Ειδήσεις

Οι ετικέτες τροφίμων, μπορούν έστω και λίγο να επηρεάσουν την επίτευξη υγιεινής διατροφής Έρευνα

Oι ετικέτες τροφίμων επηρεάζουν τις επιλογές του κόσμου, προς το καλύτερο.

 

''Η έρευνα μας είναι μια από τις λίγες έρευνες που διεξάγεται σε χώρο εστίασης ενός πανεπιστημίου, και που προσθέτοντας τις θερμίδες και το ποσοστό λίπους των τροφίμων στην ετικέτα τους, κατάφερε να μειώσει την κατανάλωση τροφίμων με υψηλές θερμίδες και λίπος.'' Είπε ο David Levitsky, καθηγητής διαιτητικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Cornell και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, που εκδόθηκε στο περιοδικό Appetite.

Η τραπεζαρία του Cornell, έδωσε δεδομένα από την αγορά, των τροφίμων από τις περισσότερες τραπεζαρίες του πανεπιστημίου. Τα δεδομένα έρχονται από 3 εξάμηνα πριν και 3 εξάμηνα αφού οι ετικέτες παρουσιάστηκαν. Οι ετικέτες έγραφαν πάνω τους, τις θερμίδες, το λίπος καθώς και την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Τα τρόφιμα επίσης κατηγοριοποιήθηκαν, σε ψηλών θερμίδων, υψηλού λίπους και χαμηλού λίπους. Οι ερευνητές ανέλυσαν πως οι επιλογές τροφίμων άλλαξαν, μετά την εισαγωγή των ετικετών.

Τα αποτελέσματα, μας έδειξαν πως υπήρχε μια μείωση της τάξεως του 7% των συνολικών θερμίδων καθώς και του λίπους ανά εβδομάδα. Επίσης οι πωλήσεις τροφίμων με χαμηλά λιπαρά και με χαμηλές θερμίδες αυξήθηκαν , ενώ οι πώλησης τροφίμων με υψηλές θερμίδες και υψηλό λίπος μειώθηκαν.

''Τα ευρήματα της έρευνας, υποστηρίζουν μια θεωρία η οποία προτείνει, πως η αύξηση βάρους στις ηνωμένες πολιτείες, πρόεκυψε με σταδιακή καθημερινή πρόσληψη θερμίδων'' είπε ο Levitsky.

Φίλιππος Σολάκης
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
fsolakis(a)hotmail.com

 

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία