Ειδήσεις

Τα μύρτιλλα μπορoύν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ Έρευνα

Πως τα μύρτιλλα μπορoύν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ;

Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στη 251η Εθνική Συνέλευση & Έκθεση της American Chemical Society (ACS) δείχνει ότι το μύρτιλλο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο καρπός είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καταστροφικών συνεπειών της νόσου του Alzheimer.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο και Ακαδημαϊκό Κέντρο Υγείας του Cincinnati διεξήγαγαν δύο μελέτες σε συνέχεια προηγούμενων κλινικών δοκιμών. Στη μια μελέτη συμμετείχαν 47 ενήλικες ηλικίας 68 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν ήπια διανοητική διαταραχή, μια κατάσταση υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές τους έδωσαν είτε λυοφιλιωμένη σκόνη μύρτιλλου, η οποία ισοδυναμεί με ένα φλιτζάνι μύρτιλλο, ή μια σκόνη placebo μία φορά την ημέρα για 16 εβδομάδες.

Βρήκαν ότι υπήρξε βελτίωση στη γνωστική απόδοση και τη λειτουργία του εγκεφάλου σε όσους κατανάλωσαν τη σκόνη σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Η ομάδα «Μύρτιλλο» απέδειξε βελτιωμένη μνήμη και τη βελτίωση της πρόσβασης στις λέξεις και τις έννοιες. Η ομάδα πραγματοποίησε επίσης λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), η οποία έδειξε αυξημένη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε όσους κατανάλωσαν τη σκόνη μύρτιλλου.

Στη δεύτερη μελέτη συμμετείχαν 94 άτομα ηλικίας 62-80, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Οι ομάδες έλαβαν σκόνη μύρτιλλου, ιχθυέλαιο, ιχθυέλαιο και σκόνη, ή εικονικό φάρμακο αντίστοιχα. Στους συμμετέχοντες δεν μετρήθηκαν με ακρίβεια τα γνωστικά προβλήματα, αλλά υποκειμενικά πως αισθάνθηκαν τις αναμνήσεις τους.

"Τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο με την πρώτη μελέτη," δήλωσε ο Robert Krikorian, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. "Οι γνωστικές λειτουργίες ήταν κάπως καλύτερα για εκείνους που κατανάλωσαν σκόνη ή ιχθυέλαιο ξεχωριστά, αλλά υπήρξε μικρή βελτίωση με τη μνήμη." Επίσης, τα αποτελέσματα της fMRI, δεν ήταν τόσο εντυπωσιακά για εκείνους που λαμβάνουν σκόνη μύρτιλλου. Το αποτέλεσμα μπορεί να ήταν λιγότερο σημαντικό σε αυτή την περίπτωση, επειδή αυτοί οι συμμετέχοντες είχαν λιγότερο σοβαρά προβλήματα, όταν μπήκαν στην μελέτη.

Ο Krikorian κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δύο μελέτες δείχνουν ότι τα μύρτιλλα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά στη θεραπεία ασθενών με γνωστικές διαταραχές, αλλά δεν μπορεί να δείξουν μεγάλο όφελος για εκείνους με μικρότερης σημασίας ζητήματα μνήμης ή για γνωστικά προβλήματα που δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί πλήρως.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το «U.S. Highbush Blueberry Council», το «National Institute on Aging» και τέλος το «Wild Blueberries of North America».

Μελίνα Τσαγκατάκη
Τελειοφ. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr 
melinatsag @ gmail.com

Δείτε επίσης

Καυτερές πιπεριές για μείωση της θνησιμότητας

Καυτερές πιπεριές για μείωση της θνησιμότητας

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE δείχνει ότι η κατανάλωση των κόκκινων καυτερών τσίλι πιπεριών σχετίζεται με μείωση της συνολικής θνησιμότητας, κυρίως από θανάτους που οφείλονται σε καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία