Logodiatrofis.gr
Παθήσεις

Οστεοπόρωση και διατροφή

Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους

Με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά και ακόμη και με μια ήπια πτώση, σκύψιμο ή βήχα μπορεί να προκληθεί κάταγμα.

Τα οστεοπορώτικα κατάγματα εμφανίζονται πιο συχνά στο ισχίο, τον καρπό ή τη σπονδυλική στήλη.

Η οστεοπόρωση εμφανίζετε πιο συχνά στις γυναίκες και κυρίως στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι και οι άνδρες δεν μπορούν να νοσήσουν.

Επιπλέον πολλές ασθένειες και φαρμακευτικά σκευάσματα μπορεί να προκαλέσουν οστεοπόρωση σε νεαρές γυναίκες.

Συνέπειες καταγμάτων

  • Αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας, ακινητοποίηση του ασθενούς.
  • Οικονομική δυσχέρεια του ασθενή, τεράστιο οικονομικό κόστος για την θεραπεία των καταγμάτων.
  • Ανικανότητα αυτοεξυπηρέτησης, επιβάρυνση της οικογένειας.

Η υγιεινή διατροφή, η άσκηση με βάρη, τα φάρμακα μπορούν βοηθήσουν στην πρόληψη της οστικής απώλειας ή να ενισχύσουν ήδη αδύναμα οστά.

Μέσα από έρευνες φάνηκε ότι χαμηλά επίπεδα TSH υποδεικνύουν υπολειτουργία του θυρεοειδικού αδένα με αυξημένη παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης η οποία επιταχύνει τον ρυθμό οστικής ανακατασκευής και οδηγεί σε απώλεια οστικής μάζας.

Διατροφικοί παράγοντες κινδύνου

Η μειωμένη πρόσληψη:

  • Ασβεστίου: γάλα, γιαούρτι, τυρί, χυμός πορτοκαλιού, παστά σύκα, σουσάμι, μύδια, μικρά ψαράκια (με τα κόκαλα) όπως σαρδέλα, γαύρος, γαρίδες, αμύγδαλα, αγκινάρα, ρεβύθια, μπρόκολο, λαχανικά Βρυξελλών, χούμους κλπ.
  • Μαγνησίου: Δημητριακά, αβοκάντο, αγκινάρα, μπάμιες, σπανάκι, σύκα, αμύγδαλα, καρύδια, ρεβίθια, φασόλια σόγιας, βακαλάος, σκουμπρί, στρείδια κλπ.
  • Βιταμίνης D (ιδιαίτερα η μειωμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία): εμπλουτισμένα δημητριακά και χυμοί, γάλα, υποκατάστατα γάλακτος εμπλουτισμένα με βιταμίνη D τυρί edam, μαργαρίνη, κρόκος αυγού, μουρουνέλαιο, σκουμπρί (φρέσκο), γαρίδες, σολομός καπνιστός, σαρδέλλες (κονσέρβα), ρέγγα καπνιστή
  • Βιταμίνη Κ: μπρόκολο, κουνουπίδι,  λαχανικά Βρυξελλών, μαρούλι, φακές, μπιζέλι, μαϊντανός, σπανάκι, ρεβίθια, αβοκάντο, κρόκος αυγού κλπ. 
  • Φυτοοιστρογόνα: ξηροί καρποί, διάφορα έλαια πχ. λινέλαιο, προϊόντα σόγιας, δημητριακά, όσπρια κλπ.

Τέλος αυξημένη πρόσληψη νατρίου (απώλεια ασβεστίου από τα νεφρά), διαιτητικών ινών και πρωτεϊνών ( ουρητική απέκκριση ασβεστίου) αποτελούν σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου.

Άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο

  • Άτομα με οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης.
  • Οι γυναίκες (και πιο πολύ οι γυναίκες που είναι σε εμμηνόπαυση).
  • Όσοι ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε ασβέστιο και βιταμίνη D.
  • Οι καπνιστές και άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ (μειωμένη απορροφητικότητα ασβεστίου από το έντερο).
  • Άτομα με μειωμένη φυσική δραστηριότητα.
  • Όσοι έχουν χαμηλό βάρος ή μικρό μέγεθος σκελετού.
  • Άτομα που είναι σε προχωρημένη ηλικία.

Πόσο ασβέστιο όμως πρέπει να λαμβάνω;

  • Παιδιά 1-3 ετών 700 mg/ ημέρα
  • Παιδιά 4-8 ετών 1.000 mg/ ημέρα
  • Έφηβοι  1.300mg/ημέρα
  • Ενήλικες μέχρι 70 ετών 1.000 mg/ημέρα
  • Γυναίκες 51 ετών και άνω 1.200mg/ημέρα
  • Οι γυναίκες και οι άνδρες 71 ετών και άνω 1200 mg/ημέρα
  • Ενήλικες με οστεοπόρωση σε HRT 1000 mg/ημέρα
  • Ενήλικες με οστεοπόρωση χωρίς HRT 1200-1500 mg/ημέρα
  • Εγκυμονούσες και θηλάζουσες 800-1200 mg/ημέρα
  • Εγκυμοσύνη < 18 ετών 1300 mg/ημέρα   

Πόσο βιταμίνη D πρέπει να λαμβάνω;

  • 1-70 ετών 600 IU (15 mg/ημέρα)
  • 70 και άνω 800 IU (20 mg/ημέρα)

 Τροφές και περιεκτικότητα σε ασβέστιο

Είδος τροφής

Περιεκτικότητα σε ασβέστιο ( Ca ) σε mg

Τραχανάς ( 8,5 % λιπαρά)

86

Τυρί φέτα ( 20 % λιπαρά)

150

Γάλα σόγιας (280 ml)

50

Γιαούρτι πλήρες (150g)

300

Γάλα πλήρες (280 ml)

350

Γιαούρτι πλήρες με φρούτα

250

Τυρί cheddar (50 g)

360

Παρμεζάνα (πολύ σκληρό), (100g)

1220

Τυρί edam (ημίσκληρο), (100g)

740

Φέτα (μαλακό), (100g)

384

Γραβιέρα (40g)

400

Αυγό (50g)

26

10 μύδια

140

100g σαρδελλάκια (1 μικρή κονσέρβα)

450

8 μεγάλες γαρίδες

100

Σολομός κόκκινος (κονσέρβα, 80 g)

220

Σύκα 10 ξερά

269

Βερίκοκα ξερά (50g)

35

1 κουταλιά της σούπας σουσάμι

80

Αμύγδαλα (30 g)

148

1 φλ. φασόλια

160

Ρεβύθια ( 100 g)

160

Αγκινάρα 1 μέτρια

47

Μπρόκολο ½ φλ.

21

Χούμους 3 κουταλιές της σούπας

40

Διαβάστε: Συμβουλές για πρόληψη της οστεοπόρωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ