Ειδήσεις

Ο περιορισμός των κορεσμένων λιπαρών εξακολουθεί να είναι η καλύτερη λύση για την υγεία της καρδιάς Έρευνα

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Cardiology College.

 

H έρευνα δείχνει ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα λιπαρά ή σιτηρά ολικής άλεσης μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο καρδιακού νοσήματος. Παρόλα αυτά, η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με επεξεργασμένους υδατάνθρακες ίσως δεν ελαττώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

«Πολλοί άνθρωποι όταν μειώνουν τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή τους, καταφεύγουν στους υδατάνθρακες, ειδικά στους επεξεργασμένους, όπως το άσπρο ψωμί» είπε ο Frank Hu, ανώτερος συντάκτης και καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Harvard T.H Chan School of Public Health. «Η έρευνά μας δεν απαλλάσσει τα κορεσμένα λιπαρά», είπε ο Hu. «Από την άποψη όμως του κινδύνου καρδιακών νοσημάτων, τα κορεσμένα λιπαρά και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες εμφανίζονται ομοίως ανθυγιεινά».

Οι ερευνητές διερεύνησαν τη διατροφή και τις γενικές πληροφορίες της υγείας τους από συμμετέχοντες δύο δοκιμών μακράς διαρκείας, την Nurses' Health Study (με 84.628 γυναίκες) και την Health Professionals Follow-up Study (με 42.908 άνδρες), οι οποίοι δεν είχαν διαβήτη, καρδιαγγειακό νόσημα και καρκίνο σε αρχικό στάδιο. Η διατροφή εκτιμήθηκε κάθε 4 χρόνια από ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής που ακολούθησε, οι ερευνητές τεκμηρίωσαν 7.667 περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου (CHD).

Αυτοί εκτίμησαν λοιπόν ότι η αντικατάσταση του 5% της ενεργειακής πρόσληψης από κορεσμένα λιπαρά με ισοδύναμη ενεργειακή πρόσληψη είτε από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, ή υδατάνθρακες ολικής άλεσης συνδεόταν με 25%, 15% και 9% λιγότερο κίνδυνο από CHD, αντίστοιχα. Από την άλλη μεριά, η εναλλαγή του 5% από θερμίδες κορεσμένων λιπαρών για την ίδια ποσότητα επεξεργασμένων υδατανθράκων και σακχάρων δεν συνδεόταν με κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Αυτές οι αναλύσεις έλαβαν υπόψη τους παράγοντες ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως είναι η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα και η φυσική δραστηριότητα.

«Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι οι τάσεις χαμηλών λιπαρών και υψηλών υδατανθράκων της δεκατίας του 1980 και του 1990 δεν είναι αποτελεσματικές στη μείωση κινδύνου στεφανιαίας νόσου», είπε ο Yanping Li, συν-συγγραφέας και ερευνητής στο τμήμα Διατροφής του πανεπιστημίου του Harvard T.H. Chan School of Public Health. «Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα δεν θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα κορεσμένα λιπαρά με επεξεργασμένους υδατάνθρακες ή και αντίστροφα. Οι διατροφικές συστάσεις που προτείνουν τη μείωση κορεσμένων λιπαρών θα πρέπει να προσδιορίσουν την αντικατάστασή τους με ακόρεστα λιπαρά ή με υγιεινούς υδατάνθρακες, όπως ολικής άλεσης».

Έλενα Φαφούτη
Φοιτ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
elena.fafouti(a)gmail.com

 

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία