Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μειώνουν τις επιπλοκές κατά τη διαρκεια της εγκυμοσύνης και τις ασθένειε

Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου, σε γυναίκες με έλλειψη, μειώνουν επιπλοκές της εγκυμοσύνης.

 

Οι ερευνητές από το ινστιτούτο δημόσιας υγείας στο πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας και το αιγυπτιακό υπουργείο παιδείας εξέτασε 675 υγιής έγγειους γυναίκες από 20 χρόνων μέχρι 45.

Όλες είχαν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου και χωρίστηκαν σε τρία γκρουπ. Το γκρουπ χορήγησης ψευδαργύρου, το συνδυαστικό γκρουπ ( 30 mg ZnSO4 και πολυβιταμίνες B1, B6, D3, C και Ε) και του γκρουπ έλεγχου (placebo με 270mg λακτόζης).

Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν από την στιγμή που ξεκίνησαν το πρόγραμμα μέχρι μια εβδομάδα αφού γέννησαν. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ποσοστιαία τα μώρα που δεν γεννηθήκαν ζωντανά η τα μώρα που γεννηθήκαν πρόωρα – κυρίως λόγο λοιμώξεων, ήταν λιγότερα στα 2 γκρουπ που πήραν συμπληρώματα σε σχέση με το γκρουπ placebo. Επίσης, τα 2 γκρουπ που έλαβαν συμπληρώματα ήταν σχεδόν ίδια σε αποδοτικότητα όσον αφορά την αποφυγή επιπλοκών δευτέρου και τρίτου επιπέδου.

Δεν υπήρξε διαφορά στο βάρος των μωρών μεταξύ των τριών γκρουπ. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για νορμάλ αποτελέσματα κατά την εγκυμοσύνη όσων αφορά την ανάπτυξη των παιδιών, το ανοσοποιητικό σύστημα τους , και την ανάπτυξη νευρικής συμπεριφοράς.

Τα παραμελημένα θρεπτικά συστατικά
Πρόσφατα μέσω του αιγυπτιακού προγράμματος για την προγεννητική φροντίδα, μάθαμε πως οι έγκυες γυναίκες παίρνουν συχνά συμπληρώματα σιδηρού και φυλλικού οξέος άλλα όχι ψευδάργυρο.

Οι ερευνητές πρότειναν, πως ο ψευδάργυρος πρέπει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα για γυναίκες με ρίσκο έλλειψης θρεπτικών συστατικών. Περίπου το 9% του πληθυσμού της Αιγύπτου βρίσκεται σε ρίσκο μη επαρκούς πρόσληψης ψευδαργύρου. Ενώ σύμφωνα με μια εθνική έρευνα του 2008 βλέπουμε πως το 29% των παιδιών κάτω των 5 ανήκαν στην κατηγορία των καχεκτικών. “Η μόρφωση περί διατροφής θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μια αποτρεπτική μέθοδος, ώστε ο πληθυσμός χαμηλού εισοδήματος στην κοινωνία μας, να χρησιμοποιεί τους περιορισμένους πόρους με τον καλύτερο τρόπο”.

Ταυτόχρονα ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας(NHS), προτείνει όχι περισσότερο από 25 mg συμπληρώματος ψευδαργύρου ημερησίως, εκτός αν το προτείνει ο γιατρός. Αυτό είναι 5 mg παραπάνω από την ποσότητα συμπληρώματος που δόθηκε σε αυτήν την ερεύνα. Σύμφωνα με τις επιλογές της ιστοσελίδας του NHS “η πρόσληψη μεγάλων δόσεων ψευδαργύρου μειώνει το ποσό απορρόφησης χαλκού του οργανισμού. Αυτό μπόρει να προκαλέσει αναιμία και αδύναμα κόκαλα”.

Φίλιππος Σολάκης
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
fsolakis(a)hotmail.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ