Ειδήσεις

Μήπως ήπιαμε λιγάκι παραπάνω χθές βράδυ; Συμβουλές & Tips

Aνεπιθύμητα αποτελέσματα από την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ χθες το βράδυ;

 

 

Μερικά απ αυτά είναι: ναυτιά, στομαχόπονος, δυνατός πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι, ζάλη κ.α. Ο πονοκέφαλος συνήθως εμφανίζεται όταν τα υπόλοιπα συμπτώματα υποχωρήσουν και όταν τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα έχουν πέσει.

Το αλκοόλ ερεθίζει το στόμαχο και το έντερο με αποτέλεσμα την εμφάνιση στομαχόπονου καθώς και εμετού. Η διάρροια και ο εμετός που παρουσιάζονται οδηγούν σε περαιτέρω απώλεια υγρών και ανισορροπία ηλεκτρολυτών. Όλη αυτή η απώλεια υγρών οδηγεί σε αφυδάτωση του οργανισμού και ξηροστομία. Επίσης η κόπωση που παρατηρείται την επόμενη ημέρα οφείλεται στο γεγονός ότι το αλκοόλ μας διαταράσσει τον ποιοτικό μας ύπνο.

Όσον αφορά τον μεταβολισμό του, δεν επιτρέπει στο ήπαρ να παράγει γλυκόζη με αποτέλεσμα να οδηγεί σε υπογλυκαιμία και έτσι να εμφανίζονται τα συμπτώματα της ζάλης και της έλειψης ενέργειας.

Επιπρόσθετοι παράγοντες που οδηγούν στο hangover:

  • Οικογενειακό ιστορικό με αυξημένη ευπάθεια
  • Ανάμειξη διάφορων αλκοολούχων ποτών
  • Συνδυασμός ποτών και ναρκωτικών

Συμβουλές αντιμετώπισης του hangover:

  • Πρόσληψη σύνθετων υδατανθράκων ( κράκερ, ψωμί ολικής, κριτσίνια, παξιμάδι) ώστε να ανεβάσουμε τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα
  • Ξεκούραση. Ο ύπνος θα μας απαλύνει απ τα συμπτώματα που μας προκαλούν δυσφορία και κούραση
  • Λήψη υγρών, εκτός αλκοόλ και καφέ, ώστε να ενυδατώσουμε τον οργανισμό μας
  • Λήψη αντιόξινων φαρμάκων για την ανακούφιση από στομαχόπονο και ναυτία, καθώς και ασπιρίνης για τον πονοκέφαλο

Τα άτομα που καταναλώνουν από 3 ποτά και πάνω την ημέρα πρέπει να προσέχουν και να αποφεύγουν τη λήψη παυσίπονων και αντιπυρετικών, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος πρόκλησης ηπατικής βλάβης και στομαχικής αιμορραγίας.

Εν κατακλείδι, μπορεί το αλκοόλ να μας προκαλεί ευθυμία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πρέπει όμως να σκεφτόμαστε σε ποιό βαθμό πρέπει να καταναλωθεί, ώστε να μην παρουσιαστούν τα παραπάνω συμπτώματα. Όπως έλεγαν και οι πρόγονοι μας «Παν μέτρον άριστον».


Τελειόφοιτος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Τηλ.: 6976900721
Email: petath7@gmail.com

 

Δείτε επίσης

Για να χάσετε βάρος δεν χρειάζεται να πείτε το ψωμί – ψωμάκι!

Για να χάσετε βάρος δεν χρειάζεται να πείτε το ψωμί – ψωμάκι!

Είναι σύνηθες φαινόμενο στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι στην προσπάθεια απώλειας βάρους, αυθαίρετα ή παρασυρόμενοι από διαφόρων ειδών διατροφικές φήμες, χωρίς καμιά επιστημονική υπόσταση, να αποκλείουν το ψωμί από το καθημερινό τους διαιτολόγιο, θεωρώντας το ένοχο για την προσθήκη περιττών κιλών.!

Τα δέκα κορυφαία τρόφιμα για αποτοξίνωση

Τα δέκα κορυφαία τρόφιμα για αποτοξίνωση

Είναι γνωστό και αποδεδειγμένο από πληθώρα μελετών και ερευνών ότι τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης είναι συνδεδεμένα  με πολλές περιπτώσεις σοβαρών παθήσεων, κάποιες από τις οποίες τελικά οδηγούν στο θάνατο. !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία