Το χταπόδι που όλοι αγαπάμε σε μια “μεθυστική” συνταγή!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6-8 ΑΤΟΜΑ
- 1 ½ κιλό χταπόδι(φρέσκο ή κατεψυγμένο)
- ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί
- 3 κουτ. Σούπας μέλι
- ½ κουταλάκι κόκκοι πιπεριού
- 1 κουτ. Κόλιανδρο σε κόκκους
- 1 κουτ. Γαρίφαλα
- 1 κλωνάρι δενδρολίβανο
- 1 κουταλάκι ρίγανη
- 1 δαφνόφυλλο
ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Πλένουμε καλά το χταπόδι και αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια.
- Το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο χωρίς να προσθέσουμε νερό. Σε σιγανή φωτιά και ενώ σκεπάσουμε την κατσαρόλα, το αφήνουμε να βράσει με τα υγρά του για 15’
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρασί, τα αρωματικά και τα μπαχαρικά.
- Αφήνουμε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη για 10’ έτσι ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το σιγοβράσιμο για 40΄. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ένα φλιτζάμι νερό.
- Αν το χταπόδι έχει μαλακώσει(δοκιμάστε με ένα πιρούνι) το αποσύρουμε από την κατσαρόλα, το κόβουμε σε κομματάκια και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το μέλι και σιγοψήνουμε για 15’ ακόμη. Σερβίρουμε το χταπόδι ζεστό ή κρύο.
Η συνταγή είναι της Ντίνας Νικολάου – Σέφ/Συγγραφέας