Ειδήσεις

Πλήρες γιαούρτι και υψηλά σε λίπος τυριά για μείωση του Διαβήτη τύπου 2 Έρευνα

Κατανάλωση πλήρες γιαουρτιού και υψηλά σε λίπος τυριά, συνδέονται με μείωση του κινδύνου του Διαβήτη τύπου 2

Σύμφωνα με έρευνα από το LUND UNIVERSITY στην Σουηδία.

Τα ευρήματα, τα οποία έχουν δημοσιευτεί στο American Journal of Clinical Nutrition, συμφωνούν  με προηγούμενες μελέτες των διατροφικών συνηθειών που υποδεικνύουν μια σχέση μεταξύ υψηλής κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και μειωμένο κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, η καινούργια έρευνα υποδηλώνει ότι τα υψηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο.

«Εκείνοι που κατανάλωναν πλήρες γαλακτοκομικά προϊόντα είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν  με  λιγότερα λιπαρά . Η υψηλή κατανάλωση κρέατος συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα  του σε λίπος , ανέφερε η Ulrika Ericson, η οποία πραγματοποίησε τη μελέτη.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 27,000 ατόμων ηλικίας 45-74. Οι συμμετέχοντες  έλαβαν μέρος στη μελέτη  Malmο  για τον καρκίνο στις αρχές 1990. Ο στόχος της μελέτης αυτής  ήταν  να διευκρινιστεί κατά πόσον μια δυτική διατροφή συνδέεται με ορισμένες μορφές καρκίνου, λαμβάνοντας παράλληλα και άλλους παράγοντες όπως  του τρόπου ζωής, στην οποία παρέχονται λεπτομέρειες για τις διατροφικές τους συνήθειες. Είκοσι χρόνια μετά πάνω από 10% -2,860 άνθρωποι είχαν αναπτύξει διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές εξέτασαν διάφορες πηγές κορεσμένου λίπους .Τόσο το κρέας όσο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν κορεσμένα λίπη, αλλά μικρότερο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτή η διαφορά μπορεί να είναι ένας από τους λόγους τους οποίους οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι εκείνοι που καταναλώνουν κρέας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενώ όσοι καταναλώνουν  πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνεται να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο.

«Όταν ερευνήσαμε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων που είναι ελαφρώς πιο κοινή σε γαλακτοκομικά προϊόντα από ότι στο κρέας, παρατηρήσαμε μια σύνδεση με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο ότι άλλα συστατικά των γαλακτοκομικών προϊόντων  μπορεί να συνέβαλαν με τα αποτελέσματά μας». Σύμφωνα με την έρευνα έχουν ληφθεί υπόψιν  παράγοντες που επηρεάζουν όπως  ο τρόπος ζωής, η ζύμωση, το ασβέστιο, η βιταμίνη D και η σωματική δραστηριότητα.

Journal Reference:Ulrika Ericson, Sophie Hellstrand, Louise Brunkwall, Christina-Alexandra Schulz, Emily Sonestedt, Peter Wallstrom, Bo Gullberg, Elisabet Wirfalt, and Marju Orho-Melander. Food sources of fat may clarify the inconsistent role of dietary fat intake for incidence of type 2 diabetes. Am J Clin Nutr, April 2015 DOI: 10.3945/ajcn.114.103010

Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πάτρα
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
vasilakopoulou @ logodiatrofis.gr

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία