Logodiatrofis.gr
Ο ειδικός απαντά...

Πρόσφατα ανακάλυψα ότι πάσχω από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου…

 

EρώτησηΓεια σας. Είμαι 28 ετών με 1.70 ύψος και 58 κιλά. Πρόσφατα ανακάλυψα ότι πάσχω από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Γυμνάζομαι εντατικά (5 φορές την εβδομάδα από μια μισή ώρα) και έχω μια έντονη καθημερινότητα. Επίσης προσέχω πολύ τη διατροφή μου (μεσογειακή διατροφή, όχι γλυκά και τυποποιημένα τρόφιμα). Βλέπω όμως πως παρά τον τρόπο ζωής μου, το σώμα μου αλλάζει καθημερινά. Από αθλητικό γίνεται χαλαρό και έχω πάρει 4 κιλά σε λίπος. Μήπως κάνω κάτι λάθος; Ευχαριστώ

Απάντηση: Σύμφωνα με πολλές έρευνες, έχει διαπιστωθεί ότι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας βοηθά στη διαχείριση του συνδρόμου. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ακόμα και ένα μέτριο ποσοστό απώλειας βάρους (5-10% του συνολικού σωματικού βάρους) μπορεί να βελτιώσει όλες τις εκδηλώσεις του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Η απώλεια βάρους μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, τις συγκεντρώσεις των ανδρογόνων του ορού, το μέγεθος των ωοθηκών και τον αριθμό των κύστεων των ωοθηκών. Αυξάνει επίσης την ωορρηξία και τη γονιμότητα και βελτιώνει τις συγκεντρώσεις των λιπιδίων του πλάσματος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών προτείνεται να ακολουθούν ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής το οποίο να περιλαμβάνει, μικρά και συχνά γεύματα. Κατά προτίμηση 4-5 ανά ημέρα (3 κυρίως γεύματα και 2 ενδιάμεσα σνακ).Ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και προϊόντα ολικής άλεσης, άπαχες πρωτεΐνες και χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα εμφαση στα ανεπεξέργαστα δημητριακά, π.χ. ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, αναποφλοίωτο ρύζι, δημητριακά ολικής άλεσης, δηλαδή τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, τα οποία μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους. Καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων λαχανικών εποχής και φρούτων και τροφίμων πλούσιων σε μονοακόρεστα (ελαιόλαδο, αβοκάντο) και ω-3 λιπαρά οξέα (καρύδια, αμύγδαλα, μαλακή μαργαρίνη, σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα). Μειωμένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε απλά σάκχαρα όπως γλυκά, ροφήματα και γενικά ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή, διότι επιδεινώνουν την υπερινσουλιναιμία και την ινσουλινοαντίσταση. Πρόσληψη πρωτεϊνών κυρίως από άπαχο κρέας, ψάρια, πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Μείωση της κατανάλωσης πλούσιων λιπαρών, όπως βούτυρο, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, κ.λπ. Επαρκή πρόσληψη υγρών όπως, νερό, φυσικών χυμών, χαμηλής ή καθόλου περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα και άλλα αφεψήματα. Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ινσουλινοαντίστασης και κατά συνέπεια στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου. Συστήνονται τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Τέτοιου είδους ασκήσεις αποτελούν το περπάτημα, το κολύμπι, το ποδήλατο και διάφορες άλλες. Εν κατακλείδι, ο συνδυασμός που συμβάλλει θετικά στη βελτίωση όλων των συμπτωμάτων σε γυναίκες με Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών, είναι μια ισορροπημένη διατροφή, με ταυτόχρονη αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Έφη Δέδε
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Άνω Λιόσια
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
dede(a)logodiatrofis.gr
 
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,
   θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ