Ειδήσεις

Προβιοτικά: Ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία σε άτομα με Αλτσχάιμερ Έρευνα

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα προβιοτικά μπορούν να ενισχύσουν τη γνωστική λειτουργία σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Aging Neuroscience δείχνει ότι η κατανάλωση γιαουρτιού ή η κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην βελτίωση την μνήμης των ανθρώπων με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ερευνητές εξέτασαν 52 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 60-95 με τη νόσο Αλτσχάιμερ και έδωσαν στους μισούς από τους εξεταζόμενους να καταναλώνουν καθημερινά 200 mL ρόφημα γάλακτος εμπλουτισμένο με τέσσερα προβιοτικά βακτήρια-Lactobacillus acidophilus, L. casei, L. fermentum και Bifidobacterium bifidum και στους άλλους μισούς έδωσαν ένα καθημερινό ρόφημα γάλακτος που δεν περιείχε προβιοτικά.

Πριν από την έναρξη της μελέτης, οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα αίματος και δοκιμάστηκαν για τη γνωστική λειτουργία τους. Έπρεπε να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο γνωστό ως το Mini Mental State Examination (MMSE). Όλες οι δοκιμές επαναλήφθηκαν μετά τη μελέτη 12-εβδομάδων για να δούμε αν υπήρχαν βελτιώσεις στις βαθμολογίες των ανθρώπων.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο μέσος όρος για το ερωτηματολόγιο MMSE αυξήθηκε σημαντικά στην ομάδα θεραπείας από 8,7 σε 10,6 με μέγιστο ποσοστό το 30. Δεν υπήρξαν βελτιώσεις στην ομάδα άνευ θεραπείας, στην οποία οι βαθμολογίες επιδεινώθηκαν ελαφρά από 8,5 σε 8,0 . Ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες παρέμειναν οι σοβαρές διανοητικές αναπηρίες, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα έδειξαν την επίδραση των προβιοτικών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι μηχανισμοί που τα προβιοτικά επηρεάζουν το Αλτσχάιμερ δεν είναι ακόμη γνωστή, αλλά οι ερευνητές σημείωσαν ότι η θεραπεία με προβιοτικά οδήγησε επίσης, σε χαμηλότερα επίπεδα λίπους και χοληστερόλης στο αίμα, μαζί με άλλους πιθανούς δείκτες της νόσου. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να διερευνήσουν περεταίρω αυτούς τους μηχανισμούς σε μελλοντικές μελέτες.

Μαργαρίτα Μυρισκλάβου
Τελειοφ. Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: margarita-linkin @ hotmail.com

Δείτε επίσης

Καυτερές πιπεριές για μείωση της θνησιμότητας

Καυτερές πιπεριές για μείωση της θνησιμότητας

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE δείχνει ότι η κατανάλωση των κόκκινων καυτερών τσίλι πιπεριών σχετίζεται με μείωση της συνολικής θνησιμότητας, κυρίως από θανάτους που οφείλονται σε καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία