Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα Ζυμαρικά Ολικής Αλέσεως

Η αναγνώριση της υψηλής θρεπτικής αξίας των ζυμαρικών είναι αποδεκτή,

 

αφού βρίσκονται στη βάση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, γεγονός που συνιστά τη συχνή εβδομαδιαία κατανάλωσή τους.

Αυτό οφείλεται στους σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν το καλύτερο καύσιμο του ανθρώπινου οργανισμού, μιας και η αργή διάσπασή τους διατηρεί την ενέργεια στο σώμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Τα οφέλη της κατανάλωσης ζυμαρικών επαυξάνονται όταν είναι ολικής αλέσεως, δηλαδή όταν φτιάχνονται από αλεύρι που περιέχει όλα τα τμήματα του σπόρου του σιταριού, δηλαδή το φύτρο, ενδοσπέρμιο και το πίτουρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπερέχουν σε θρεπτικά συστατικά συγκριτικά με τα κλασικά ζυμαρικά.

 

Ειδικότερα, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε:

  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι σημαντικές για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και την ενίσχυση του μεταβολισμού.
  • Χαλκό, που είναι απαραίτητος για το σχηματισμό του συνδετικού ιστού, τα ερυθροκύτταρα και την καλή λειτουργία του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.
  • Σελήνιο, το οποίο βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
  • Μαγνήσιο, που είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και τη σκελετική υγεία.
  • Μαγγάνιο, χρήσιμο για το σχηματισμό οστών και το μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών.
  • Φυτικές ίνες, που αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου, καταπολεμώντας στη δυσκοιλιότητα, καθώς επίσης μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες σε συνδυασμό με τους σύνθετους υδατάνθρακες των ζυμαρικών ολικής αλέσεως δεν προκαλούν απότομες μεταβολές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα , με αποτέλεσμα να μπορούν να καταναλώνονται και από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Τέλος, είναι σημαντικό να επιλέγουμε ζυμαρικά που παρασκευάζονται από 100% σιμιγδάλι ολικής αλέσεως, το οποίο έχει αλεστεί με τη μέθοδο «pearling» (αποφλοίωση), όπου το εξωτερικό του κόκκου υφίσταται ελαφρά απόξεση, επιτυγχάνοντας έναν βαθύ καθαρισμό και απομάκρυνση των ακαθαρσιών που έχουν συσσωρευτεί μέσω της επαφής με το περιβάλλον. Η συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία διατηρεί τα πιο θρεπτικά τμήματα του πίτουρου, και ιδίως τη στιβάδα της αλευρόνης, η οποία έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές. Ταυτόχρονα, αποδίδει ένα απόλυτα ομοιογενές σιμιγδάλι ολικής αλέσεως άριστης ποιότητας, όπου δημιουργεί ομοιογενή ζυμαρικά ολικής αλέσεως με πιο φυσικό χρώμα και λιγότερη ξινή γεύση, συγκριτικά με άλλα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας.

 

Γεωργία Καπώλη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc

Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας

kapoli@logodiatrofis.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ