Ειδήσεις

Παράγοντες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση διατροφικών συνηθειών στην νηπιακή ηλικία Παιδί

Η διαμόρφωση  διατροφικών συνηθειών κατά τη νηπιακή ηλικία είναι πολύ σημαντική .

 

Ως εκ τούτου, κρίνεται ιδιαίτερα απαραίτητη η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών καθώς οι συνήθειες και οι επιλογές τροφίμων οι οποίες διαμορφώνονται στη νηπιακή ηλικία ακολουθούν το άτομο στην εφηβική ηλικία καθώς και στην ακόλουθη ενήλικη ζωή του.

Ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση διατροφικών συνηθειών, σχετίζονται με τη γενετική προδιάθεση του παιδιού ενώ άλλοι διαμορφώνονται στην παιδική ηλικία και την εφηβεία. Στους παράγοντες αυτούς συμπεριλαμβάνονται προσωπικοί, εσωτερικοί, κοινωνικοοικονομικοί, και πολιτικοί παράγοντες αλλά και οι οικογένεια και το σχολείο.

Σχολείο
Το σχολείο διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών καθώς στον κήπο του σχολείου κατά τη νηπιακή ηλικία πραγματοποιούνται διάφορες δραστηριότητες όπως είναι το φύτεμα, η συγκομιδή και η προετοιμασία του φαγητού οι οποίες συμβάλλουν στην απόκτηση προσωπικής σχέσης του παιδιού με τα τρόφιμα. Μελέτες δείχνουν ότι το σχολείο είναι πιθανόν να συμβάλλει στη βελτίωση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών μέσα από τη βιωματική μάθηση. Άλλες σημαντικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη ενός θετικού μοντέλου συμπεριφοράς από τον δάσκαλο καθώς και τους συνομηλίκους έχει την ικανότητα να επηρεάσει θετικά την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κατά τη νηπιακή ηλικία.

Οικογένεια
Η οικογένεια επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές και προτιμήσεις των παιδιών αφού ο ρόλος του γονέα είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Ειδικά κατά τη νηπιακή και την προσχολική ηλικία το οικογενειακό περιβάλλον αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη των διατροφικών προτιμήσεων και τη διαμόρφωση διατροφικών προτύπων καθώς οι γονείς έχουν σε υψηλό βαθμό τον έλεγχο του περιβάλλοντος και των εμπειριών των παιδιών τους κατά τις ηλικίες αυτές με αποτέλεσμα να μπορούν να ασκούν προσπάθειες πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας. Αποτελούν το σημαντικότερο πρότυπο προς μίμηση καθώς είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την αγορά και τη προετοιμασία του φαγητού και ελέγχουν τη διαθεσιμότητα και την έκθεση των παιδιών τους σε διάφορα τρόφιμα. Επιπλέον πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος τους στη διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους ώστε να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες.


Διαθεσιμότητα τροφίμων
Η διαθεσιμότητα υγιεινών τροφίμων αποτελεί καθοριστική παράμετρο η οποία σχετίζεται με τη διατροφή των παιδιών. Έρευνες αποδεικνύουν ότι η διαθεσιμότητα φρούτων και λαχανικών εντός του σπιτιού επηρεάζει θετικά την κατανάλωση αυτών. Είναι πολύ σημαντικό τα τρόφιμα αυτά να σερβίρονται κατά τη διάρκεια των γευμάτων.


Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά
Η προτίμηση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στις διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών. Έχει αποδειχθεί ότι τα μικρά παιδιά επικεντρώνονται στην υφή και την εμφάνιση του τροφίμου ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά δίνουν έμφαση στη γεύση. Τα μικρά παιδιά μπορούν να καταλάβουν αν τους αρέσει ή δεν τους αρέσει η γεύση ενός τροφίμου αλλά δεν μπορούν να προσδιορίσουν τη γεύση αυτή. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη σημασία της διατροφής για την υγεία τους με την πάροδο του χρόνου. Οι άνθρωποι έχουν προδιάθεση να τους αρέσουν τρόφιμα με υψηλά επίπεδα ενέργειας. Το γεγονός αυτό εξηγεί τη χαμηλή προτίμηση των παιδιών για τα λαχανικά. Επιπλέον οι άνθρωποι επιθυμούν να έχουν έλεγχο των τροφίμων που βάζουν στο στόμα τους. Συνεπώς, τα παιδιά δεν δέχονται υφές που δεν μπορούν να τις ελέγξουν. Για αυτό δεν τους αρέσουν λαχανικά όπως τα σπαράγγια και τα μανιτάρια, ενώ προτιμούν τραγανά λαχανικά όπως η ντομάτα, το αγγούρι και το καρότο. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν μια έμφυτη προτίμηση προς τις γλυκές γεύσεις. Παρά το γεγονός αυτό όμως οι γευστικές προτιμήσεις των παιδιών διαμορφώνονται μέσω της εμπειρίας και της έκθεσης. Τα παιδιά δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη γεύση για αυτό και δεν προτιμάνε να καταναλώνουν καθαρή γεύση ενός λαχανικού. Έτσι τα λαχανικά καταναλώνονται μόνο όταν συνδυάζονται με άλλα τρόφιμα όπως πατάτες, ρύζι, τυρί.

Φυσιολογικά χαρακτηριστικά: Πείνα
Η κατανάλωση φαγητού είναι μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του ανθρώπου. Ο κορεσμός επηρεάζει σημαντικά την προτίμηση και την πρόσληψη τροφίμων. Όταν τα παιδιά είναι πεινασμένα προτιμούν λιγότερο τα καινούρια ή πιο σύνθετα φαγητά απ΄ότι τα χορτάτα παιδιά. Επιπρόσθετα, τα πεινασμένα παιδιά προτιμούν περισσότερο τα τρόφιμα με υψηλό ενεργειακό επίπεδο απ΄ότι τα τρόφιμα με χαμηλό ενεργειακό περιεχόμενο. Τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνονται από τα πεινασμένα παιδιά είναι απόρροια της γεύσης του τροφίμου καθώς επίσης και των θετικών συνεπειών που αποφέρει η κατανάλωση αυτών.

 

anna-veseliΕπιμέλεια Κειμένου
Άννα Βεσέλη
Οικ.Οικονομίας και Οικολογίας
annabeseli@gmail.com
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Δείτε επίσης

Βιταμίνη D για γερά παιδιά

Βιταμίνη D για γερά παιδιά

Το 9% των παιδιών έχουν έλλειψη βιταμίνης D, και 61 % των παιδιών δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνη D για την υποστήριξη της υγείας σε τακτική βάση, σύμφωνα με μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στην «Pediatrics». !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία