Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Τα μύρτιλα βοηθούν τους αθλητές να κάψουν λίπος, ενώ κοιμούνται

Τα μύρτιλα αποδίδουν μεγαλύτερη απορρόφηση στις πολυφαινόλες και καύση λίπους.

Τα μύρτιλα έχουν υψηλές συγκεντρώσεις πολυφαινολών, μια κατηγορία βιοδραστικών ενώσεων στα φρούτα και τα λαχανικά που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και γλυκόζης στο αίμα, μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν στην καταπολέμηση των βλαβερών συνεπειών των ελεύθερων ριζών .

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση αυτών των πολυφαινολών.

Δόθηκαν σε 38 δρομείς μεγάλων αποστάσεων, ηλικίας 19-45 είτε μια σύνθετη πρωτεΐνη σόγιας εμποτισμένο με πολυφαινόλες από τα μύρτιλα και το πράσινο τσάι, είτε απλά το πρωτεϊνικό σύμπλεγμα.

Οι δρομείς έλαβαν το σύμπλεγμα για δύο εβδομάδες και κατά τη διάρκεια τριών ημερών τρεξίματος για 2,5 ώρες κάθε ημέρα .

“Οι αθλητές μετά από παρατεταμένο τρέξιμο, βίωσαν παροδική φλεγμονή, οξειδωτικό στρες και δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού”, δήλωσε ο David Nieman, Διευθυντής του «Appalachian State University Human Performance Lab» και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης .

“Μια νέα τεχνολογία, Metabolomics, έδειξε ότι η έντονη άσκηση αυξάνει τη διαπερατότητα του εντέρου, προωθώντας τη μεταφορά των φαινολικών στο σώμα σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες συγκριτικά με αυτές πριν από την άσκηση. ”

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δρομείς στην ομάδα θεραπείας έδειξαν μεγαλύτερη ακίδα στο μεταβολισμό τους μετά την άσκηση, γνωστό ως μεταβολικό «AfterBurn».

Βρήκαν την οξείδωση λιπαρών οξέων και την κετογένεση με περισσότερες κετόνες 14 ώρες μετά την άσκηση στην ομάδα θεραπείας. Σε αντίθεση η ομάδα του εικονικού φαρμάκου πήγε στα φυσιολογικά επίπεδα.

Κετογένεση είναι η παραγωγή των βιοχημικών ενώσεων, τις κετόνες, που προκύπτουν από την κατανομή των λιπαρών οξέων στο ήπαρ , οι οποίες με τη σειρά του παρέχουν ενέργεια στο σώμα, ιδιαίτερα στην καρδιά και τον εγκέφαλο.

«Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, και ιδιαιτέρως μύρτιλα, πριν και μετά την άσκηση”, δήλωσε η Mary Ann Lila, Διευθύντρια του Ινστιτούτου «τα φυτά για την ανθρώπινη υγεία» στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας.

Επιμέλεια Κειμένου

Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ