Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΣυμβουλες & Tips

Πώς το λίπος θα γίνει φίλος σας

Για χρόνια ακούγαμε πως το μυστικό για να μείνουμε λεπτοί και υγιείς είναι μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες αλλά και περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Η «παλίρροια» αυτή φαίνεται ότι έχει αρχίσει να γυρίζει και τα αμέτρητα προϊόντα που θεωρούνται χαμηλών λιπαρών, άπαχα ή 99 % χωρίς λιπαρά  όλο και περισσότερο ένοχα. Από την άλλη,  νέο μας φίλο φαίνεται να αποτελούν τα λιπαρά με την βασική προϋπόθεση ότι τρώτε το σωστό είδος και στις κατάλληλες ποσότητες.

Το λίπος στα τρόφιμα και τα ποτά βρίσκονται είτε ως ακόρεστα (μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα) λιπαρά οξέα , είτε ως κορεσμένα είτε ως trans. Τα παραπάνω λιπαρά διαφέρουν ανάλογα με τις χημικές τους δομές και ιδιότητές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται αν είναι «κορεσμένα» με περισσότερα μόρια υδρογόνου και είναι υγρά ή στερεά σε θερμοκρασία δωματίου.  Ανάλογα τον τύπο των λιπαρών μπορούν επίσης να διαφέρουν ως προς τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία.

ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΛΙΠΟΣ

Στις αρχές του 1900, οι ανακαλύψεις σχετικά με την ενεργειακή αξία των διαφόρων μακροθρεπτικών συστατικών οδήγησε στην ίδρυση της «Atwater παραγόντων».  Οι παράγοντες αυτοί είναι τυποποιημένες τιμές του ποσού της ενέργειας, ή kJ / kcal , ένα θρεπτικό συστατικό (όπως το λίπος, οι υδατάνθρακες, κλπ) παρέχει στο ανθρώπινο σώμα. Το λίπος κατέλαβε την υψηλότερη τιμή των 37 kJ ανά γραμμάριο, που δείχνει ότι παρέχει την περισσότερη ενέργεια ανά μονάδα βάρους (γραμμάρια) στο ανθρώπινο σώμα τα σε σχέση με τα υπόλοιπα μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και αλκοόλ).  Συνεπώς, καθώς ήταν η ενεργειακά πυκνότερη τροφή, αποτέλεσε πεποίθηση ότι μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά θα οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Στη συνέχεια, γύρω από τα μέσα της δεκαετίας του 1900, διάφορες ερευνητικές μελέτες δημοσιεύθηκαν για το λίπος και την ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία. 

ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΠΟΣ

Το βασικό μήνυμα είναι να είστε προσεκτικοί με τη συνολική πρόσληψη λίπους λόγω της ενεργειακής του πυκνότητας (απόκτηση υπερβολικού βάρους/ παχυσαρκία) αλλά και των κορεσμένων και trans-λιπαρών λόγω των αρνητικών επιδράσεων τους στην καρδιαγγειακή υγεία. Οι περισσότερες από τις συμβουλές έχουν εστιάσει στον έλεγχο της ποσότητας της συνολικής πρόσληψης λίπους, την αποφυγή των κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων και κυρίως παρακολούθηση της κατανάλωσης των «υγιεινότερων» ακόρεστων λιπαρών.

Τα ακόρεστα λιπαρά αν και είναι ενεργειακά πυκνά, έχουν οφέλη για την υγεία. Η άμεση μετάφραση της παραπάνω θέσης υπογραμμίζει τη συνιστώμενη κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών οξέων όπως καρυδιών, ελαιολάδου, κλπ και αποφυγή τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα, όπως το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, κλπ.

ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα όσον αφορά τα στοιχεία που μπορούν να αποδειχτούν μέσω διατροφής. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετρηθεί το τι τρώει ένα άτομο. Η διατροφή είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό, τι αν ένα άτομο καπνίζει ή δεν καπνίζει, για παράδειγμα.

Πιθανόν, τα διατροφικά στοιχεία σχετικά με το λίπος να εξελιχθούν στο μέλλον, έτσι ώστε οι κατευθυντήριες γραμμές να τροποποιηθούν ελαφρώς. Μερικές δυνατότητες είναι:

  • Κατανάλωση περισσότερου έξτρα παρθένου ελαιολάδου και ξηρών καρπών
  • Μείωση ανησυχίας σχετικά με τα κορεσμένα λιπαρά σε πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Αποφυγή επεξεργασμένων ωμέγα-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως το σογιέλαιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ