Ειδήσεις

Μίγματα πρωτεΐνης προσφέρουν μεγαλύτερη μυϊκή σύνθεση από την απλή πρωτεΐνη. Έρευνα

Tί ισχύει για τα μίγματα πρωτείνης και την μυική σύνθεση;

 

Καταναλώνοντας μίγματα πρωτεϊνών, αντί απλής πρωτεΐνης ορού γάλακτος, μπορεί να παραταθεί η οικοδόμηση των μυών μετά από άσκηση αντίστασης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του Journal of Applied Physiology.

Μίγμα από σόγια, καζεΐνη και ορό γάλακτος έχει αποδειχθεί ότι προσδίδει στους μύες κάποια αμινοξέα για μια ώρα περισσότερο από ό, τι συμβαίνει με τον ορό γάλακτος μόνο, και ότι το καθαρό υπόλοιπο των αμινοξέων αυξήθηκε, επίσης, στους μύες των ποδιών κατά την πρώιμη ανάκαμψη μετά την άσκηση, γεγονός που υποδηλώνει μια παρατεταμένη χρονική οικοδόμηση των μυών.


«Αυτή η μελέτη ρίχνει νέο φως στο πώς πρωτόγνωροι συνδυασμοί πρωτεϊνών, σε αντίθεση με τις μεμονωμένες πηγές πρωτεΐνης, είναι σημαντικοί για την αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση και για την επέκταση της διαθεσιμότητας των αμινοξέων, για περαιτέρω προώθηση της ανάπτυξης των μυών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Blake B. Rasmussen, Ph.D., πρόεδρος Τμήματος Διατροφής & Μεταβολισμού του Ιατρικού κλάδου του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Η διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή περιέλαβε, 16 υγιή άτομα ηλικίας 19-30 που κατανάλωναν είτε ένα μίγμα σόγιας - γαλακτοκομικών, είτε ένα αφέψημα απλής πρωτεΐνης που αποτελούταν από ορό γάλακτος, μία ώρα μετά την ολοκλήρωση της αναερόβιας άσκησης (άσκηση αντίστασης). Αυτή η μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Ιατρικού Κλάδου του Πανεπιστημίου του Τέξας σε συνεργασία με τη DuPont Nutrition & Health, επιβεβαιώνει προηγούμενη δημοσιευμένη έρευνα που διαπίστωσε ότι αναμεμιγμένες πηγές πρωτεΐνης μπορεί να επεκτείνουν τη μυϊκή πρωτεϊνική σύνθεση σε σύγκριση με τον απλό ορό γάλακτος.

"Λόγω της αυξημένης ζήτησης για υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, η μελέτη αυτή παρέχει διορατικότητα κρίσιμης σημασίας για τη βιομηχανία τροφίμων στο σύνολό της, και ιδίως για την αγορά αθλητικής διατροφής" δήλωσε ο Greg Paul, Γενικός Διευθυντής μάρκετινγκ της DuPont Nutrition & Health. "Με όλο και περισσότερους καταναλωτές να αναγνωρίζουν τη σημασία της πρωτεΐνης στη συνολική τους υγεία κι ευημερία, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έχουν ιδιαίτερη σημασία για ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, από τον σοβαρό αθλητισμό και λάτρη της φυσικής κατάστασης έως τη κυρίαρχη τάση των καταναλωτών."

Ιωάννα Βλάχου
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Επιστημονικός Συνεργάτης ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Κολωνάκι

vlachou(a)logodiatrofis.gr - v.iwanna(a)windowslive.com

 

 

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία