Ειδήσεις

Οι σταφίδες μπορεί να επηρεάσουν θετικά την διατροφή σε άτομα με διαβήτη Έρευνα

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Physician and Sportsmedicine.

 

Oι σταφίδες μπορούν να επηρεάσουν θετικά τα επίπεδα της γλυκόζης και της συστολικής αρτηριακής πίεσης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2).

Η τυχαιοποιημένη μελέτη έλαβε μέρος 12 εβδομάδες με 51 συμμετέχοντες στους οποίους αξιολογήθηκαν οι επιπτώσεις της συστηματικής κατανάλωσης μαύρης σταφίδας έναντι των εναλλακτικών σνακς στα επίπεδα της γλυκόζης και άλλων καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου μεταξύ των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν τις σταφίδες είχαν μείωση 23% σε μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης. Σε σύγκριση με  αυτούς που κατανάλωναν τα  εναλλακτικά σνακ, εκείνοι που κατανάλωναν σταφίδες είχαν μια σημαντική μείωση 8,7 mmHg της συστολικής πίεσης του αίματος, αλλά δεν παρουσίασαν σημαντική μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκείνοι που κατανάλωναν σταφίδες δεν είχαν σημαντική βελτίωση στο σωματικό τους βάρος, στον δείκτης μάζας σώματος, στη περίμετρος της μέσης, στην ινσουλίνη νηστείας, στο ομοιοστατικό μοντέλο αξιολόγησης της αντίστασης στην ινσουλίνη, στην ολική χοληστερόλη, στη LDL -χοληστερόλη,  στην HDL - χοληστερόλη και στα τριγλυκερίδια.

Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα που υποστηρίζουν τις σταφίδες ως υγιή εναλλακτική λύση σε σύγκριση με άλλα σνακ σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι ορθά.

Έφη Γεωργανά
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
egeorgana(a)amcstudent.edu.gr

 

 

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία