Ειδήσεις

Ο συνδυασμός προβιοτικών με πρεβιοτικά μπορεί να έχει πρόσθετα οφέλη Έρευνα

Πρόσθετα τα οφέλη από τη λήψη προβιοτικών σε συνδυασμό με πρεβιοτικά.

 

Χρησιμοποιώντας ένα επικυρωμένο εντερικό μοντέλο, οι ερευνητές μελέτησαν τις πιθανές συνεργιστικές επιδράσεις των προβιοτικών συμπληρωμάτων στη ρύθμιση της μικροχλωρίδας του εντέρου καθιστώντας ικανή τη προβιοτική θεραπεία σε ηλικιωμένα άτομα.

Τα πρεβιοτικά είναι ειδικές φυτικές ίνες που τρέφουν ευεργετικά καλά βακτήρια, και είναι μια πηγή τροφής για τα είδη βακτηρίων που κατοικούν στο εσωτερικό του εντερικού σωλήνα. Κοινά πρεβιοτικά περιλαμβάνουν FOS (φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες), GOS (γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες) και ινουλίνη (ρίζα κιχωρίου ή αγαύης). Τα πρεβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα υγιή βακτηριακά είδη όπως οι γαλακτοβάκιλλοι και τα bifidobacteria.

Σε αυτή τη μελέτη, οι αλλάγες στη βακτηριακή χλωρίδα αναλύθηκαν μόνο με πρεβιοτικά καθώς και με πρεβιοτικά μαζί με Bacillus coagulans GBI-30 (GanedenBC30). Ενώ υπήρξαν αυξήσεις στους λακτοβακίλλους και τα bifidobacteria και στις δύο περιπτώσεις, υπήρξαν πρόσθετες αυξήσεις σε άλλα καλά βακτηριακά στελέχη (όπως το Faecalibacterium prausnitzii ένα σημαντικό για την υγεία βακτήριο του εντέρου), όταν καταναλώνονται μαζί με GanedenBC30. Επιπλέον, η προβιοτική δραστικότητα αυξήθηκε όταν καταναλώνεται με GanedenBC30 όπως μετριέται από μία αύξηση στα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, τα οποία είναι σημαντικά συστατικά για την εντερική υγεία.

 

Σοφία Λάκκα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

 

Δείτε επίσης

Καυτερές πιπεριές για μείωση της θνησιμότητας

Καυτερές πιπεριές για μείωση της θνησιμότητας

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE δείχνει ότι η κατανάλωση των κόκκινων καυτερών τσίλι πιπεριών σχετίζεται με μείωση της συνολικής θνησιμότητας, κυρίως από θανάτους που οφείλονται σε καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία