Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει στην ορμονική ανισορροπία στις γυναίκες

H ρεσβερατρόλη είναι μία ένωση που βρίσκεται φυσικά στο κόκκινο κρασί και στα σταφύλια

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό κλινικής ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού δείχνει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση τις ανισορροπίας των ορμονών σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), το οποίο αποτελεί κύρια αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες. Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παράγουν ελαφρώς μεγαλύτερη ποσότητα τεστοστερόνης και άλλων ανδρογόνων ορμονών σε σχέση με το μέσο όρο.Τα αυξημένα επίπεδα συμβάλλουνκαι προκαλούν ακανόνιστη ή απούσα έμμηνο ρύση, στειρότητα, αύξηση βάρους, ακμή, και υπερβολική τρίχα στο πρόσωπο και το σώμα. Επίσης, οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άλλων προβλημάτων υγείας, όπως σακχαρώδης διαβήτης.

Τριάντα γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ολοκλήρωσαν την τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο -placedo- μελέτη που διενεργήθηκε στο PoznanΠανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών στην Πολωνία.Οι γυναίκες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες όπου η μία ομάδα θα έπαιρνε ένα συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης και η δεύτερη ένα χάπι placebo καθημερινά για τρεις μήνες. Οι συμμετέχοντες είχαν δείγματα αίματος στην αρχή και στο τέλος της μελέτης ώστε να προσδιοριστούν τα επίπεδα της τεστοστερόνης και άλλων ανδρογόνων ορμονών. Επίσης, οι γυναίκες υποβλήθηκανσε δοκιμασία ανοχής γλυκόζης κατά την έναρξη και την ολοκλήρωση της μελέτης για τη μέτρηση των παραγόντων κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η συνολική τεστοστερόνη μειώθηκε κατά 23,1% στις γυναίκες που έλαβαν το συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης, σε αντίθεση με την ομάδα που έλαβε το φάρμακο placebo όπου παρατηρήθηκε αύξηση στα επίπεδα τεστοστερόνης κατά 2,9%. Τα επίπεδα της θειικής δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEAS), μια άλλη ορμόνη την οποία το σώμα μπορεί να μετατρέψει σε τεστοστερόνη, μειώθηκαν επίσης κατά 22,2% στην ομάδα όπου λάμβανε το συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης, ενώ η ομάδα του φαρμάκου placebo παρουσίασαν αύξηση 10,5% στα επίπεδα DHEAS.

Επιπρόσθετα, στις γυναίκες που έλαβαν το συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης φάνηκε βελτίωση στους παράγοντες κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη. Πιο συγκεκριμένα, τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας μειώθηκαν κατά 31,8% στη διάρκεια της τρίμηνης μελέτης. Τέλος, βρέθηκε ότι οι γυναίκες που έλαβαν το συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης κατά τη διάρκεια της μελέτης ανταποκρίνονταν καλύτερα στην ορμόνη ινσουλίνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ