Ειδήσεις

Οι προτάσεις του κ. Τζιτζικώστα σχετικά με την εφαρμογή Εθνικής Διατροφικής Πολιτικής Συνέντευξη

 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ συνέντευξη του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα στο Logodiatrofis.gr: ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Οι σημερινές διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, είναι δυστυχώς επηρεασμένες αρνητικά και από την οικονομική κρίση. Απέχουν εξαιρετικά από το εξαιρετικό πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής και οδηγούν στην ταχεία αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας!

 

Οι σημερινές διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, είναι δυστυχώς επηρεασμένες αρνητικά και από την κρίση. Απέχουν από τα πρότυπα της εξαιρετικής Μεσογειακής διατροφής και οδηγούν στην αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των δεικτών υγείας τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Ακριβώς για το λόγο αυτόν οφείλει η Πολιτεία να παρέμβει έγκαιρα, ώστε να αλλάξουμε την ανθυγιεινή αυτή τάση στη διατροφή, προκειμένου να αποφύγουμε βραχυπρόθεσμα μια επιβάρυνση της υγείας όλων.

Μια τέτοια παρέμβαση απαιτεί τη δημιουργία και προώθηση μιας Εθνικής Διατροφικής Πολιτικής, η οποία θα έχει ως βασικούς πυλώνες τους έξης 4 άξονες:

1. ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Κυρίως εντός χώρων που έχουμε δυνατότητα παρέμβασης (σχολεία και δημόσιους χώρους), προωθώντας την πρόληψη, αφενός μέσα από την ενσωμάτωση εκπαιδευτικών στοιχείων για εξοικείωση με τη Μεσογειακή διατροφή στα σχολεία, αφετέρου μέσα από τη δημιουργία μόνιμων δομών ενημέρωσης και βάσεων πληροφόρησης για τη θρεπτική αξία των τροφών και χρήσιμων σχετικών πληροφοριών.

2. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ ΤΗΡΗΣΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (ΚΑΝΤΙΝΕΣ, ΑΥΤ. ΠΩΛΗΤΕΣ)

  • Δημιουργία πιλοτικών προγραμμάτων σίτισης (κολατσιό) στα σχολεία, με υγιεινές επιλογές.
  • Προώθηση υγιεινών διατροφικών επιλογών σε δημόσιους χώρους (νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες κ.ά.)
  • Προώθηση της μεσογειακής διατροφής ως πρότυπο και εργαλείο προώθησης μέσω του κλάδου του τουρισμού.

3. ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΑ
Παρέμβαση και ρύθμιση του τρόπου διαφήμισης και της προβολής ανθυγιεινών τροφίμων ώστε να περιοριστεί η έκθεση των ανηλίκων και διερεύνηση δημιουργίας πρότυπης κλίμακας διατροφικής αξίας συσκευασμένων τροφών.

4. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου και των δυνατοτήτων δράσης των επαγγελματιών που σχετίζονται με τη διατροφική υγεία στους εκάστοτε χώρους (νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά κέντρα, γηροκομεία κλπ.)

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία