Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Λουτείνη, Ζεαξανθίνη και ω-3 λιπαρά μπορούν να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην υγεία των ματιών.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Οφθαλμολογία δείχνει ότι:

Η διατροφική πρόσληψη λουτεΐνης, ζεαξανθίνης και ωμέγα-3 μακρομοριακά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (LC-PUFA) μπορεί να είναι επωφελής για τους ανθρώπους που επηρεάζονται από την ηλικιακή-εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ).

Η μελέτη καταδεικνύει ότι η συμπλήρωση με ένα συνδυασμό των λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες συγκεντρώσεις σε λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, και λιπαρών οξέων στο πλάσμα και μία σημαντική βελτίωση στην οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας.

Σε μία περίοδο 12 μηνών, πραγματοποιήθηκε η τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, παράλληλη κλινική δοκιμή που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Friedrich Schiller Ιένα στη Γερμανία. Συνολικά 172 άτομα με nonexudative (ξηρή μορφή) AMD είχαν προσληφθεί.
Τα άτομα χωρίστηκαν τυχαία ως εξής: ομάδα του εικονικού φαρμάκου, Ομάδα 1 (μια κάψουλα περιέχει 10 mg λουτεΐνης, 1 mg ζεαξανθίνης, 100 mg DHA και 30 mg ΕΡΑ και χορηγείται κάθε ημέρα), και η ομάδα 2 (ίδιες ουσίες αλλά δύο φορές η δόση που χρησιμοποιείται στην ομάδα 1). Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα αποτελέσματα συγκεντρώσεων ξανθοφύλλης στο πλάσμα, τα προφίλ λιπαρών οξέων, την αντιοξειδωτική ικανότητα στο πλάσμα, και την οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συγκεντρώσεις των χορηγούμενων καροτενοειδών στο πλάσμα, καθώς και η οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας αυξήθηκε σημαντικά στις ομάδες που τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν ξανθοφύλλες της ωχράς κηλίδας και συμπληρωματικό ωμέγα-3 LC-PUFAs μετά από 1 μήνα της παρέμβασης και παρέμεινε σε αυτό το επίπεδο μέχρι το τέλος της μελέτης. Χρήση της διπλής δόσης οδήγησε σε μια ευεργετική μεταβολή του προφίλ λιπαρών οξέων στο πλάσμα των ασθενών με AMD, σε σύγκριση με τη δόση στην ομάδα 1. Η λιπόφιλη αντιοξειδωτική ικανότητα στο πλάσμα ήταν σημαντικά αυξημένη με την παρέμβαση.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «Ένα συμπλήρωμα που περιέχει ένα σταθερό συνδυασμό λουτεΐνης, ζεαξανθίνης, καθώς και ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα LC-PUFAs κατά τη διάρκεια 12 μηνών βελτίωσε σημαντικά την αντιοξειδωτική ικανότητα του πλάσματος, τα κυκλοφορούντα επίπεδα ξανθοφύλλης, καθώς και την οπτική πυκνότητα της χρωστικής ωχράς κηλίδας.”
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ