτώσεις β και γ, τα φαγητά, θα πρέπει να κρυώσουν γρήγορα και να μην τοποθετούνται ζεστά στο ψυγείο

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για τους φούρνους μικροκυμάτων:

  • Εξασφαλίζουν αποτελεσματική θερμική επεξεργασία
  • Απαιτείται σωστή χρήση σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Απαιτείται τακτικό & σχολαστικό καθάρισμα
  • Χρησιμοποιούμε συσκευασίες και υλικά τα οποία είναι κατάλληλα για φούρνους μικροκυμάτων (η εκτεταμένη χρήση υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να προκαλέσει τη "μετανάστευση" χαρτιού, κολλητικών ουσιών και πολυμερών από συσκευασίες στα τρόφιμα)
  • Μη χρησιμοποιείτε χάρτινα δοχεία (εκτός αν προτείνεται από τον κατασκευαστή)

Νικόλαος Θυμιανίδης,
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΒSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πειραιά & Μεγάρων
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
nikolaos.thymianidis@gmail.com

Δείτε επίσης

5 λόγοι για να κόψεις τη ζάχαρη

5 λόγοι για να κόψεις τη ζάχαρη

Εκτός από την αύξηση βάρους και της περιμέτρου μέσης που όλοι γνωρίζουμε, νέες μελέτες δείχνουν τις επιπτώσεις της ζάχαρης στον εγκέφαλο.!

Ασφάλεια τροφίμων το καλοκαίρι

Ασφάλεια τροφίμων το καλοκαίρι

Μαθαίνουμε βασικές οδηγίες υγιεινής στην κουζίνα, ενώ ο Διαιτολόγος -Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης λύνει όλες τις απορίες μας για τη σωστή συντήρηση και κατανάλωση των τροφίμων το καλοκαίρι.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία