Ειδήσεις

Nέα ποικιλία σόγιας στερείται τις πρωτεΐνες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις Έρευνα

Νέα ποικιλία σόγιας με μειωμένες – ελαχιστοποιημένες αντι–θρεπτικές και αλλεργικές αντιδράσεις

 

 
 

Η σόγια είναι ένα όσπριο που καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο καθώς και μια εδραιωμένη διατροφική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Παρόλα αυτά, είναι γνωστό ότι η σόγια περιέχει ειδικές πρωτεΐνες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις ή αναστέλλουν την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών (γνωστές και ως αντι – θρεπτικές πρωτεΐνες). Στηριζόμενοι στο προηγούμενο δεδομένο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις εκτρέφουν μία νέα ποικιλία σόγιας στην οποία τα επίπεδα των τριών πρωτεϊνών με αντι – θρεπτικές και αλλεργιογόνες ιδιότητες είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες ποικιλίες. Μειώνοντας ή εξαλείφοντας τα επίπεδα αυτών των πρωτεϊνών η αύξηση της θρεπτικής αξίας της σόγιας είναι εφικτή και η μείωση της εμφάνισης των αλλεργικών αντιδράσεων σε ανθρώπους αναμενόμενη. Συνεπώς, νέες ποικιλίες τέτοιου είδους θα μπορούσαν να μειώσουν τον αριθμό των δυσανεξιών ή αλλεργικών αντιδράσεων στους ανθρώπους.

Οι τρεις ειδικές πρωτεΐνες που έχουν ταυτοποιηθεί ως σημαντικοί συνεισφέροντες σε αντι – θρεπτικές και αλλεργιογόνες ιδιότητες της σόγιας και οι οποίες εξετάστηκαν στην παρούσα μελέτη ήταν οι: P34, ένα κύριο αλλεργιογόνο σε ανθρώπους και ζώα, αναστολές θρυψίνης Kunitz (TI) η οποία επηρεάζει την πεπτικότητα της σόγιας και οι λεκτίνες (LE) με γνωστή τη συμμετοχή τους στην παρεμπόδισης της απορρόφησης άλλων θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα. Πολυάριθμες προηγούμενες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει δυσανεξία ή ευαισθησία όσον αφορά τις παραπάνω πρωτεΐνες στους ανθρώπους, στα μοσχάρια, στους χοίρους, στα ψάρια και στους σκύλους. Στην παρούσα μελέτη, αναπτύχθηκε νέα ποικιλία σόγιας που περιείχε χαμηλά ή και μηδενικά επίπεδα αυτών των τριών πρωτεϊνών. Επιστήμονες από προηγούμενες μελέτες έχουν αναπτύξει μεμονωμένες ποικιλίες σόγιας που περιέχουν «null» γονίδια (δηλαδή γονίδια που περιορίζουν ή σταματούν την παραγωγή αυτών των πρωτεϊνών). Οι ποικιλίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν ως σημείο έναρξης για την καλλιέργεια νέας ποικιλίας με χαμηλά επίπεδα των τριών πρωτεϊνών.

Σε πρώτο στάδιο, προϊόν σόγιας με null γονίδιο για μία από τις πρωτεΐνες διασταυρώθηκε με προϊόν σόγιας με null γονίδιο για μία άλλη από τις προαναφερθείσες πρωτεΐνες με σκοπό να παραχθεί ένα φυτό που συνδυάζει τα δύο είδη των null γονιδίων. Στη συνέχεια, αυτή η ποικιλία διασταυρώθηκε με ένα άλλο προϊόν σόγιας με null γονίδιο για τη τρίτη πρωτεΐνη. Η νέα ποικιλία σόγιας περιείχε «null» γονίδια και για τις τρεις από τις ενδιαφερόμενες πρωτεΐνες και ως εκ τούτου το όνομα της ποικιλίας αυτής ήταν «Triple Null». Τα φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά της νέας Triple Null ποικιλίας συγκρίθηκαν με γνωστές ποικιλίες αναφοράς.

Οπτικά δεν παρατηρήθηκαν διαφορές. Ωστόσο, οι ερευνητές κατέληξαν στο γεγονός ότι η παραγωγή της πρωτεΐνης LE είχε πλήρως εξαλειφθεί στην  ποικιλία Triple Null ενώ η παραγωγή των πρωτεϊνών P34 και ΤΙ μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό και μόνο πολύ μικρές ποσότητες αυτών μπορούσαν πλέον να ανιχνευτούν.           

  Αστέριος Ματσούκας
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
email : 
astmatsoukas@gmail.com     

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία