Logodiatrofis.gr
ΜαγειρευτάΣυνταγές

Παστίτσιο «ORAC»

Το παστίτσιο ORAC συνδυάζει τη νοστιμιά με την υγιεινή διατροφή!

Υλικά (4 άτομα)

  • 200 γραμμ. πένες ολικής αλέσεως
  • 1 κ.σ. Βιτάμ
  • Αλάτι, μερικά φρέσκα κλαράκια δενδρολίβανου

Για τη σάλτσα κιμά

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 200 γραμμ. ντομάτες κονκασέ
  • 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΑΛΤΙΣ απαλό
  • 1 ξερό κρεμμύδι και 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα
  • 1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
  • 1/4 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

  • 200 ml στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά
  • 2 αυγά, 1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1/2 φλιτζ. παρμεζάνα τριμμένη

Εκτέλεση

  1. Για τη σάλτσα κιμά: Ζεσταίνουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα με λίγο νερό και μαραίνουμε το κρεμμύδι και την κόκκινη πιπεριά για 3΄. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε για ακόμη 1΄. Προσθέτουμετον κιμά και τον ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ροδίσει πολύ καλά. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το κρασί και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 20΄, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε το μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο νερό, αλ ντέντε. Tα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολόπου τα ανακατεύουμε με το Βιτάμ.
  2. Για την μπεσαμέλ: Χτυπάμε με το σύρμα το γιαούρτι, τα αυγά και το μοσχοκάρυδο. Λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε μέσα τα μισά από τα ζυμαρικά. Σκεπάζουμε με τη μισήαπό τη σάλτσα του κιμά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και τέλος, στην επιφάνεια απλώνουμε το μείγμα του γιαουρτιού για επικάλυψη.
    Πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα.
  3. Ψήνουμε το παστίτσιο στους 190°C για 25΄, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό γαρνίροντας με το δενδρολίβανο. Συνοδεύουμε με ανάμεικτα πράσινα σαλατικά.

Διατροφικό σχόλιο

Τα ζυμαρικά, ειδικά τα ολικής αλέσεως, παρέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμινών της οικογένειας Β, οι οποίες ενδυναμώνουν το νευρικό σύστημα και το μεταβολισμό.

Ο κιμάς με το αυγό -που επίσης περιέχονται στο παστίτσιο- παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξία και σίδηρο, συμβάλλοντας στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και στη δημιουργία ενός ισχυρού μυϊκού συστήματος.

Οι διατροφικές ιδιότητες του πιάτου ολοκληρώνονται με την παροχή μονάδων ORAC από αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως είναι το λυκοπένιο και η βιταμίνη C, που αποτελούν ασπίδα προστασίας ενάντια σε κινδύνους που προέρχονται από την έκθεση του οργανισμού σε οξειδωτικούς παράγοντες.

Το γιαούρτι που χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη συνταγή, όπως και το τυρί, βοηθούν στην υψηλή πρόσληψη ασβεστίου και στην καλή υγεία των οστών.

ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ (in vitro): 1.820

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ