Logodiatrofis.gr
Ο ειδικός απαντά...

Έχω αυξημένη χοληστερίνη. Πως θα τη ρίξω με τη διατροφή;

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου

Ερώτηση: Γεια σας. Είμαι 30 ετών με ύψος 1.62 και βάρος 54 κιλά. Έχω όμως αυξημένη χοληστερίνη. Πριν καταφύγω σε φαρμακευτική αγωγή θέλω να προσπαθήσω να τη ρίξω μέσω της διατροφής μου. Κάνω σωστά; Καταναλώνω το πρωί 6 κουταλιές της σούπας βρώμη. Είναι αρκετή για να βοηθήσει στη χοληστερίνη ή πρέπει να τρώω περισσότερη ποσότητα; Επίσης τι άλλο μπορώ να κάνω για να πετύχω τον στόχο μου; Σας ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση: Αγαπητή ,

Σύμφωνα με τον  δείκτη μάζας σώματος σας  ο οποίος  είναι 20,6( με όρια 18,5-24,9) το  βάρος σας είναι φυσιολογικό. Για να διατηρείται η χοληστερόλη σε υγιή επίπεδα, πρέπει να προσέχετε την κατανάλωση κορεσμένων λιπών και να  καταναλώνετε τρόφιμα που μειώνουν την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και αυξάνουν την «καλή» (HDL).  Η βρώμη είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες συμπλέγματος Β, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά. Κάθε τρόφιμο  όμως όσο θρεπτικό και αν είναι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνετε δεν πρέπει να είναι περισσότερο από 3-4 κουταλιές της σούπας   την  ημέρα, γιατί μπορεί να προκαλέσει  ανεπιθύμητα αποτελέσματα που παρατηρούνται με την υπερβολική κατανάλωση ινών (αέρια, διάρροια και φούσκωμα) καθώς  και να αυξήσει το βάρος σας .

Για να διατηρήσετε τη χοληστερόλη σας  σε υγιή επίπεδα, συνιστώνται τα εξής:

  •  Ισορροπημένη  διατροφή με την παρουσία μικρών και συχνών γευμάτων
  • Καθημερινή  πρόσληψη φρούτων και λαχανικών
  • Προτίμηση  στα προϊόντα ολικής αλέσεως
  • Προτίμηση  στο ελαιόλαδο για τη μαγειρική
  • Να αυξήσετε την πρόσληψη τροφίμων με φυτικές στερόλες. Η συστηματική κατανάλωση φυτοστερολών έχει αποδειχθεί πως μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης 7-10%, σε διάστημα 2-3 εβδομάδων. Η προτεινόμενη ημερήσια κατανάλωση φυτοστερολών για αποτελεσματική μείωση της χοληστερόλης είναι περίπου 2 με 2,5 γραμμάρια, γιατί μεγαλύτερη κατανάλωση τους δεν έχει πρόσθετο αποτέλεσμα στη μείωση της χοληστερόλης. Για να προσλάβει ένας οργανισμός τόσα γραμμάρια φυτοστερολών από τη διατροφή πρέπει να καταναλώσει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Για το λόγο αυτό υπάρχουν στην αγορά τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτοστερόλες  όπως είναι το γάλα, το γιαούρτι, οι μαργαρίνες και ροφήματα γιαουρτιού με διάφορες γεύσεις, ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις του καθενός, για να συμπληρώσουν τη διατροφή μας. Τα παραπάνω τρόφιμα έχουν δημιουργηθεί, για να βοηθήσουν άτομα που εμφανίζουν προβλήματα με τη χοληστερόλη του αίματος. Επίσης τρόφιμα που περιέχουν φυτοστερόλες είναι οι ξηροί καρποί (φυστίκια, ηλιόσποροι), σόγια και το ελαιόλαδο, αλλά έχουν πολύ μικρότερο έως ελάχιστο όφελος στη μείωση της χοληστερόλης.
  • 1-2 φορές την εβδομάδα να τρώτε «λιπαρά» ψάρια (λ.χ. σολομός, σκουμπρί, τόνος, σαρδέλα)
  • Να τρώτε θαλασσινά με μέτρο, γιατί είναι πλούσια σε χοληστερόλη
  • Να προτιμάτε τα «άπαχα» κρέατα (λ.χ. πουλερικά χωρίς την πέτσα)
  • Να αποφεύγετε τα τηγανητά, το βούτυρο γάλακτος, τις κρέμες γάλακτος
  • Να τρώτε μόνο ημιαποβουτυρωμένα ή μειωμένων λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί)
  • Να αποφεύγετε τα πατατάκια και τα γλυκά
  • Μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης. Πρέπει να αποφεύγονται τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά όπως το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, το βούτυρο γάλακτος, η κρέμα γάλακτος και τα τυποποιημένα τρόφιμα και γλυκίσματα.

Η πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών (ελαιόλαδο, ανεπεξέργαστοι ξηροί καρποί) σε συνδυασμό με υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει συσχετισθεί με μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Έχει βρεθεί ότι τα μονοακόρεστα ρίχνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL), χωρίς να επηρεάζουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της «καλής» χοληστερόλης (HDL). Για αυτό συνίσταται τα μονοακόρεστα να καλύπτουν το 20% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.

  • Τέλος, ένα πρόγραμμα ήπιας εκγύμνασης (λ.χ. περπάτημα) επί τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, με την παράλληλη παρουσία ενός σωστά δομημένου διατροφικού μοντέλου, αποτελεί την καλύτερη ασπίδα αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και της αυξημένης χοληστερίνης.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ