Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΣυμβουλες & Tips

Σημεία κλειδί της υγιεινής διατροφής!

Είναι σημαντικό να καταναλώνονται επαρκείς ποσότητες τρόφιμα από κάθε κατηγορία.

 

Δημητριακά / Ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ψωμί πολύσπορο, αναποφλοίωτο ρύζι (6-11 μερίδες)

Αυτή η ομάδα τροφίμων αποτελεί τη βάση της πυραμίδας και τα τρόφιμα που την απαρτίζουν θα πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά.

Τα τρόφιμα αυτά που μπορεί να συμπεριλαμβάνονται τόσο σε κάποιο κύριο ή ενδιάμεσο γεύμα μας είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες συμμετέχουν στο μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας και την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος

Φρούτα και λαχανικά (5-6 μερίδες)

Θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά καθώς μας προσφέρουν πολύτιμες βιταμίνες όπως βιταμίνη C και Α (συγκεκριμένα β-καροτένιο), λυκοπένιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ συμβάλλοντας στην αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη διατήρηση της ομοκυστεΐνης σε φυσιολογικά επίπεδα (η ομοκυστεΐνη όταν αυξάνεται στο αίμα είναι υπεύθυνη για την καταστροφή του ενδοθηλίου και τον κίνδυνο καρδιαγγειακού νοσήματος) και στην ομαλή πήξη του αίματος.

Ελαιόλαδο

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε προστατεύοντας τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες, τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ταυτόχρονα ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού.

Όσπρια

Θα πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα διότι είναι πλούσια σε σημαντικές βιταμίνες όπως νιασίνη, φυλλικό, Β6 και βιοτίνη, σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε φυτο-οιστρογόνα.

Ξηροί καρποί

Η κατανάλωσή τους με μέτρο μπορεί να αποτελέσει μια άριστη επιλογή για κάποιο ενδιάμεσο γευματίδιο με δεδομένο ότι είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, η οποία προσφέρει σημαντική αντιοξειδωτική προστασία

Ψάρια, πουλερικά, αυγά, άπαχα γαλακτοκομικά

Αυτά τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης θα πρέπει να καταναλώνονται 2-3 φορές την εβδομάδα (με εξαίρεση τα άπαχα γαλακτοκομικά τα οποία θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά), καθώς είναι πλούσια σε μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β3, Β6, Β12 και βιοτίνη) και σε βιταμίνες Α και D.

Όλες αυτές οι βιταμίνες συμμετέχουν στο μεταβολισμό, στην παραγωγή ενέργειας και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, στην καλή υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, στη σύνθεση διαφόρων ορμονών, στην προστασία της όρασης, στην αντιοξειδωτική προστασία και στη σωστή δόμηση των οστών.

Επιπλέον, τα ψάρια λόγω των ω-3 λιπαρών που περιέχουν άφθονα χαρακτηρίζονται από αντιθρομβωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιυπερτασικές και υποτριγλυκεριδαιμικές ιδιότητες.

Κόκκινο κρέας

Δεν θα πρέπει να καταναλώνεται περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Η σημασία του έγκειται στην υψηλή περιεκτικότητά του μεταξύ άλλων σε σίδηρο και σε βιταμίνη Β12. Ο σίδηρος είναι υπεύθυνος για την ομαλή σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και η ανεπάρκεια σε σίδηρο οδηγεί σε σιδηροπενική αναιμία.

Η βιταμίνη Β12 είναι υπεύθυνη για την ωρίμανση των ερυθροκυττάρων και τη διατήρηση της ομοκυστείνης σε φυσιολογικά επίπεδα. Η ανεπάρκεια Β12 (παρατηρείται κυρίως σε χορτοφάγους) σχετίζεται συνήθως με μεγαλοβλαστική αναιμία, καθώς και με ορισμένες μορφές νευροπάθειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ