Ειδήσεις

Οδηγίες διατροφής μετα την επέμβαση γαστρικού δακτυλίου. Παθήσεις

Η διατροφή μετά από βαριατρική επέμβαση πρέπει να είναι προσεγμένη.

Μετά την επέμβαση και για ένα μήνα θα πρέπει να καταναλώνονται κυρίως μαλακές τροφές για να αποφευχθούν επεισόδια εμέτων και η διάταση του στομάχου, που μπορεί να οδηγήσουν σε μετακίνηση του δακτυλίου.

Μετά το πέρας του πρώτου μήνα, θα πρέπει να καταναλώνονται στέρεες τροφές και είναι απαραίτητη η πολύ καλή μάσηση αυτών. Θα πρέπει να καταναλώνονται στερεές τροφές, γιατί με αυτές γεμίζει ο περιορισμένος γαστρικός θύλακας και επέρχεται κορεσμός. Αντίθετα, τα μαλακά και υγρά τρόφιμα, δεν οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες λίπους ή ζάχαρης(π.χ. τσιπς, ξ. καρποί, χυμοί, σοκολάτα, μπισκότα, παγωτά). Η κατανάλωση τέτοιου είδους τροφίμων αποτελεί και το μεγαλύτερο κίνδυνο αποτυχίας.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ

Θα πρέπει να αποφευχθούν φρούτα, όπως τα σταφύλια, τα σύκα, το πορτοκάλι που έχουν ινώδη υφή ή σκληρό δέρμα και μπορεί να είναι πολύ δύσπεπτα. Το ίδιο όμως ισχύει και για ορισμένες ινώδεις και υδρόφιλες τροφές, όπως τα μακαρόνια και το φρέσκο ψωμί. Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγονται τα αεριούχα ροφήματα, γιατί προκαλούν διάταση του γαστρικού θυλάκιου.

ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΜΕΤΩΝ

Επειδή η επέμβαση αυτή είναι περιοριστική, θα πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι κανόνες. Θα πρέπει το γεύμα να διαρκεί 25 λεπτά και να προχωράει στο στομάχι μετά από πολύ καλή μάσηση. Μπορεί να εμφανιστούν περιστασιακά έμετοι μετά από κατανάλωση πολύ δύσπεπτης, ακατάλληλης ή αμάσητης τροφής.

Νικόλαος Θυμιανίδης
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφόλογος, ΒSc
 

Δείτε επίσης

12 Σημάδια που δείχνουν ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη

12 Σημάδια που δείχνουν ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη

Ο όρος  ευαισθησία στη γλουτένη έχει επινοηθεί  για να περιγράψει τα άτομα που δεν μπορούν να διασπάσουν τη γλουτένη και τα συμπτώματα τους είναι  παρόμοια με εκείνα της κοιλιοκάκης , αλλά δεν έχουν τα ίδια αντισώματα και την ίδια εντερική βλάβη, όπως στην κοιλιοκάκη. !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία