Ειδήσεις

H σοκολάτα μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό Έρευνα

Περισσότερες καλές ειδήσεις για τους λάτρεις της γλυκιάς απόλαυσης της σοκολάτας.  

 

 Η κατανάλωση μέχρι 100 γραμμάρια σοκολάτας την ημέρα έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Aberdeen έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι ο περιορισμός στη σοκολάτα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με άτομα που δεν έτρωγαν σοκολάτα, εκείνα με υψηλότερη πρόσληψη είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 25% μείωση του κινδύνου που σχετίζεται με θάνατο. Επίσης, συνδέεται με 9% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου, ως αποτέλεσμα στεφανιαίας νόσου, ενώ παρομοίως συνδέεται με 23% μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη και αφού ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες.

Η μελέτη παρακολουθεί τις επιπτώσεις στη διατροφή στην μακροπρόθεσμη υγεία των 25.000 ανδρών και γυναικών στο Norfolk.

Οι συντάκτες επεσήμαναν ότι η μαύρη σοκολάτα αναφέρεται συνήθως ότι έχει περισσότερες ευεργετικές επιδράσεις από τη σοκολάτα γάλακτος, όμως σοκολάτα γάλακτος κατανάλωναν πιο συχνά οι συμμετέχοντες στο Norfolk.

Ο καθηγητής Phyo Myint, Πρόεδρος της Γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen, είπε: «Αθροιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η υψηλότερη κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο μελλοντικών καρδιαγγειακών συμβάντων. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν είναι μόνο τα φλαβονοειδή, αλλά και άλλες ενώσεις, πιθανόν να σχετίζονται τα συστατικά του γάλακτος , όπως τα λιπαρά οξέα και το ασβέστιο, μπορούν να δώσουν μια εξήγηση για την παρατηρούμενη συσχέτιση."

Τίνα Καραΐσκου
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
tinakaraiskou(a)gmail.com

 

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία