Ειδήσεις

Συμπληρώματα Διατροφής: Ναι ή όχι ; Συμβουλές & Tips

Η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι ούτε θετική ούτε αρνητική. 

 

Το υγιές, το φυσιολογικό και το μεταβολικά και κλινικά ορθόδοξο είναι ο κάθε οργανισμός να προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά  (λίπη,υδατάνθρακες,πρωτείνες,βιταμίνες,μέταλλα,ιχνοστοιχεία), καθώς και τις θερμίδες που χρειάζεται, ώστε να παράγει έργο, μέσα απο την καθημερινή διατροφή του, σε 5 με 6 γεύματα. Επομένως αν ορίσουμε ως οργανισμό αναφοράς, ένα απόλυτα υγιή ενήλικα που ανήκει στο μέσο πληθυσμό και έχει πρόσβαση μέσω των ημερησίων γευμάτων του σε όλες τις ομάδες τροφίμων, τότε η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής δεν κρίνεται απαραίτητη.  

Συχνά όμως υπάρχουν ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπου τα δεδομένα χρειάζονται μια διαφορετική προσέγγιση :

  • Περιπτώσεις όπου υπάρχει αυξημένη ανάγκη πρόσληψης συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν πρακτικά και ποσοτικά μέσω της ημερήσιας διατροφικής πρόσληψης. Χαραχτηριστικά παραδείγματα αυτής της κατηγορίας είναι η εφηβεία, ο πρωταθλητισμός και η εγκυμοσύνη.
  • Περιπτώσεις όπου υπάρχει μια γενετική-γονιδιακή ιδιαιτερότητα όπου αφορά είτε στη μειωμένη απορρόφηση είτε στη μειωμένη διάθεση είτε στη μειωμένη αποθήκευση συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, όπως για παράδειγμα η αναιμία, όπου χορηγείται σίδηρος.
  • Περιπτώσεις αλλεργιών ή τροφικών δυσανεξιών, όπως αυτές στη λακτόζη. Αυτόματα η απόρριψη πρόσληψης γαλακτοκομικών προιόντων, συνεπάγεται μειωμένη πρόσληψη Ca. Εδώ συνίσταται η λήψη συμπληρωμάτων.
  • Ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι καπνιστές (βιταμίνη C), οι pills workχορτοφάγοι (Fe και Β12), οι αλκοολικοί (πολυβιταμίνες), γυναίκες κυρίως στην εμμηνόπαυση με οστεοπόρωση (Ca, Mg, vit-D), καθώς και καρδιοπαθείς (αντιοξειδωτικά).

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής, όπου κρίνεται σκόπιμη, μπορεί να έχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό. Μία καλή εναλλακτική αποτελούν τα πολυβιταμινούχο σκευάσματα, τα οποία περιέχουν ζωτικές βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και εκχύλισμα Ginseng G115 στη σωστή αναλογία και ποσότητα χαρίζοντας στον οργανισμό φυσική και πνευματική ευεξία κάθε στιγμή.

Η απάντηση στην ερώτηση «Συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων: Ναι ή Όχι;» είναι ότι ναι, μπορούν τα συμπληρώματα να λαμβάνονται για ειδικούς όμως λόγους, όχι αλόγιστα και μόνο κατόπιν σύστασης επιστήμονα γιατρού ή διατροφολόγου.


Μακρυλλός Μιχάλης  Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος MSc Sportsnutrition &Human Metabolism  Απίσχνανσις - Λόγω Διατροφής Π.Φάληρο, Ε.Βενιζέλου 235  Μέλος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων  Ιδρυτικό Μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας Official Website: mmakrillos.gr - See more at: http://www.logodiatrofis.gr/genniomaste-h-ginomaste-prwtathlhtes#sthash.AEksqe3X.dpuf

 

Δείτε επίσης

Για να χάσετε βάρος δεν χρειάζεται να πείτε το ψωμί – ψωμάκι!

Για να χάσετε βάρος δεν χρειάζεται να πείτε το ψωμί – ψωμάκι!

Είναι σύνηθες φαινόμενο στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι στην προσπάθεια απώλειας βάρους, αυθαίρετα ή παρασυρόμενοι από διαφόρων ειδών διατροφικές φήμες, χωρίς καμιά επιστημονική υπόσταση, να αποκλείουν το ψωμί από το καθημερινό τους διαιτολόγιο, θεωρώντας το ένοχο για την προσθήκη περιττών κιλών.!

Τα δέκα κορυφαία τρόφιμα για αποτοξίνωση

Τα δέκα κορυφαία τρόφιμα για αποτοξίνωση

Είναι γνωστό και αποδεδειγμένο από πληθώρα μελετών και ερευνών ότι τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης είναι συνδεδεμένα  με πολλές περιπτώσεις σοβαρών παθήσεων, κάποιες από τις οποίες τελικά οδηγούν στο θάνατο. !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία