Ειδήσεις

Μερικές ακόμα αλήθειες της διατροφής Αλήθειες & Μύθοι

Μια δίαιτα χαμηλή σε λίπος θα σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα και να αυξήσεις την ευεξία που νιώθεις καθημερινά…

Αλήθεια: Σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Lancet
δίαιτες που συστήνουν πολύ χαμηλή πρόσληψη διατροφικού λίπους σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση κατάθλιψης, ψυχολογικών προβλημάτων, επιθετικότητας και τάσεων για αυτοκτονία.


2.Μύθος: Το φαγητό που προετοιμάζεται σε φούρνο μικροκυμάτων αλλοιώνει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά…
Αλήθεια: Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Journal of the Science of Food and Agriculture», το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να καταστρέψει κάποια σημαντικά συστατικά στα λαχανικά. Έτσι, το μπρόκολο μετά το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων, έχασε 97%, 74% και 87% από τρία αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από καρκίνο. Από τη άλλη, το βραστό μπρόκολο έχασε 11%, 0% και 8% των αντιξειδωτικών αυτών. Από μελέτες επίσης φαίνεται ότι με το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων καταστρέφονται, η βιταμίνη Β12, ενώ μειώνεται η βιοδιαθεσιμότητα των βιταμινών B,C,E και πολύτιμων μετάλλων.


3.Μύθος: Η κατανάλωση  ψαριών βελτιώνει τη μνήμη…
Αλήθεια: Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ω3 λιπαρών συντελεί στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας, όπως και στην ικανότητα μας να θυμόμαστε. Ακόμα η κατανάλωση αυτών συντελεί στη βελτίωση της διάθεσης, αφού κάποια αμινοξέα που υπάρχουν στα ψάρια αυξάνουν το νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη.

 

Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, PhD
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
grigorakis@logodiatrofis.gr

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία